spot_img
spot_img
22.2 C
Vaslui
19-iul.-2025

Vlãdut este noul “Emil Racovitã” al judetului

- Advertisement -

Vasluian la Olimpiada Internationalã de Stiinte a Uniunii Europene

GENIU Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui dã din nou clasã. Elevul din clasa a X-a al liceului, Vlad Gabriel Sîmbotin, este noul “Emil Racovitã”. Acesta va reprezenta România la Olimpiada Internationalã de Stiinte a Uniunii Europene, în urma calificãrii în lotul restrâns, ca urmare a sustinerii unei probe de baraj la care au participat patru elevi de clasa a X-a. Vlad face parte din categoria elevilor supradotati mai ales cã, pentru a trece cu brio de proba de baraj, acesta a fost nevoit sã parcurgã toatã materia din cei patru ani de liceu la disciplina care îl pasioneazã, performantã pe care a atins-o ajutat fiind de Gianina Romascu, profesor îndrumãtor si inspector de Biologie.

Dincolo de glumele nesãrate care se fac la adresa orasului nostru, nãscute mai ales din perceptia gresitã conform cãreia toate relele din lume se întâmplã la Vaslui, elevii nostri se încãpãtîneazã, an de an, sã demonstreze lumii cât de mult se însealã, vor sã arate cã aici, în urbea noastrã, cresc mugurii care în viitor vor îmbrãca ramurile tãrii noastre, vor da esentã si culoare României. Îndrumati de profesionisti, acesti copii care ne fac cinste, trebuie promovati si încurajati, fiind cel mai bun exemplu cã acolo unde se munceste, rezultatele sunt pe mãsurã. Vlad Gabriel Sîmbotin este elev la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui si a reusit sã se remarce dintr-o puzderie de elevi cu înclinatii spre stiinta care se ocupã cu studiul tuturor organismelor vii. Acesta va reprezenta România la Olimpiada Internationalã de Stiinte a Uniunii Europene. La aceastã olimpiadã, care va avea loc în Austria, participã elevi care trebuie sã împlineascã vârsta de17 ani dupã data de 1 ianuarie a anului în care se desfãsoarã. Practic, sunt selectati în lotul lãrgit elevi de clasa a IX-a, primii patru clasati la nationalã, iar în anul scolar viitor, în lunile februarie – martie, se dã proba de baraj pentru stabilirea lotului restrâns. Rãmân câte doi elevi pentru fiecare disciplinã: biologie, chimie si fizicã, în total sase scolari care vor constitui douã echipe, pentru cã este vorba despre un efort în echipã. Cu o vointã de fier, Vlad a trecut cu brio proba de baraj pentru lotul restrâns, care s-a tinut joi, la Bucuresti, fiind calificat încã de anul trecut în lotul lãrgit, în urma participãrii la Olimpiada Nationalã de Biologie. A rãmas în continuare în capitalã pentru a se pregãti, timp de o sãptãmânã, la Facultatea de Biologie. Desi este abia în clasa a X-a si-a însusit, cu ajutorul Gianinei Gioconda Romascu, inspector scolar de biologie, materia pe care ar fi trebuit sã o parcurgã în toti cei patru ani de liceu, la cel mai înalt nivel. Despre protagonistul nostru, care a excelat la biologie, am auzit doar cuvinte de laudã. “Este un copil ambitios care munceste extraordinar de mult. Si-a dorit din tot sufletul sã facã parte din lotul international si a fãcut multe sacrificii pentru a reusi aceastã performantã. Pregãtirea a constat în studii teoretice si lucrãri practice, atât la noi în oras, cât si în cadrul Facultãtii de Biologie din Iasi. A trebuit sã învete materia de Olimpiadã de la clasa a IX-a pânã la clasa a XII-a. Este un copil cu o capacitate mare de lucru si de întelegere a informatiilor, care i-a permis sã parcurgã aceastã materie vastã.”, a declarat Gianina Romascu.

“Biologia este un mod de viatã”

Vlad Gabriel este pasionat de tot ce înseamnã profil real: chimie, fizicã, matematicã, dar spune cã se pregãteste la toate disciplinele în mod egal. Desi are emotii pentru Olimpiada Internationalã de Stiinte, acestea sunt mai mici decat cele care l-au încercat la sustinerea probei de baraj pentru lotul restrâns. “Am ales Olimpiada de Biologie pentru cã este materia mea preferatã, am simtit-o mereu ca pe un mod de a mã afirma. Pentru mine este un stil de viatã, n-as putea sã vãd viata mea fãrã biologie. Pentru a ajunge sã faci performantã trebuie sã iti creezi din materia care te pasioneazã un mod de a trãi, altfel nu ai cum sã ajungi aici unde sunt eu. Pentru viitor iau in calcul douã variante: Facultatea de Medicinã sau Facultatea de Biologie. Mã tenteazã însã mai mult cea de-a doua variantã pentru cã as vrea sã fac cercetare, chiar dacã lucrurile sunt mai nesigure. Pe colegii mei îi sfãtuiesc sã priveascã liceul cu seriozitate si sã-si dea seama cã nu învatã doar pentru note, ci pentru viitor.”, a declarat Vlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.