OPOZIȚIA… La Vaslui doar doi parlamentari au sărit la „beregata” lui Bolojan. Laura Gherasim de la AUR, care le-a luat partea profesorilor și Raisa Enachi de la SOS care s-a prins de șmecheria cu asumarea pachetului de măsuri ale austerității
VINE URGIA PE ROMANI
ȘMECHERIE… Premierul Bolojan și-a asumat răspunderea pe pachetul său de măsuri de austeritate prin care vine să „salveze” dezastrul lăsat de colegii săi Marcel Ciolacu și Neculai Ciucă. Ce înseamnă asumare? Practic premierul pune pe masă mandatul său, asumându-și o lege care nu se va dezbate în Parlament, prin care poporul este pus să plătească un TVA mărit și alte impozite majorate pentru prostiile făcute de PSD și PNL în ultimii ani. Opoziția are termen să depună moțiune timp de trei zile și, dacă trece, premierul adus de la Oradea pleacă, dacă nu legea e ca și aprobată. Un act de curaj ar spune unii, dar e gestul unui premier laș, care a promis românilor că taie sinecurile, desființează posturile de la stat unde se taie frunză la câine, umblă la pensiile speciale ale magistraților care primesc pensie 85% din salariul lor brut, nu net, că micșorează numărul de consilieri personali de la primării, CJ-uri și prefecturi și nu o face. Ba mai mult, camarila rămâne, proștii plătesc în așteptarea unui al doilea pachet de măsuri care nu vor mai fi. De exemplu, pensionarea magistraților la 65 de ani. Nu poate fi făcută prin asumare, fiindcă în Parlament este deja în dezbatere o lege care prevăd aceste chestiuni. Deci o vrăjeală. Opoziția, însă, nu s-a lăsat. Din cei 10 parlamentari cât are Vasluiul, doar doi de la AUR și SOS au avut curajul să spună că Bolojan e injust și că nu face dreptate socială. Spunem asta, dând un exemplu clar de la Vaslui. În condițiile în care elevilor și studenților li s-au tăiat bursele, pensionarilor li se mai ia din pensie CASS, la Prefectura Vaslui se mai angajează un „special”, pe post de consilier personal, de parcă pensia primită la 47 de ani, de câteva zeci de mii de lei, e mică. De aici e și strigătul românilor care vor dreptate socială, în fața noilor zei care s-au cocoțat în Parlament, Justiție și în Serviciile Secrete și formează noua dictatură a „neosecuristilor” care a transformat România în pașalâc.
Laura Gherasim a postat pe Facebook ce a făcut efectiv în lupta cu „șmecherii” din arcul puterii care vor să jupuiască tot poporul să plătească dezmățul dictaturii funcționarilor publici. Iată ce a făcut deputatul AUR: «Astăzi, 7 iulie, Guvernul își asumă răspunderea pe un pachet legislativ cu impact major pentru milioane de români, fără dezbatere publică, fără consultări. Educația este din nou afectată, alături de alte domenii esențiale. Revizuirea, redactată pe genunchi, într-un weekend, pare o surpriză, dar nu este. Totul se regăsește în proiecțiile oficiale care acum nu mai pot fi negate. Este consecința disperării de a păstra privilegii, a instabilității politice, a manipulării prin etichete puse românilor, a distrugerii deliberate a statului de drept. Guvernul a trimis în octombrie 2024, la Bruxelles, planul bugetar structural 2025-2031. Deficitul bugetar, datoria publică a României (adică datoria pe care românii trebuie să o plătească), cauzată de ineficiență administrativă și incompetență, și ratingul de țară coborât oficial de la BBB-/A-3 cu perspectivă stabilă la „nerecomandat investițiilor” (echivalentul unei condamnări la involuție economică a României de către propriul Guvern), au îngenuncheat România. Am avertizat public încă din octombrie 2024 că se va ajunge aici. Tot ce se întâmplă acum era deja scris negru pe alb în proiecțiile oficiale. Atunci au fost negate, ascunse, ignorate».
