spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
10-mai-2025

Vutcani – o fãclie moldavã

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE…La începutul acestei luni, la poligonul din Delea, a avut loc un eveniment cu o mare încãrcãturã emotionalã, care a ajuns în anul 2019 la editia a VI-a. Fii ai comunei Vutcani, de toate vârstele, rãspânditi în toatã tara, s-au întâlnit pentru a depãna amintiri, pentru a-si sãrbãtori vatra, strãmosii, personalitãtile locale, tinerele sperante – sportivi, scriitori, actori, pictori etc. -, pentru a comemora si omagia cadrele militare. Ca în fiecare an, accesul nu s-a fãcut pe bazã de invitatie, ci orice vutcãnean a fost binevenit. Fiind o comunitate foarte strânsã sufleteste, cu membrii care, desi îi despart sute de kilometri, au pãstrat legãtura, cu ajutorul internetului, a telefonului, s-a dus vestea organizãrii sãrbãtorii, s-au anuntat ora, locul si ziua evenimentului. Pe lângã factorul emotional, aceste întâlniri au un scop foarte important: de a nu se pierde legãturile între vutcãneni, copiii si nepotii lor, de a nu lãsa istoria acestei comune pradã uitãrii, de a duce spiritul vutcãnean mai departe.

Începând cu anul 2016, primarul comunei si organizatorii au hotãrât ca la fiecare întâlnire sã fie omagiate personalitãti care au dus faima comunei Vutcani în lume. Dupã boierul Constantin Corbu, cel care a lãsat vutcãnenilor spitalul, biserica si scoala din Mãlãiesti, dupã pãrintele Arhimandrit Mitrofor Doctor Vasile Gh. Vasilache, teolog si mare om de culturã si Gheorghe Ivãnescu, academician, savant de talie europeanã, în acest an a fost omagiatã personalitatea profesorului Ioan N. Manolache, despre care profesorul universitar dr. Constantin Romanescu, membru emerit al Academiei de Stiinte Medicale, afirma cã: „l-as nominaliza pe celebrul profesor de literaturã de la Liceul Internat, profesorul Ioan Manolache, al doilea în rândul personalitãtilor Iasului dupã decanul de la Facultatea de Medicinã, profesor dr. Valeriu Rusu”. Cel care nu ezita niciodatã sã adauge: „sunt mândru de a fi vutcãnean “, la vârsta de 92 de ani a lãsat cartea „Gânduri despre Vutcani si vutcãneni “, despre care prof. Violeta Muscã spunea: „lucrarea constituie un adevãrat album de familie al comunei noastre”. În anul 2018, doamna profesor Violeta Muscã a fãcut recenzia acestei cãrti. Prin prezenta la întâlnire a nepoatei profesorului Ion Manolache, pe care vutcãnenii o recunosc usor, Maria lui Gheorghe a lui Culai, cãsãtoritã Ciobanu Maria, s-au aflat mai multe despre îndrãgitul dascãl. Anul 2020 va fi dedicat marelui pictor vutcãnean Bob Bulgaru. Primarul comunei Vutcani a promis participantilor cã „vutcãnenii si nu numai, în anul urmãtor, vor fi beneficiarii unei expozitii cu opere originale ale pictorului, precum si a altor vutcãneni ce bat la usile afirmãrii”.

Premiati cei mai buni

În acest an, elevii Tonea Andreea, Cristea Melania, Chiriac Maria Alexandra si Nechita Teodora, absolventele clasei a VIII-a de la Scoala Generalã Vutcani, au fost admise la licee de prestigiu din municipiul Vaslui cu note foarte bune, dovadã cã la Vutcani se face carte. Pentru performanta lor si în acest an organizatorii s-au bucurat de prezenta bãcãoancei Veronica Damian (Stefan). Pe lângã premii substantiale în bani, din partea copiilor sãi a înmânat fiecãrui premiant si câte un pachet cu surprize. Profesorii evidentiati în acest an la întâlnirea vutcãnenilor, Iordan Valeriu si Diaconu Ana Gabriela, au primit atentii si flori de la familia Ovidiu Stanciu din Iasi si familia Aurel Anton din Vaslui .Toti cei premiati au fost felicitati de primarul comunei si în aplauzele participantilor, le-a transmis mesajul, „sã nu uitati aceastã zi pentru cã voi sunteti cei care trebuie sã continuati seria întâlnirilor si ceea ce deja a devenit traditie”. Doi tineri frumosi si bine fãcuti, participanti pentru prima oarã la sãrbãtoare, o roagã pe doamna primar sã facã o pozã si o asigurã cã se poate baza pe ei. Am aflat cã sunt nepotii Matildei Arhire , Octavian, elev la L.M.K., si Alexandru Florescu, student la geografie-turism în Bucuresti.

