UPDATE: După ce Vremea Nouă a semnalat cum călătoresc pasagerii în așa-numitul Tren al Saunei – București – Vaslui, probabil, cei de la CFR s-au sesizat și măcar au deschis geamurile blocate, cu o cheie specială. Temperatura din vagon deja ajunsese la 32 de grade Celsius. Vă prezentăm imaginile, când, cu o cheie specială, „Nașul” împreună cu călătorii reușesc să deschidă câteva geamuri.
STIREA INITIALA: NESIMȚIRE… Dacă călătorești cu trenul pe ruta București – Bârlad – Vaslui și prinzi un tren care circulă în plină zi, când temperaturile sunt caniculare, riști să faci o saună de-adevăratelea! Dacă ai privilegiul să călătorești și la clasa I, atunci sauna îndeplinește întru totul condițiile. De exemplu astăzi, în trenul IR 1663, care a plecat la 12,00 fix din București, în vagonul de clasa I temperatura este cu două grade Celsius mai mult decât afară. Adică, afară sunt 27 de grade, grație ploilor căzute în ultimele ore, însă în vagonul de clasa I faci saună la 29 de grade. Teoretic, vagoanele sunt prevăzute cu aer condiționat, dar nu funcționează, deși pe panoul de control pare totul în regulă. Nici geamurile nu se pot deschide, ele fiind, practic, blocate. Așa că nu este de mirare că în tren, așa cum se vede și în imagine, temperatura este foarte mare. Controlorul din tren a sunat, ce-i drept,la dispecerul CFR Călători, anunțând defecțiunea. La Buzău s-au prezentat doi electricieni, angajați ai CFR-ului, să rezolve problema. S-au uitat la panou, au văzut că butoanele sunt aprinse ca și cum aerul condiționat funcționează și apoi s-au răstit la controlor sau la „Naș„, cum e jargonul celor care călătoresc frecvent cu trenul. „De ce ne-ai chemat? Nu vezi că totul funcționează?”. Controlorul a încercat să riposteze și să le spună să meargă în vagon, să vadă că este foarte cald și chiar le-a indicat și temperatura de pe panou, care arăta 29 de grade, dar în zadar! Cei doi electricieni au coborât din tren, supărați că au fost deranjați.
Boss-ii de la CFR Călători nu răspund, iar telefonul purtătorului de cuvânt sună în gol
Stăm și ne gândim dacă acum, când afară sunt 27 de grade, iar în tren sunt 29, cât o fi temperatura în interior, atunci când termometrele arată 37 și până la 40 de grade? Am încercat să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt de la CFR Călători, dar acesta nu ne-a răspuns. Vorbim de Ada Meseșan. Când am sunat pe fixul biroului de presă, o doamnă drăguță ne-a dat numărul ei de mobil, spunând că, momentan, doamna Meseșan nu este în birou. Apelând-o, telefonul mobil al acesteia suna în gol. Nu ne-am lăsat și am încercat să îl contactăm pe directorul companiei, Traian Preoteasa, cel care este plătit de către CFR cu, atenție, 11.000 de euro, lunar. Firește că nici acesta nu a răspuns. La salariul pe care îl are, probabil că i se pare că se apleacă prea mult ca să răspundă chiar el călătorilor care încă mai cred în CFR Călători. Prețul unui bilet pe ruta București – Vaslui, de exemplu, nu este ieftin. La clasa I costă 150 de lei, iar la clasa a II-a, 100 lei. Dacă te încumeți să mergi cu microbuzul pe aceeași rută, prețul este de 120 de lei, între cele două tarife ale CFR-ului, cu mențiunea că acolo ai un avantaj: ajungi mai repede la destinație și ai aer și aer condiționat.
Trenul ce leagă capitala de Moldova, întârzieri și de două ore
Trenul care circulă pe această rută are și întârzieri foarte mari. Ne-a confirmat-o la început de săptămână senatorul Cătălin Mîndru, cel care era să piardă moțiunea, pentru că avut inspirația să meargă la Parlament cu trenul. Deși calea ferată s-a modernizat, iar vasluienii pot vedea lucrul acesta cu ochiul liber, trenul acumulează pe această distanță întârzieri între o oră și două ore. Motivul este uluitor! Din cauza căldurii, șinele se dilată. Neavând cu cine să vorbim, purtătorul de cuvânt, director sau vreun alt responsabil, am continuat discuția cu „Nașul” din tren. Acestea ne-a explicat că de fiecare dată trebuie să dea explicații călătorilor care întreabă de ce întârzie trenul și de ce nu merge aerul condiționat. „Ați văzut și dumneavoastră că i-am chemat pe cei de la Mentenanță să rezolve problema. Reacția ați văzut-o. Când voi ajunge la Iași, ca prin minune instalația de aer condiționat va merge. Probabil că o fi de cauza temperaturilor prea mari și poate că în miezul zilei nu face față. Dar dacă ne uităm pe panou o să vedeți că aerul condiționat funcționează când și când. Seara merge însă perfect. Anunț de fiecare dată, dar ni se spune că totul este ok. Sunt depășită, iar oamenii își descarcă nervii pe mine”. Și reacția călătorilor din tren este una de nervozitate. Vorbim de cei mai tineri, pentru că pensionarii stau cuminți și nu reacționează în niciun fel. Mamele cu copiii sunt revoltate, pentru că cei mici, care și așa nu prea au dreptate, devin agitați în această căldură sufocantă.
Nici in țările din Africa nu cred că mai există asemenea trenuri depășite, de 100 de ani! Cu un bolovan de director care incaseazâ 11.000 de euro/lunar și in urma lui..Nimic, doar praful! Și cu ministru al transporturilor la fel de indolent ca și cei dinaintea lui! 35 de ani de frecat menta pentru CFR! Unul , dar nici măcar unul, nu a adus trenuri noi, moderne , de mare viteză in secolul 21!
Imi poate răspunde cineva cum și pe cine să sesizez in problema călătoriilor cu microbuzul pe ruta Bârla-București? De ce nu se acceptă tichetele cu reducere pentru pensionari, așa cum prevede legea? Patronii lacomi vor banii imediat, fără a se deranja să facă formalitățile de recuperare a 50% din costul biletului. Unde mă pot adresa?
Fraierilor, in loc sa mergeți cu trenul, mergeți la Bolt, curse ieftine, șoferi drăguți, curățenie, aer condiționat, mergeți până la Iași aproape moaca👍
Da, mai ales cu șoferițele, nu mai mananc pește 10 ani😰
As cobora la prima statie si as bloca trenul , sa sune sa vina politia .
Cât de retardat poți fi!