VIDEO | Cultura la Husi costã! Primãria i-a taxat pe entuziastii care s-au apucat sã facã prima piesã de teatru 100% localã

PROBLEMÃ … Piesa de teatru „Urzeala lui prospero”, pusã în scenã de regizorul Claudiu Romila, alãturi de un grup inedit de actori amatori din Husi, a avut premiera sâmbãtã, iar cei care au fost în sala cinematografului Dacia spun cã demersul, cu toatã candoarea sa, chiar a avut clipa lui de glorie. Numai cã ies la ivealã si niste detalii care aratã cã în Husi activitãtile cu caracter cultural nu sunt chiar la îndemâna oricãror entuziasti, cãci, iatã, Casa de Culturã „Alexandru Giugaru”, de pildã, ar fi cerut celor care au initiat aceastã.. joacã serioasã cu scena si cu opera lui Shakespeare, nu mai putin de 3.000 de lei, pretul chiriei. De aceea pretul biletului ar fi fixat la 60 de lei, tocmai ca sã se poatã aduna mãcar banii perceputi pentru închirierea spatiului.

Acesta a fost motivul pentru care bietii artisti, fie ei si amatori, împreunã cu regizorul Romila, au fost nevoiti sã punã un pret la bilete de 60 de lei, tot cu speranta cã vor scoate mãcar banii pentru chiria care le-a fost impusã. „Pretul este cam mare pentru Husi. Eu nu mã duc singurã la teatru, as fi vrut sã merg cu sotia si cu fiul, dar ar fi însemnat sã dau 180 de lei numai pe bilete. Desi mi-as fi dorit mult sã merg, respect ideea, dar mi s-a pãruit cam scump. Felicit însã initiativa si vã rog sã mai ieftiniti biletele, dacã se poate”, a fost unul dintre comentariile care au curs în mediul online. Ei bine, se pare cã pretul a fost nevoit sã tinã cont de banii pe care artistii amatori ar fi trebuie sã îi strângã pentru plata sãlii de la cinematograful „Dacia”. Au fost destui care s-au mirat si au spus cã acest demers ar fi trebuit sã aibã sustinere si artistilor sã nu li se cearã bani pentru închirierea sãlii. „Oameni buni, pentru ce s-a fãcut acest cinematograf? Nu pentru ca acolo sã fie tot felul de evenimente culturale? Cerem bani de chirie la niste actori amatori? Pentru ce? Nici bine nu s-a fãcut cinematograful si s-a privatizat? Cereti chirie la evenimente cu profil economic, cu politic, etc, dar la un act cultural, mai ales unul cu oamenii obisnuiti, simpli, care vor sã facã ceva frumos? Pãcat”, a fost mesajul lui Cãtãlin, unul dintre husenii care cred cã nu asa se sustine cultura localã, pretinzând bani de la cei care, efectiv… nu au. De partea cealaltã, reprezentantii Primãriei, care au dat în rãspunderea Casei de Culturã cinematograful proaspãt reabilitate, au spus cã institutia are cheltuieli de suportat, cu salarii, întretinere, iar managementul ei ar trebui sã stie sã mai si încaseze venituri, nu sã fie totul suportat de la bugetul local. Numai cã, chiar si asa fiind, tot trebuie tinut cont de evenimente care trebuie „valorificate” în sens pecuniar si care ar trebui lãsate doar pentru bucuria localnicilor.

6 COMENTARII

  1. O soluție ideală ar fi un plan de colaborare între primărie și Casa de Cultură, care să permită flexibilitate în cazul evenimentelor culturale locale fără scop comercial. Asemenea măsuri nu doar că sprijină dezvoltarea culturală, ci ajută și la formarea unei audiențe locale educate și conectate cu comunitatea.

    Mi-am înscris candidatura pentru #SENATUL_ROMÂNIEI în Circumscripția nr. 39 – județul VASLUI (județul în care m-am născut și am crescut🥰🥰) POZIȚIA 8 PE BULETINUL DE VOT și am un #PLANpentruVASLUI:

    1. #voi_colabora strâns și voi forma front comun atât cu colegii din #PLAN_România, cât și cu ceilalți parlamentari, care promovează proiecte de dezvoltare regională în Moldova, dar și locală în județul Vaslui.
    2. #voi_comunica constant cu autoritățile locale (indiferent de coloratura politică), companiile și cetățenii pentru a înțelege necesitățile comunității vasluiene.
    3. #voi_face presiuni în Parlamentul României și la nivelul Uniunii Europene pentru obținerea de fonduri europene, în contextul politicii de coeziune a UE;
    4. mă #voi_implica în soluționarea blocajelor administrative prin susținerea de legi care duc la îmbunătățirea domeniului achizițiilor publice și soluționarea rapidă a acestor blocaje;
    5. proiectele mari de infrastructură (ex. Autostrăzile A7 și A8) se confruntă cu întârzieri din cauza birocrației sau a licitațiilor contestate. În calitate de parlamentar #PLAN_România #voi_propune și #voi_vota legislație care să asigure finanțarea corespunzătoare, dar și simplificarea procedurilor administrative care pot întârzia proiectele de infrastructură (cum ar fi obținerea avizelor necesare).

    CMF: 11240061

  2. Vreti comedie? Si pe deasupra, sa mai fie si usoara !!!? Intrati pe youtube si cautati. Sigur veti gasi ceva pe gustul dumneavoastra. Economisiti si banii de bilet.

  3. Cu tot respectul pentru entuziasmul regizorului și al actorilor amatori,cred că era mai potrivită o comedie mai ușoară. Chiar Shakespeare…?

    • De ce mai ușoară domnule Vasile ? Ușoare tot avem: petreceri câmpenești, sarmale gratuite, muzica ușoară la tot felul de serbări și festivități, e plin plaiul mioritic de lai-lai-uri. Teatrul este elitist. Este menit sa ridice spiritul, să-l cultive, să vi-l împrumute iar apoi, la finalul piesei, să vi-l restituie mai plin. Consider că pentru a marca acest început (care se vrea fecund, vorba poetului) era nevoie chiar de o piesă grea, de impact. Vă mulțumim pentru interes.

  4. Halal încurajează primarul activitățile culturale…
    Fiindcă sunt benefice orașului, ar fi trebuit sa pună la dispoziție sala gratuit .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.