CATASTROFĂ ECOLOGICĂ…. Fermierii care au terenuri agricole pe raza comunelor Bogdănești, Costești și Deleni se plâng de faptul că șantierul deschis cu scopul înființării celui mai mare parc eolian din regiunea Moldovei le afectează grav culturile. Și asta din cauza prafului pe care camioanelor îl ridică, iar vântul îl împrăștie la kilometri depărtare, pe culturile oamenilor. Problema ar putea fi rezolvată destul de simplu, cu ajutorul unui autovehicul care să stropească cu apă acele drumuri aflate în curs de amenajare, însă instituțiile statului, în loc să protejeze oamenii de rând, fac scut în jurul companiei care investește în acel parc eolian. Primarul uneia dintre comunele enumerate mai sus i-a cerut unui fermier afectat de lucrări să mai aibă două săptămâni, pentru că pe drumurile respective urmează să fie pusă piatră. Nici reprezentanții Gărzii de Mediu Vaslui nu prea știu cum să gestioneze această situație, aceștia precizând că legislația sancționează doar pe cei care poluează zonele locuite.
Județul Vaslui, cunoscut în trecut datorită potențialului agricol, renunță în fiecare an la cea mai de preț comoară a lui, terenurile agricole, în dauna a tot felul de investiții care vor aduce profit doar unor mari companii naționale și internaționale. Azi, din pământul atât de roditor al județul nostru, răsare din ce în ce mai puțin grâu, floarea soarelui, porumb sau orz, pentru că aceste culturi au fost înlocuite cu parcurile eoliene. În prezent, omenirea se află într-o cursă aproape nebunească de captare a rafalelor de vânt și razelor solare, totul în numele noii religii: energia verde. Dincolo de lozinca “Să salvăm planeta”, principalul scop al companiilor care pun pe picioare această industrie colosală este unul simplu: profit cât mai mare, sacrificând în schimb sursa care ne oferă hrana atât de necesară. Probabil când vom rămâne fără ce să punem pe masă vom realiza că teancurile de bani nu ne vor ține de foame, însă e adevărat că s-ar putea să ne ajute să cumpărăm fripturi 3D, scoase la imprimantă.
Județul Vaslui, magnet pentru companiile care investesc în energia verde
În ultimii ani, datorită curenților care străbat dealurile și podișurile Vasluiului, județul nostru a devenit un adevărat magnet în special pentru companiile care investesc în parcurile eoliene. Așa s-a ajuns în situația ca anul acesta, în zona Deleni – Costești – Bogdănești, să se construiască cel mai mare parc eolian din regiunea Moldovei, investiție care se va întinde pe o suprafață de câteva sute de hectare. Anunțul a fost făcut în luna octombrie a anului trecut, chiar de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a fost prezent la Vaslui. “Acest parc din județul Vaslui marchează un pas important pentru dezvoltarea sectorului energetic în zona Moldovei. Este primul proiect major de acest tip în regiune și va aduce beneficii majore pentru comunitatea locală și pentru securitatea noastră energetică. Energie sigură, accesibilă și curată – acesta este viitorul”, declarat Burduja, anul trecut. Pana de curent înregistrată zilele trecute în sud-vestul Europei pare însă să ne fi demonstrat contrariul. Spania și Portugalia, țările cele mai afectate de această pană uriașă de curent, sunt campioanele energiei verzi în UE și până zilele trecute își procurau peste 80% din electricitatea lor din surse regenerabile. Pentru a ieși din acel impas deosebit de grav, cele două țări au început să achiziționeze imediat energie de la vecini, țări care și ele aleargă după rafalele de vânt și razele solare, dar care nu și-au închis chiar de tot hidrocentralele și minele de cărbuni.
Fermierii vasluieni se plâng că șantierele deschise le strică culturile
Revenind la județul Vaslui, zilele trecute am fost contactați de mai mulți fermieri care au terenuri în zona Deleni – Costești – Bogdănești, care s-au plâns de faptul că flota de camioane implicată în construcția acelui uriaș parc eolian le strică toată munca din ultimele luni. Și asta din cauza noilor drumuri care sunt amenajate în această perioadă și din cauza cărora praful acoperă totul la zeci de kilometri depărtare. Un fermier din satul Ulea, comuna Bogdănești ne-a trimis și probe video pentru a dovedi că grâul și rapița din acest an sunt aproape compromise. “În această perioadă, rapița e în floare, însă în loc să avem terenurile de culoare galbenă, ele sunt maro din cauza prafului. În fiecare zi, zeci de camioane trec la deal și la vale și ridică un praf care acoperă zeci de hectare de culturi. În ritmul ăsta, eu voi înregistra pierderi imense, cum nici pe timpul secetei nu au fost, iar ca mine mai sunt fermieri. Am sesizat toate instituțiile statului, însă până acum niciun răspuns. Ba mai mult, un primar mi-a zis să mai rabd așa două săptămâni, că apoi lucrurile vor reveni la normal, în sensul că nu vom mai avea praf. Se putea evita această situație dacă compania respectivă apela la o mașină care să stropească aceste drumuri, ca să nu se mai ridice praful, însă ei urmăresc să aibă cheltuieli cât mai puține și profit cât mai mare. Dacă se poate evita o cheltuială, de ce să nu o facă, chiar dacă asta înseamnă sute de hectare de culturi compromise”, ne-a declarat fermierul din satul Ulea. La rândul nostru, am contactat ieri reprezentanții Gărzii de Mediu Vaslui, care au caracterizat situația drept una “atipică” și asta pentru că legislația actuală obligă comisarii de mediu să ia măsurile legale pentru a limita poluarea cu praf doar în zonele locuite.
Marii FERMIERI niște escroci….. jîpuri de ultimă generație viloase cu piscină și mulți gologani din subvenții …….sunt amărăți toată recolta o dau moca o împart la săraci , sunt oameni buni ! O altă măfiuță ,vai și amar de noi !
Toate legile sunt pentru ei cei care se îmbogățesc prin distrugere și furt. Si dacă nu sunt legi au protecție. Garda o să vină dar după prima ploaie. Noi privim, vorbim singuri.
Noi nu avem fermieri ci niște mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului care fac evaziune fiscală munca la negru. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale aduc plus valoare economiei creează locuri de munca bine plătite dezvolta zonele rurale. Acești asa zișii fermieri au distrus satele au alungat tinerii peste hotare au luat cu forță pământul la oameni care nu mai au din ce trăi. Unde sunt cap sma ias sectorul zootehnic unde lucrau oamenii care acum sunt pensionari?! De ce merg tinerii sa lucreze în agricultura altora?!? A nu se uita ca agricultura este cea mai susținută ramura a economiei dar ea este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru plină de mafioții vânători de subvenții. Subvenții la motorina la suprafață despăgubiri de secetă rambursări de tva tot felul de facilități și beneficii din bugetul statului, subvenții UE etc etc iar noi consumăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne fructe legume lapte etc etc
Toți fac lovele din subvenții iar după se dau mari afaceriști și unii și alții. Mai lăsați-mă și cu acești fermieri avari nesimțiți evazionisti lacomi nesimțiți aroganți plini de lovele care au jepanele de sute de mii de euro bucata opulenta extravagante arogante bășini nesimțire de pe terenul țăranilor amărâți cărora le dau arenda mizerabilă.
E valabil special pentru domnul care se plânge în filmuleț!
Acele parcuri eoliene fara subventia de la stat nu ar fi profitabile, este o mara frauda cu acele eoliene