Vutcãneni de ispravã

Oriunde a poposit un vutcãnean, indiferent de profesie, muncitor, profesor, om de afaceri, ofiter, muzician, economist , artist etc., a marcat pozitiv prin prezenta lui existenta si evolutia domeniului sau localitãtii respective. Marian Radu, patronul spitalului si clinicelor Recumed din Vaslui, Ioan Strãtilã din Piatra Neamt, director general si presedinte al C.A. al Rifil S.A. Sãvinesti, Marin Ciorbagiu, recunoscut apicultor în jud. Vaslui, doctor Olimpia Gutu proprietara clinicii medicale S.C. Medical Med Iasi, Romel Vicol, manager recunoscut în învãtãmântul vasluian, Viorel Adam, postasul care a dus numele României la Balcaniadã, sunt doar câteva nume de vutcãneni de ispravã nominalizati în anii anteriori. Nu a fost greu ca si în acest an lista vutcãnenilor de ispravã sã fie completatã. Veronica Damian om de afaceri cu activitate în Bacãu si Iasi detine împreunã cu familia firma Helios din Bacãu care „de 25 de ani aduce lumina în casele a cel putin 100 de familii” si clinica medicalã Omini din Iasi. Liviu Bulgaru si Eduard Iordache au fost desemnati oameni de ispravã de primarul comunei. Ambii conduc firme agricole si, an de an, au demonstrat cã sunt oameni de afaceri de succes.

Vutcãneni cu talent

Pentru faima pe care au adus-o comunei Vutcani, în anii anteriori au fost omagiati Adrian Marcu, prim -solist al Operei din Timisoara, Dragos Grigore, cãpitanul echipei nationale de fotbal, Violeta Turcanu, actritã la Teatrul National Petrosani, Gheorghe Vicol, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Mihai Hondru, presedintele Clubului „Liga de Est”. Vutcãnenii prezenti la întâlnire au avut plãcuta surprizã sã descopere încã patru tineri vutcãneni cunoscuti în tarã si în lume pentru prestatia lor. Pavãl Victor, prezent la întâlnire, sportiv de performantã, maestru al sportului, antrenorul echipei nationale de arte martiale, Leta Popescu, regizoare de teatru la Cluj, Ioana Chitu, actritã la Teatrul Odeon Bucuresti, Bogdan Andrei Tãbãcaru, regizor în Germania si, nu în ultimul rând, Andrei Ovidiu Cojocaru, vicecampion european la karate, compozitor, cunoscut publicului din întreaga tarã de la emisiunea„ iUmor” Antena 1, unde a cîstigat marele premiu de 20000 de euro, au fost vutcãnenii cei mai aplaudati la aceastã întâlnire. Interventia doctorului Oli Gutu, presãratã cu vorbe de înaltã delicatete sufleteascã, a reusit sã trezeascã emotiile normale produse de bucuria revederii.

