Viitor sumbru pentru siderurgişti

Proiectul Legii pensiilor, care a trecut miercurea trecută de votul Parlamentului şi care mai aşteaptă acum parafa preşedintelui României, Traian Băsescu, a stârnit nemulţumirea sindicaliştilor de la FSS Metarom Galaţi cât şi a celor de la Cartel Alfa, confederaţie la care federaţia sindicală reprezentativă din metalurgie este afiliată. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de prevederile Legii pensiilor, care sunt dezavantajoase pentru angajaţii din metalurgie care au lucrat în condiţii speciale, precum şi de faptul că Executivul Boc nu a luat în seamă niciunul din amendamentele aduse de FSS Metarom, singura federaţie sindicală care a propus modificări la proiectul Legii pensiilor, potrivit preşedintelui FSS Metarom, Mircea Scântei. Liderul FSS Metarom şi-a arătat nemulţumirea şi pentru faptul că nici demersurile făcute pe lângă reprezentanţii tuturor partidelor politice nu au avut efect, în sensul ca amendamentele aduse de federaţie să fie aprobate. Aceeaşi opinie a avut-o şi liderul FSS Metarom Galaţi, Gheorghe Bezman, care a spus că toată lumea le-a plâns de milă sindicaliştilor dar nimeni nu i-a ajutat. Mircea Scântei a mai punctat faptul că federaţia pe care o conduce a fost singura structură sindicală care în ultimele luni a făcut demersuri pentru ca anumite prevederi din proiectul Legii pensiilor să nu fie aprobate, cum ar fi de exemplu creşterea la 65 de ani a vârstei standard de pensionare la femei precum şi a vârstei standard de ieşire din câmpul muncii a angajaţilor care au muncit în condiţii speciale, lucru care va afecta mulţi dintre angajaţii Combinatului. Astfel, potrivit preşedintelui FSS Metarom, vârsta standard de pensionare în cazul celor care au lucrat în condiţii speciale va creşte de la 50 la 55 de ani, ceea ce va determina scurtarea drumului spre cimitir al angajaţilor. Liderul FS Metarom mai sustine că există posibilitatea apariţiei unor probleme legate de pensionare în cazul siderurgiştilor care s-au autodisponibilizat în ultimii 5 ani şi care şi au făcut socoteală pe baza vechii legi a datei când vor putea ieşi la pensie, lucru care s-ar putea să nu se mai întâmple odată cu intrarea în vigoare a noii legi.

„Dacă înainte metalurgiştii români mai trăiau câţiva ani după ce ieşeau la pensie, categoric acum Guvernul a reuşit să realizeze un transfer al metalurgiştilor direct de la locul de muncă către lumea celor drepţi. FSS Metarom va cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge această lege, ci să o trimită către reexaminare. De asemenea, cerem Avocatului Poporului să se sesizeze pe faptul că există elemente de neconstituţionalitate în Legea unitară a pensiilor. Categoric ne vom adresa şi instituţiilor internaţionale la care suntem afiliaţi pentru a arăta această nedreptate” , a mai spus Mircea Scântei.

Nemulţumiri strigate în stradă

Sindicaliştii de la Cartel Alfa, printre care se vor numără şi cei de la FSS Metarom, vor începe de luni seria acţiunilor de protest pentru a-şi arăta nemulţumirea şi faţă de intenţia de modificare şi a Codului Muncii şi faţă de faptul că salariul minim pe economie nu a fost stabilit la 750 de lei, aşa cum solicită sindicaliştii. „Am aflat din anumite surse că Guvernul doreşte să aducă modificări Codului Muncii, în sensul că şi-ar dori dispariţia contractelor colective de muncă la nivel de ramură şi la nivel naţional astfel încât să se dereglementeze total orice drept salarial minimal instituit prin aceste contracte colective şi să devină un lucru permanent contractele individuale pe durată determinată. Acest lucru îi va transforma pe angajaţii români în sclavii moderni şi în cobaii Europei, căci nicăieri nu se încearcă o astfel de modificare legislativă”, a mai afirmat Mircea Scântei.

Liderul Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă, a prezentat planul de acţiuni ce vor fi demarate începând de luni de către Cartel Alfa, care vor începe cu pichetări ale prefecturilor şi vor culmina cu mitinguri de protest în capitală.

„Luni, în jurul orei 11, liderii sindicatelor din Galaţi afiliate la Cartel Alfa vor porni în marş, cu maşinile, de la sediul nostru, lângă Teatrul Dramatic, şi vor trece pe la sediile partidelor politice şi pe la birourile parlamentarilor PDL”, a declarat, vineri, preşedintele filialei Cartel Alfa din Galaţi, Romică Gârneaţă.

Pe data de 24 septembrie federaţiile sindicale din economia reală afiliate la Cartel Alfa, printre care şi FSS Metarom, ar urma să protesteze în Piaţa Victoriei, la acţiune urmând să participe angajaţi din metalurgie din întreaga ţară.

Viceliderul FSS Metarom Galaţi, Radu Nelu, a subliniat importanţa înţelegerii de către angajaţi a faptului că trebuie să iasă în stradă pentru a-şi cere drepturile, indiferent ce părere au despre unii dintre lideri sau despre alte persoane. Viceliderul FSS Metarom Galaţi a mai subliniat faptul că succesul acţiunilor de protest nu stă doar în puterea liderilor de sindicat, acest lucru fiind posibil doar dacă cât mai mulţi angajaţi ies în stradă să îşi apere drepturile. Sintetizând, principalele doleanţe ale sindicaliştilor sunt legate de nepromulgarea Legii pensiilor, de existenţa unui salariu minim pe economie în jurul valorii de 750 de lei şi de nemodificarea Codului Muncii în sensul eliminării contractelor de munca pe perioadă nedeterminată şi a dispariţiei contractelor colective de muncă la nivel de ramură şi naţional.

monitoruldegalati.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