Laura Gherasim a încercat să fie de partea profesorilor

„Profesorii, lăsați fără explicații, presați de timp și lipsiți de sprijin instituțional, au solicitat sprijinul parlamentarilor. Nu pentru avantaje personale, ci pentru a apăra ce se mai poate salva din educație. Am citit mențiunile lor, le-am transformat în amendamente și le-am depus în termen. Ne facem datoria și facem vocea profesorilor auzită în Parlament, dar nu vom putea opri o majoritate obedientă. Nu judec profesorii pentru tăcerea de până acum. Știu câtă dezamăgire s-a strâns și cât de mult ați sperat. Dar tăcerea voastră a fost folosită politic. Acum, mai mult ca oricând, aveți datoria de a vorbi limpede, asumat, cu demnitate. Nu doar o dată la patru ani, ci în fiecare zi în care credeți că educația contează. Nu sunteți o cifră într-un tabel. Sunteți cei care poartă pe umeri responsabilitatea viitorului. Cereți dreptul de a educa în România cu respect pentru profesie, pentru demnitate și pentru responsabilitatea pe care o purtați. Acum se improvizează soluții disperate și grăbite, pentru a acoperi ce a distrus Guvernul prin ani de decizii iresponsabile. Se scriu amendamente peste noapte, în weekend, doar ca să se trimită un raport și un «Excel» la Bruxelles. Asta nu e reformă. Este haos administrativ mascat în urgență. Nu așa se conduce o țară. Nu așa se dau legi care afectează milioane de oameni. Parlamentul României este redus la rolul de simplu executant al deciziilor luate în spatele ușilor închise. Iar cetățenii plătesc în tăcere,cu capul plecat. Asistă neputincioși la prăbușirea unui stat care trebuia să-i protejeze, nu să-i abandoneze. Rămânem spectatori în fața distrugerii educației românești? Uităm prin ce condiții grele au trecut profesorii, ținând sistemul de învǎțǎmânt în spate, în timp ce Guvernul îl demola? Educația nu este o anexă contabilă. Parlamentul nu poate și nu trebuie să fie redus la tăcere. România nu poate fi condusă pe ascuns, cu capul plecat, fără răspundere în fața propriilor cetățeni”, a mai spus Laura Gherasim.
Raisa Enachi de la SOS critică pachetul de măsuri fiscal-bugetare a lui Bolojan și-l numește un proiect al austerității și al simulării democratice

FERMĂ… Raisa Enache se întreabă de ce premierul Bolojan a mers pe asumare și nu a venit cu un OUG (ordonanța de urgență). E simplu, premierul mizează pe factorul surpriză, fiindcă asumarea e un procedeu rapid. Dacă nu se depune moțiune (AUR nu are o treime din semnături) și dacă nu trece, pachetul de măsuri este adoptat tacit, fără dezbateri în Parlament. Cam acest lucru încearcă și Raisa Enachi să explice, contrariată că nici măcar vrăjeala cu OUG date în vacanță paralamentară nu mai sunt la modă: „Proiectul de lege PL-x 230/2025, supranumit pe bună dreptate «proiectul austerității», ridică serioase semne de întrebare nu doar prin conținutul său regresiv din punct de vedere social, ci și prin procedura netransparentă aleasă de Guvern pentru promovarea sa. De ce nu o Ordonanță de Urgență, așa cum ne-au obișnuit? Este o întrebare legitimă. Guvernul, care deține o majoritate confortabilă și are o practică recentă intensă de guvernare prin OUG, a ales, în mod neașteptat, să nu emită o ordonanță, deși ne aflăm în vacanță parlamentară. A preferat calea asumării răspunderii, dar cu un mecanism hibrid, care mimează consultarea parlamentară, evitând totodată o dezbatere reală. Este evident că intenția este dublă, să se creeze iluzia unui dialog democratic și, în același timp, să fie limitat controlul parlamentar. Timpul extrem de scurt, lipsa calendarului detaliat și procedura restrictivă transformă totul într-o formă de simulare instituțională, în care drepturile opoziției și ale cetățenilor sunt grav restrânse. Un alt abuz procedural