-5.3 C
Vaslui
07-feb.-2023

Vremea Nouă, prima victorie în procesul cu Buzatu, care cerea impunerea cenzurii ca pe vremea comuniștilor

- Advertisement -
PROCES… Președintele CJ a solicitat Judecătoriei Vaslui să interzică ziarului Vremea Nouă să mai publice articole cu ei, până când Tribunalul Iași va da decizia într-un alt dosar, însă instanța a hotărât că “nu se poate pretinde unor ziariști ce efectuează investigații să se abțină, în viitor, în a mai publica vreun articol care să conțină anumiți termeni la adresa reclamantului”.

DECIZIE… Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a vrut să impună cenzura la Vremea Nouă, însă atât Judecătoria Vaslui, cât și Tribunalul Iași, i-au respins acțiunile. Acesta a cerut prin Ordonanță Președințială instanțelor de judecată să interzică ziarului să mai publice “articole în care să folosească expresii jignitoare ori în care să se insinueze că reclamantul ar comite fapte de natură infracțională, până la soluționarea definitivă a litigiului pe fond”. Judecătorii au hotărât, însă, că “nu poate fi admisă o astfel de cerere”, motivarea fiind următoarea: “nu se poate pretinde unor ziariști ce efectuează investigații să se abțină, în viitor, în a mai publica vreun articol care să conțină anumiți termeni la adresa reclamantului din prezenta cauză”. Ba, mai mult, judecătorii au constatat că “prin cererea formulată și argumentația adusă în acest sens, reclamantul ajunge să pretindă pârâților să publice doar informații apreciative la adresa sa. Or, o astfel de solicitare nu poate fi admisă în condițiile în care pretindem existența unei prese libere”. După respingerea definitivă a Ordonanței Președințiale cerută de Buzatu, rămâne de soluționat pe rolul instanțelor cererea de daune morale a acestuia, pe care le estimează la valoarea de 100.000 de euro. Ca o ironie a sorții, de Ziua Internațională a Libertății Presei (3 mai), trei ziariști de la Vremea Nouă au fost interogați, în instanță, la cererea expresă a președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

În luna februarie 2021, Dumitru Buzatu și Ana Maria Obreja, șefa lui de cabinet, au dat în judecată cotidianul Vremea Nouă și pe jumătate dintre redactori, inclusiv pe Maricel Boul, sub patronajul căruia apare rubrica de pamflete intitulată sugestiv “Mincinosul de Vaslui”. Aceștia au motivat că în perioada 2016-2020, cotidianul nostru a publicat mai multe articole cu conținut defăimător la adresa lor. Cei doi cer daune morale de 100.000 euro fiecare, scuze publice din partea ziarului, precum și “retractarea în mod oficial a declarațiilor defăimătoare, retragerea de la publicare de pe site-ul www.vremeanoua.ro a articolelor de presă care fac obiectul acestui litigiu, a fotografiilor, a oricăror materiale similare, precum și a comentariilor din mediul online, inclusiv prin solicitarea către compania Google să dispună deindexarea tuturor acestor materiale”. La solicitarea ziarului, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Iași, însă, în paralel cu acest demers, Dumitru Buzatu și Ana Maria Obreja au înaintat la Judecătoria Vaslui o altă acțiune împotriva cotidianului Vremea Nouă. De data aceasta, cei doi au cerut instanței emiterea unei Ordonanțe Președințiale prin care să impună cenzurarea ziarului ca pe vremea lui Ceaușescu. Ordonanța Președințială este o procedură specială prin care ”instanța poate dispune măsuri vremelnice, în cazuri urgente”, dar în cazul de față s-a încercat un atac subtil la libertatea presei, care este garantată și de Constituția României.

Ordonanța președințială, respinsă și la Judecătorie, și la Tribunal

Procesul privind Ordonanța Președințială a început la Judecătoria Vaslui în data de 18 noiembrie 2021, iar în februarie 2022, instanța a dat următoarea decizie: “Respinge ca inadmisibilă acțiunea formulată pe calea ordonanței președințiale de reclamantul Buzatu Dumitru, în contradictoriu cu pârîții Vremea Nouă S.R.L. Respinge cererea reclamantului privind acordarea cheltuielilor de judecată. (…) Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunțare”. Nemulțumit de decizie, președintele Consiliului Județean Vaslui a făcut apel, iar pe 1 aprilie 2022, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Iași, instanță care a decis, definitiv de această dată, să respingă cererea lui Dumitru Buzatu. “Respinge, ca fiind nefondată, cererea de apel formulată de către reclamantul Buzatu Dumitru împotriva sentinței civile nr. 182 din 9 februarie 2022 pronunțată de Judecătoria Vaslui, sentință pe care o păstrează. Definitivă.”

Motivarea instanței: “O astfel de solicitare nu poate fi admisă în condițiile în care pretindem existența unei prese libere”

PUS LA COLȚ… În motivarea Hotărârii, instanța apreciază că prin demersul de a obține o Ordonanță Președințială împotriva ziarului Vremea Nouă, Dumitru Buzatu urmărește publicarea doar de articole laudative la adresa lui. “În ceea ce privește solicitarea interzicerii publicării altor materiale care să prejudicieze imaginea reclamantului, instanța constată că acesta solicită a li se interzice pârâților să publice articole în care să folosească expresii jignitoare ori în care să se insinueze că reclamantul ar comite fapte de natură infracțională, până la soluționarea definitivă a litigiului pe fond. Or, instanța apreciază că nu poate fi admisă o astfel de cerere. Nu se poate pretinde unor ziariști ce efectuează investigații să se abțină, în viitor, în a mai publica vreun articol care să conțină anumiți termeni la adresa reclamantului din prezenta cauză. Prin cererea formulată și argumentația adusă în acest sens, reclamantul ajunge să pretindă pârâților să publice doar informații apreciative la adresa sa. Or, o astfel de solicitare nu poate fi admisă în condițiile în care pretindem existența unei prese libere”, se arată în motivarea instanței.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

 1. Orice razboi cu presa este sortit esecului!
  Nu are sens.
  Daca nu esti criminal ,Violator sau Vulpita trebuie sa fii bucuros ca apari in presa.
  Niciodata in presa nu vor parea articole despre cei care nu conteaza sau insignifianti social!
  Un clasic inca in viata spunea:Nu exista reclama pozitiva sau negativa.Exista doar reclama.
  In scurt timp cetatenii isi amintesc doar ca au auzit acest nume fara a-si mai aminti contextul.
  Recomand celor care isi doresc sa fie relevanti in comunitatea locala sau nationala sa incurajeze jurnalistii
  Cititorii sunt destepti si mai devreme sau mai tarziu si jurnalistii imorali vor fi sanctionati!

 2. Uaiiii,ce victorie ! Pina la urma ce ați cistigat ???
  Doar pierdere de timp atît pentru voi cît și pentru Buzilă! Dar macar Buzilă a făcut-o pe …banii statului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.