spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

VIDEO | Criminaliștii chemați la capelă, în timp ce medicii de familie sunt plecați sau refuză eliberarea certificatului de deces!

- Advertisement -
BĂTAIE DE CAP… În timp ce medicii de familie sunt plecați din localitate, ori au telefoanele închise, Serviciul de Medicină Legală alocă resurse importante pentru constatarea morților din cauze naturale. S-a ajuns ca polițiștii criminaliști să se deplaseze și de patru-cinci ori, săptămânal, în mediul rural pentru a face munca medicilor de familie.

ÎN LOCUL MEDICILOR DE FAMILIE… Polițiștii vasluieni au început o anchetă, luni după-amiază, la capela cimitirului din satul Brăhășoaia, comuna Ștefan cel Mare, în cazul unei femei de 72 de ani, care decedase cu o zi înainte. Pentru a o putea înmormânta, rudele femeii decedate aveau nevoie de certificatul constatator al decesului, document care trebuia eliberat de medicul de familie din comună. Acesta era plecat din localitate și în plus avea și telefonul închis, motiv pentru care rudele îndoliate au fost nevoite să apeleze la Serviciul de Medicină Legală Vaslui, care a trimis la fața locului laboratorul mobil. Odată ajunși la cimitirul din Brăhășoaia, polițiștii criminaliști au demarat procedurile pentru întocmirea unui dosar penal. S-au făcut poze femeii decedate, s-au luat declarații de la rudele acesteia, apoi polițiștii s-au deplasat la locuința ei pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care bătrânica a decedat. Într-un final, după mai multe ore de așteptare și telefoane date în stânga și în dreapta, la biserică și-a făcut apariția și medicul de familie din comună, care a eliberat atât de necesarul certificat constatator al decesului. În ultima perioadă, numărul vasluienilor care au apelat la Medicina Legală Vaslui pentru obținerea certificatului constatator de deces a crescut foarte mult, asta după ce unii medici de familie fie au refuzat să elibereze documentul, fie au fost de negăsit.

Un eveniment precum decesul cuiva important din viața noastră necesită, înainte de toate, acceptarea reacțiilor emoționale copleșitoare care apar și, apoi pregătirea propriu-zisă pentru ceremonia funerară. Constatarea decesului este primul pas care trebuie urmat pentru ca ritualul funerar să se desfășoare fără impedimente. Procedura constatării decesului la domiciliu nu poate fi făcut de oricine, singurele persoane avizate fiind medicul legist, medicul de familie, medicul de pe ambulanță și, după caz, medicul care colaborează cu echipa de servicii funerare. În mediul rural, procedura este îndeplinită, cel mai frecvent, de către medicul de familie. Atunci când acesta este de negăsit, lucrurile se complică pentru familia îndoliată.

Când medicul nu e în sat, intră pe fir Medicina Legală

O astfel de situație a fost întâlnită, de curând, în satul Brăhășoaia din comuna Ștefan cel Mare, acolo unde o femeie în vârstă de 72 de ani a trecut la cele veșnice duminică, la amiază. Valentina P. a murit acasă, din cauza bolilor de care suferea și niciun moment nu s-a pus problema că ar fi vorba despre o moarte suspectă. Imediat după deces, rudele au început să facă planurile pentru înmormântare, stabilind ca femeia să fie condusă pe ultimul drum marți, 10 ianuarie. Cum între constatarea decesului și certificarea decesului (eliberarea certificatului de deces) trebuie să existe un interval de 24 ore, rudele îndoliate au început să sune la medicul de familie, pentru a face constatarea decesului, ca până marți să intre și în posesia documentului fără de care nu se poate face înmormântarea. Medicul de familie însă a avut telefonul închis, motiv pentru care luni dimineața, oamenii au apelat la Serviciul de Medicină Legală. La scurt timp, la poarta cimitirului și-au făcut apariția mai multe echipaje de poliție, inclusiv polițiștii criminaliști. Odată intrați pe fir, aceștia nu îndeplinesc o simplă formalitate, ca cea a medicului de familie, ci trebuie să respecte o serie de proceduri, mult mai complexe, pentru a stabili dacă este vorba despre moarte naturală sau despre un deces survenit ca urmare a unui accident casnic sau alte cauze. Ceea ce trebuia să fie o simplă înmormântare s-a transformat într-o anchetă veritabilă, cu rude puse să dea declarații, cu zeci de poze făcute trupului neînsuflețit. După munca de la capelă, echipajele de poliție s-au deplasat la locuința femeii pentru a stabili cu exactitate locul unde a decedat și cine mai era în casă în momentul respectiv. Tot acest disconfort a fost resimțit din plin de familia femeii decedate, care numai de această forfotă nu mai avea nevoie. Cu toții au înțeles însă că polițiștii trebuie să urmeze niște proceduri, chiar dacă este vorba despre o moarte din cauze naturale.