grav, amendamentele depuse în termen nu au fost centralizate și puse la dispoziția parlamentarilor. Nu am putut accesa și analiza propunerile venite din partea celorlalte grupuri, nici dezbate coerent pe capitole tematice. Această opacitate este contrară oricărei norme de bună-credință și transparență legislativă. Cum putem vorbi de dezbatere, dacă nu există acces real la conținutul propunerilor? Anual, Parlamentul decide dacă acordă Guvernului dreptul de a emite ordonanțe în perioada vacanței. Personal, am votat constant împotrivă. Cred că Guvernul trebuie să respecte rolul Parlamentului, dar e cu atât mai revoltător că exact acum, când ar fi avut justificare legală să utilizeze această abilitare, alege o cale ocolită. De ce? Pentru că nu dorește control, ci doar să bifeze formal o asumare. Ne aflăm într-o procedură hibridă, nereglementată clar nici de Constituție, nici de regulamente, prin care Guvernul evită orice dezbatere autentică și sacrifică procesul legislativ în favoarea unei austerități birocratice, dictate din afara țării. A spune lucrurilor pe nume nu mai este opțional. Când Guvernul ocolește dezbaterea, ascunde amendamentele și impune legi fără consultare reală, nu mai putem vorbi de democrație. Avem datoria să spunem clar, nu mai vrem politici decise în birouri închise, pe criterii contabile, ci o guvernare responsabilă, pentru oameni, nu pentru statistici”.
Tot trageti cu bugetarii cei din privat. Bugetarii, in general, au scoala facuta pe bune, oameni inteligenti care nu tin trena unor prostalai de patronasi care nici macar nu stiu sa scrie si te
dramuiesc la bani ca la piata….
PNL partid legionar!
Am incredere in Bolojan si Nicusor Dan!
Care urgie vine peste romani? Cui nu i convine salariul de bugetar, sa si dea demisia si sa vina in privat! Nu avem sporuri de nici un fel, muncim pentru ca si noi avem case de întreținut, copii la scoala, datorii si in bănci si cele de zi cu zi! Luam salariu si chiar mergem in vacante dar fără pretenții si lux! Nu avem pretenții la sporuri de birouri, de antenă, de praf ori ce mama dracului ati mai inventat pentru a lua bani! Si nu s a plâns nimeni ca nu ia spor! De asta dă cu virgulă totul! Si credeți ma dragi bugetari….sunt oameni in privat mult mai pregătiți decât dumneavoastră dar n au avut norocul de a cunoaște cineva unde trebuie pe același sistem( pile,cunoștințe,relații, lingăi PSD)! Deci….cui nu i convine salariul la buget( cu micile diminuări tot mai mare e ca in privat ,ceea ce este o aberatie), sa vina in privat!
Cum sa vina la privat?Nu privilegii ,nu sporuri de toate felurile nu vouchere de vacanta,nu punti cu zile libere,cum sa vina la privat?
Inteligentule, privatul va avea cel mai mult de suferit în urma acestor măsuri, dar trebuie să îți meargă mintea mai departe de “bugetarii să vină la privat” ca să realizezi că această mare reformă va afecta în primul rând prostimea (fie din privat, fie de la buget), iar efectul creat va fi exact opusul la ce își propune “luminatul” Bolojan, care protejează în continuare specialii. Cu tva crescut, cu tot felul de tăieri la venituri, cu putere de cumpărare scăzută, cu creșteri de prețuri … faliment scrie pe o mulțime de firme mici, care sunt la limita supraviețuirii. Să vedem cât de încântați de măsuri vor fi angajații din privat când vor rămâne șomeri.
Nu este vorba numai de bugetari. Este vorba ca o sa explodeze toate preturile, taxele cresc și ele, iar tu ca prostu ai același salariu. Dar ce sa înțeleagă unii, alții ei cred ca o sa sufere numai bugetarii.
Exact asta am punctat și eu.
Ciuca o marioneta politica dar marele vinovat este covrigarul smeker care deși știa că nu ne permitem sa împrumutăm ,a făcut-o numai în speranța că va fi reales PSD-ul.Asta trebuie tras la răspundere.