Povestea evenimentului

AMINTIRI… În urmã cu cinci ani, trei fii ai com. Vutcani, Aurel Anton, Nicutã Marcu si Cornel Manolache, plãnuiau o întâlnire anualã , un fel de sezãtoare, cu fosti colegi, fosti profesori, prieteni care locuiesc în municipiul Vaslui. Doreau sã stea la o neagrã de Vutcani, sã rãscoleascã si sã depene amintiri despre vremurile trecute, sã povesteascã despre oameni, locuri, fapte. în anul 2014, fãrã invitatii, ci doar pe bazã de zvon s-au prezentat la întâlnire în jur de 80 de vutcãneni de toate vârstele. La aceastã initiativã a achiesat cu usurintã si primarul comunei Vutcani , Silviana Bahrim. Au fost prezenti, încã de la prima editie, si multi vutcãneni care si-au rostuit viata prin diferite judete ale tãrii si chiar în alte tãri. Pentru ca întâlnirea sã fie mai atractivã, s-a editat si o brosuricã de câteva pagini cu un titlul mobilizator „Vutcãneni de pretutindeni sã fim uniti”. Atunci, la data de 1 septembrie 2014, cei prezenti au discutat si stabilit câteva obiective pentru urmãtoarele întâlniri si au conturat cuprinsul urmãtoarelor numere ale revistei. S-a pãstrat orientarea, însã an de an s-a mai adãugat câte ceva care sã dea consistentã întâlnirii. Omagierea unor personalitãti de renume si a unor vutcãneni care au fãcut istorie, premierea elevilor merituosi, a profesorilor si învãtãtorilor care au fost deschizãtori de drumuri, descoperirea vutcãnenilor cu talent si de ispravã, temele care vizau activitatea culturalã si sportivã în comuna Vutcani , comemorarea si omagierea cadrelor militare, fii ai comunei Vutcani, recenziile la operele scriitorilor, sunt dovada cã vutcãnenii de azi stiu sã-i pretuiascã si sã-i tinã vii în minte si sufletul lor pe cei care au un loc aparte în istoria localã si în istoria tãrii noastre. Pentru a fi siguri cã fãclia comunitãtii de vutcãneni nu se va stinge, organizatorii îsi doresc ca între generatii sã se realizeze o punte de legãturã, acest lucru fiind singura garantie cã urmasii indiferent pe ce trepte ale celebritãtii vor ajunge nu-si vor uita originile si vor fi în stare sã aprecieze si sã continuie seria întâlnirilor. Editarea primului numãr al revistei „Vutcani – o fãclie moldavã” a fost salutatã de cei prezenti si de oficialitãtile judetului.

Revistã pentru Vutcani si vutcãneni

DECLARATII…Editarea revistei cu nr.1 „Vutcani – o fãclie moldavã”, realizatã de Nicutã Marcu, a fost unul din punctele de atractie. Numãrul mare de persoane care apar în articole a trezit curiozitatea celor prezenti si dorinta acestora de a intra în contact cu realitãtile comunei, cu vutcãnenii de ieri si de azi. Un moment deosebit l-a constituit intrarea telefonicã, în direct, cu participantii la adunare, cu ajutorul doamnei primar, a scriitorului Gheorghe Vicol, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Prezenta neasteptatã a celor doi preoti cu rãdãcini vutcãnene, Ioan Nestian, preot la frumoasa bisericã de lângã Spitalul Judetean Vaslui si a preotului Dragos Marin de la Husi (din neamul lui Cerbu din Fundãturã),   a fãcut mai bogatã si mai plinã de spirit familia vutcãnenilor. Onorantã a fost prezenta domnului Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, care a salutat pe cei prezenti si a apreciat scopul acestor întâlniri anuale. „Demersul organizatorilor este unic pe meleagurile noastre si consider cã a omagia înaintasii, personalitãtile marcante, pictorii , scriitorii, artistii, medicii si alte categorii, a transmite generatiilor viitoare obiceiuri, traditii si acest sentiment de solidaritate reprezintã un gest de mare noblete”, a declarat Dumitru Buzatu. Cel care a pus mult suflet pentru reusita sãrbãtorii vutcãnenilor si in acest an, Aurel Anton a multumit doamnei Silviana Bahrim pentru tot ce fãcut si în calitate de primar, si împreunã cu familia sa, care a suportat contravaloarea tipãririi a 200 de reviste ce au fost distribuite vutcãnenilor. „Fãra a-i avea aproape pe vutcãnenii mei Gicã Agache, Cornel Diaconu, Costel Vicol , Aurel Manolache, Valericã Vasilache, Lucian Florea,Nicutã Marcu ,Cornel Manolache, Costel si Cristina Pavãl, ar fi fost greu, dar bucuria revederii anuleazã orce efort si, ca sã vedeti cum a fost sau cum este atunci când fratii sunt împreunã, este bine sã o trãiti pe viu”, a declarat Aurel Anton.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.