Victor Ponta a obţinut 43,46% la nivelul întregului judeţ, Iohannis 29,73%, iar Monica Macovei 6,05%. În municipiul Iaşi, Iohannis a câştigat 3 colegii din 5, iar Macovei a luat peste 10%.
Victor Ponta a câştigat ieri la pas alegerile în judeţ. Dacă în trei din cele cinci colegii din municipiu Ponta a pierdut clar în faţa lui Klaus Iohannis, iar în Copou a fost practic zdrobit, candidatul PSD şi-a luat revanşa din plin în restul judeţului.
Datele anunţate ieri de Biroul Electoral Judeţean au creionat un rezultat general peste media naţională obţinut de Ponta, pe seama îndeosebi a voturilor din judeţ.
Dintre cei 715.775 de ieşeni aşteptaţi la urne duminică, s-au prezentat la vot 346.243, respectiv 49,69%. Dintre aceştia, 150.490 şi-au acordat votul candidatului social-democrat, respectiv 43,46%. Alţi 102.967, respectiv 29,73% au fost convinşi de mesajul lui Klaus Werner Iohannis şi l-au votat. Pe locul al treilea în preferinţele ieşenilor s-a clasat Monica Macovei, care a obţinut 20.792 de voturi, adică 6,05%. Singurul candidat care a mai depăşit pragul psihologic de 5% a fost Călin Popescu Tăriceanu, care a obţinut 18.819 voturi favorabile, respectiv 5,43% dintre opţiunile ieşenilor.
Elena Udrea, Dan Diaconescu, Corneliu Vadim Tudor şi Teodor Meleşcanu au fost votaţi de mai puţin de 5% dintre ieşeni, iar Hunor Kelemen, William Brânză, Gheorghe Funar, Constantin Rotaru, Zsolt Szilagyi şi Mirel Mircea Amariţei au primit sub 1.500 de voturi fiecare, respectiv sub 0,5% din total.
Urna mobilă a fost solicitată de 0,8% ditre votanţi, iar numărul voturilor nule a fost de 9.448, respectiv 2,65%.
Liberalii se bucură de victoria din municipiu
Cele două mari formaţiuni politice care s-au confruntat la alegerile din duminică şi-au revendicat victoria, fiecare pe alt segment de alegători. Astfel, reprezentanţii Alianţei Creştin-Liberale au calificat drept „extraordinară“ victoria lui Iohannis în municipiul Iaşi, fără a pomeni niciun cuvând despre înfrângerea clară din restul judeţului.
„Cred că tărie că victoria lui Klaus Iohannis la Iaşi este un adevărat referendum local împotriva unei administraţii corupte şi acaparatoare. Victoria dreptei demonstrează încă o dată că Iaşul este cel puţin la fel de deschis şi apropiat de valorile europene şi democratice precum celelalte mari oraşe din ţară care au votat de asemenea pentru Klaus Iohannis“, a declarat copreşedintele filialei ieşene a ACL, Cristian Adomniţei.
PSD ridică în slăvi victoria din mediul rural
La rândul lor, oficialii PSD au evidenţiat rezultatul foarte bun obţinut de Victor Ponta în mediul rural şi din celelalte oraşe ale judeţului, fără a spune nimic despre scorul din municipiu.
„Interpretăm scorul zdrobitor obţinut de Victor Ponta în judeţul Iaşi ca un firesc şi necesar vot de blam mai ales la adresa preşedintelui CJ. Prin votul lor, ieşenii din mediul rural i-au atras atenţia vremelnicului preşedinte de CJ că a neglijat toate problemele atât de importante din judeţul nostru. Devine tot mai clar că persoana aflată temporar în fruntea CJ are o agendă strict personală, care nu are nimic de a face cu fişa postului pe care îl ocupă accidental, în urma sprijinului USL, alianţă pe care ulterior a trădat-o“, a spus şeful de campanie al social-democraţilor ieşeni, Cristian Stanciu.
Iohannis a câştigat municipiul cu peste 2.000 de voturi
Din totalul de 159.506 voturi valabil exprimate în municipiu, 52.275 au fost adjudecate de Victor Ponta, iar 54.565 au revenit candidatului ACL. Din cinci colegii câte cuprinde municipiul, trei au fost adjudecate de Iohannis, cel mai clar rezultat în favoarea acestuia fiind cel înregistrat în Copou. Din 41.900 de voturi valabile exprimate în acest colegiu, 37% au revenit lui Iohannis, şi doar jumătate din acestea au fost obţinute de Ponta. Candidatul social-democrat şi-a luat revanşa în Dacia-Alexandru, unde l-a depăşit de liberal cu peste 7 procente din opţiunile alegătorilor. În celelalte colegii din municipiu, diferenţa dintre cei doi a fost de sub 4%.
În afară de Iaşi, oraşele au fost luate de PSD
Cu excepţia Iaşului, toate oraşele din judeţ au fost adjudecate de PSD, cea mai clară victorie având loc la Hârlău. În oraşul din nordul judeţului, Ponta a primit 63,3% din voturi, faţă de doar 19,54%, câte a obţinut Iohannis.
Candidatul ACL a reuşit să-şi adjudece victoria în doar 10 din cele 93 de comune ale judeţului, deşi 26 de primari din judeţ sunt membri PNL, iar alţi şase sunt membri PDL. Practic, ACL a reuşit să-şi fructifice avantajul dat de apartenenţa politică a primarului doar în Aroneanu, Hălăuceşti, Leţcani, Mirceşti, Mironeasa, Miroslava, Sineşti şi Trifeşti.
O compensaţie poate fi faptul că Iohannis s-a situat pe primul loc în preferinţele alegătorilor din Bârnova şi Valea Lupului, conduse de edili PNL. Primarul comunei Bârnova, fost liberal, a trecut recent la PSD, împreună cu toţi consilierii locali.
În zece comune din judeţ, Ponta a obţinut mai mult de 70% din voturile alegătorilor, performanţă pe care Iohannis nu a reuşit-o nicăieri. Cel mai bun rezultat al candidatului ACL a fost cel obţinut în Sineşti, unde a fost votat de 55,52% din alegători. În schimb, la Ipatele, Iohannis a primit doar 9,34% din voturi, faţă de 72,78% obţinute de Ponta. Cel mai bun rezultat obţinut de social-democrat a fost însă cel din Tătăruşi, unde a obţinut 76,78% din voturi. Nicăieri, Ponta nu a fost votat de mai puţin de un sfert dintre alegători.