NOTA 10 … A doua zi a festivalului Medieval de la Podul Înalt a fost dedicat unui concert inedit al formației “Lupii lui Calancea” acompaniați de Orchestra Filarmonicii din R. Moldova. Impresionant a fost “Jocul Luminilor”, atât cel al focului, cât și al fascicolelor laser. La prima vedere acest “ghiveci”, ca spectacol, părea sortit eșecului, dar iată că a fost ceva unic și plăcut ochiului. Reporterii “Vremea Nouă” au filmat aceste momente unice și cu toată sinceritatea recunoaștem că nu a fost un “kitsch”, din contră joaca cu focul ne-a întors pe toții în timp, pe vremea lui Ștefan cel Mare. Finalul a aparținut prezentului. Spectacolul cu lasere ne-a reîntors înapoi, în anul 2025. Cu toate că mai avem mult de recuperat față de spectacolele medievale din Franța, unde se construiesc cetăți cu tehnicile de acum sute de ani, seara a doua a Festivalului Medieval a fost o reușită. Lumea multă care a venit la Băcăoani a fost mulțumită. Politicienii veniți la eveniment au fost impresionați de cât popor s-a strâns la poalele statuii lui Ștefan cel Mare, determinându-i ca la anul viitor să prindă în bugetul județului bani pentru o parcare uriașă. Aseară au fost peste 1.000 de mașini care s-au parcat de o parte și alta a Drumului Național, pe câțiva kilometri și prin toate curțile posibile. De exemplu, coloana de mașini aseară era până la intersecția cu Secuia, iar mașinile au început să fie așezate și pe o parte și alta Drumul Județean ce duce la Delești, până dincolo de podul peste Bârlad. Pe lângă parcare, președintele CJ Vaslui a pomenit și de un grup sanitar mai mare. Cele câteva WC-uri ecologice nu au făcut față la cât popor a fost.
Fumul de la grătarele micilor aduși de la Satu Mare ne-a adus aminte de ingredientul minune care a făcut posibilă victoria de la Vaslui împotriva turcilor
Bătălia de la Vaslui a lui Ștefan cel Mare a fost unică în istorie, nu prin eroismul moldovenilor (care a fost cât cuprinde), ci mai ales prin strategia voievodului, un fel de ZORO (vulpe) al mexicanilor care i-a păcălit pe turci să se afunde în mlaștină, învăluiți de o ceață ce o tăiai cu cuțitul. Voievodul a fost ajutat de Merlin (Daniel Sihastru) un călugăr magician al Moldovei care a invocat ceața taman după gerul Bobotezei. Cât de frig a fost în acea perioadă? O spun versurile rămase nemuritoare de atunci de la secuii care au luptat la Podu Înalt, așezați de voievod la Chițoc, care au dormit în prima iarnă în corturi: “Noi suntem de la Chițoc/, Unde-ngheață apa-n troc,/ Și sarmalele pe troc.” Aseară la Festivalul Medieval închinat în cinstea marelui voievod, ceața a venit, dar nu de la Daniel Sihastru, ci de la fumul de mici a unui grataragiu adus tocmai de la Satu Mare să facă profit, aici la Vaslui, unde “colcăie” de producători de mici, cârnați și fripturi. Chiar dacă fumul cu iz de mici s-a lăsat peste scena unde concertau “Lupii lui Calancea”, pentru prima dată muzica simfonică a făcut casă bună cu ingredientele unui spectacol de manele. Părea ciudat la un moment dat ca să asculți muzică simfonică, sorbind cu sete din paharul cu bere… Dar parcă a mers. Noroc că cei care vindeau berea au fost inspirați și nu au adus la comercializare și semințe. Că atunci chiar ar fi fost un dezastru. Cu regret, că nu am mâncat micii lui Bicu sau pe cei de la Vascar, festivalul a fost unul reușit și numărul mare de oameni care au venit aseară e primul indicator al rețetei de succes. Totuși se impune o întrebare: Dacă aseară s-ar fi tăiat bilete, ar mai fi venit atâta lume? Asta ar trebui să încerce Muzeul pe viitor. Să creeze spectacole care să vândă bilete, iar televiziunile să stea la coadă pentru a prinde drepturile de autor.
Jos pălăria pentru Lupii lui Calancea!!
Rușine Consiliului Județean că nu a fost în stare să înlocuiască brăduții uscați și gazonul , care era pământ amestecat cu buruieni cosite! Pe când o parcare decentă , nu prin șanțuri???!!!
Băi putoare nespălată, ajungi cu mâna ca să te ștergi la curul ăla supuros???
Băi porc insuportabil, când te iau la pârnaie???
Dacă tot s-a reabilitat monumentul cu ce mai e prin jur, de ce nu s-a pus și gazon? Nu au ajuns banii? Am trecut într-o zi pe acolo și nu arata f ok spațiul verde. Brazii plantați s-au uscat iar iarba arata jalnic. Dacă tot s-a dorit sa se facă ceva ar fi trebuit mers pana la final.
A fost hulita de toti Ramona Mocanu. De multă ori, pe bună dreptate. Dar iata că femeia asta a reusit sa faca probabil cea mai reusita actiune culturala la Vaslui. Bravo ei! Ar trebui sa ia lectii cei de la primarie despre cum trebuie organizat un eveniment de calitate, nu panarama ce ne-o servesc pe tava de ani de zile.
Lucică, ia lecții de la Ramona! Pune cotofenele din birouri la treaba. Caci prin putin efort scoatem si noi capul in lume.
Felicitari Muzeului Judetean! Jos palaria, oamenilor de acolo!