ACȚIUNE… Pompierii hușeni au avut o intervenție dificilă în localitatea Leoști, comuna Pădureni, unde focul izbucnit la un depozit de furaje era cât pe ce să cuprindă o stână și alte locuințe din zonă. Intervenția echipajelor ISU însă au făcut ca pericolul să fie înlăturat, după o luptă teribilă cu flăcările. Se pare că cineva a umblat cu focul în zona depozitului de furaje și, din neglijență, a provocat incendiu.
„În cursul zilei de azi, pompierii militari din cadrul Secției de Pompieri Huși au intervenit cu promptitudine și profesionalism pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de proporții izbucnit în localitatea Leoști, comuna Pădureni, județul Vaslui.
La fața locului au fost mobilizate o autospecială de stingere cu apă și spumă, precum și două autospeciale de intervenție, cu un total de 10 militari. În sprijinul echipajelor operative a acționat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Pădureni.
Incendiul se manifesta violent la un depozit de furaje și la vegetația uscată din apropiere, pe o suprafață extinsă, cu risc de propagare la o stână și la locuințele din zonă. Până în acest moment, au ars aproximativ 10 hectare de vegetație uscată și 10 tone de furaje, însă intervenția rapidă și coordonată a pompierilor a condus la salvarea unei stâne și a locuințelor învecinate. Echipajele au acționat pentru lichidarea completă a tuturor focarelor și prevenirea reaprinderii incendiului. Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise”, au transmis reprezentanții ISU Vaslui.
Preîntâmpinarea situațiilor riscante se poate face prin respectarea câtorva reguli aparent banale, dar deosebit de importante
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui reamintește cetățenilor că arderea necontrolată a vegetației uscate este strict interzisă și poate avea consecințe grave asupra mediului. „De ce este important să preîntâmpinăm astfel de situații? Din cauza:
- Riscului major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.
- Pericolului pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.
- Impactului negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.
Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație?
- Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
- Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112”, au transmis reprezentanții ISU Vaslui.