Într-un final și-a făcut apariția și medicul de familie

Cum constatarea decesului nu putea fi făcută de polițiști, ci doar de medicul legist, exista riscul ca trupul neînsuflețit al femeii să fie ridicat de la capelă și adus la Vaslui, așa cum s-a întâmplat, în urmă cu doi ani, cu o bătrânică de 98 de ani din comuna Gârceni. În noiembrie 2020, cadavrul bunicuței din Gârceni a fost dus la Serviciul de Medicină Legală din Vaslui, pentru necropsie, și asta din cauza medicului de familie din comună, care a refuzat pur și simplu să elibereze certificatul constatator al decesului. Aceasta a invocat că nu o cunoștea pe femeia decedată și, prin urmare, nu își poate asuma responsabilitatea eliberării documentului atât de necesar înmormântării. Din fericire, în cazul femeii de la Brăhășoaia nu s-a ajuns în această situație, pentru că, într-un final, după zeci de telefoane date, medicul de familie și-a făcut apariția la capelă. Cadrul medical le-a explicat celor prezenți că a fost plecat la niște rude în Iași și că a avut telefonul descărcat. De față cu echipajele de poliție și după ore întregi de așteptare, medicul de familie a constatat decesul femeii și a înmânat rudelor îndoliate documentul necesar pentru eliberarea certificatului de deces.

Responsabilitățile medicului de familie în cazul decesului unui pacient aflat pe lista sa

Când medicul de familie ia act de decesul unui pacient înscris pe lista sa de capitație, are obligația să se deplaseze la domiciliul acestuia și să constate decesul. Această constatare se realizează numai prin examinarea directă a corpului persoanei, verificând absența semnelor vitale (puls, bătăile cordului, respirație, tonus muscular, tonusul pleoapelor, reflexul cornean, reflexul fotomotor, absența activității nervoase superioare) coroborat cu prezența semnelor reale ale morții (lividități cadaverice, rigiditate, răcire, deshidratare). În situația în care semnele morții reale nu sunt instalate, iar corpul persoanei este aparent fără viață, medicul de familie trebuie să anunțe serviciul de urgență 112 și să înceapă manevrele de resuscitare cardio-respiratorie până la venirea salvarii sau până la instalarea semnelor morții reale. Confirmarea diagnosticului de deces se poate face doar atunci când, la examinarea corpului, se constată prezența a cel puțin un semn al morții reale, enumerate mai sus. La certificarea decesului, medicul de familie trebuie să facă identificarea persoanei (pe baza cărții de identitate), să stabilească data, ora și locul decesului, precum și cauza morții (diagnosticul de deces). În situația în care există suspiciune de moarte violentă, moarte suspectă sau deces de cauză necunoscută ( art.114 CPP), medicul de familie are obligația să sesizeze organul de Poliție care, la rândul lui, va anunța Procuratura și serviciul de medicină legală. Foarte important de știut, medicul de familie nu are obligația de a asigura continuitatea serviciului de eliberare a certificatului medical de constatare a decesului. Și asta pentru că toate actele medicale pe care le eliberează medicul de familie și toată activitatea medicală se desfășoara în cadrul unui program de lucru raportat la Casa de Asigurări cu care medicul are contract. De asemenea, medicul de familie poate efectua constatarea decesului și poate elibera certificatul medical de constatare a decesului și în afara programului raportat la CAS, dar numai cu plata acestui serviciu (deplasare, constatare deces și eliberare document) de către solicitant (aparținătorii persoanei decedate). Onorariul perceput este stabilit de către medicul de familie și afișat pe ușa cabinetului medical. În această situație, medicul de familie nu va raporta serviciul respectiv la CAS pentru decontare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.