Zece comune din judetul Vaslui au zero rata de incidentã a cazurilor COVID în ultimele 14 zile

CIFRE… Vasluiul este unul dintre cele mai putin afectate judete din România când vine vorba despre coronavirus. Autoritãtile sanitare au decis impunerea unor restrictii locale, astfel încât în majoritatea localitãtilor situatia pare a fi tinutã sub control. La nivel national, din cele 41 de judete, 11 stau mai bine decât noi dupã cum urmeazã: Arges (cu o ratã a incidentei de infectare de 1,41), Brãila (1,3), Buzãu (1,32), Cãlãrasi (1,12), Galati (1,49), Giurgiu (1,45), Gorj (1,43) Mehedinti (1,46), Olt (1,3), Tulcea (1,08) si Vrancea (1,14). Judetul Vaslui avea luni o ratã a incidentei de infectare cu COVID-19 de 1,56 de cazuri la mia de locuitori. Municipiul Bârlad continuã sã fie cea mai afectatã localitate, cu o ratã a incidentei de 3,8 cazuri la mia de locuitori, urmat de Husi (2,05) si comuna Bãlteni (1,98). În judetul Vaslui sunt si zece comune care la ultima sedintã a Consiliului Judetean pentru Situatii de Urgentã Vaslui înregistrau zero cazuri de COVID-19 în ultimele 14 zile. Aceste date sunt însã într-o continuã modificare, atrag atentia autoritãtile sanitare, care îndeamnã populatia judetului sã respecte mãsurile de prevenire a rãspândirii virusului.

De la începutul pandemiei si pânã luni, 2 noiembrie, pe raza judetului Vaslui au fost confirmate 5104 de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, mai bine de 4250 de cazuri au depãsit boala, rezultând o ratã de vindecare de 83%. Potrivit datelor furnizate de Directia de Sãnãtate Publicã, la aceastã orã, avem o singurã localitate unde rata de incidentã a infectãrii cu COVID-19 este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori. Este vorba despre municipiul Bârlad, cu 3,82 cazuri la mia de locuitori. Tot în scenariul rosu mai rãmân, pentru câteva zile, si orasul Negresti, dar si comuna Costesti, localitãti care au avut o ratã a incidentei peste 3 cazuri la mia de locuitori, aflatã în descrestere. Municipiul Husi (2,05), comuna Bãlteni (1,98), comuna Dodesti (1,75), comuna Lunca Banului (1,69), comuna Muntenii de Jos (1,63), comuna Rebricea (1,65) si comuna Voinesti (1,53) sunt localitãtile care se aflã în scenariul galben, pentru care autoritãtile au impus o serie de mãsuri precum: obligativiatea purtãrii mãstii de protectie astfel încât sã acopere nasul si gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spatiile publice deschise, cum ar fi pietele, târgurile, zonele de asteptare (statii de autobuz, peroane si altele asemenea), zonele în care se desfãsoarã serbãri publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale si în proximitatea institutiilor de învãtãmânt pânã la o distantã de 50 m de intrarea în perimetrul scolii; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfãsoarã activitãti de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bãuturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, în interiorul clãdirilor, se desfãsoarã fãrã a depãsi 30% din capacitatea maximã a spatiului si în intervalul orar 06.00-23.00; activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitãti de cazare, se desfãsoarã fãrã a depãsi 30% din capacitatea maximã a spatiului si în intervalul orar 06.00-23.00; activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati în domeniul jocurilor de noroc este permisã fãrã a depãsi 30% din capacitatea maximã a spatiului.

Zece localitãti cu zero ratã a infectãrilor

Potrivit raportului prezentat de Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui în cea mai recentã sedintã a Consiliului Judetean de Urgentã Vaslui, zece comune din judet au avut zero ratã a incidentei de infectare în ultimele 14 zile. Acestea sunt Tãcuta, Stefan cel Mare, Rafaila, Pogonesti, Mãlusteni, Ivesti, Hoceni, Gârceni, Gãgesti si Fruntiseni. Alte comune cu infectãri foarte putine sunt Zãpodeni (0,25 cazuri la mia de persoane), Tutova (0,26), Tãtãrãni (0,49), Solesti (0,28) Rosiesti (0,65), Suletea (0,87), Puscasi (0,82), Pungesti (0,62), Puiesti (0,42), Poienesti (0,69), Pochidia (0,57), Osesti (0,61), Oltenesti (0,39), Muntenii de Sus (0,47), Miclesti (0,78), Laza (0,62), Ivãnesti (0,24), Iana (0,47), Grivita (0,56) si Gherghesti (0,76). Aceste date se modificã continuu, de aceea e posibil ca la urmãtoarea sedintã a Consiliului Judetean pentru Situatii de Urgentã sã vedem comune aflate azi în scenariul verde mutate în scenariul rosu. În cazul localitãtilor mici este suficient ca membrii unei singure familii sã se infecteze pentru ca autoritãtile sã ia mãsuri restrictive.

Municipiul Vaslui, în scenariul verde

Prezentat luni, în editia tipãritã a ziarului nostru, în scenariul rosu de actiune, municipiul Vaslui este departe de a se confrunta cu o situatie dificilã. Cel putin asa rezultã din informatiile oficiale, care dau orasul Vaslui cu o ratã a incidentei de infectare de 1,24 cazuri la mia de locuitori. Reprezentantii Institutiei Prefectului judetului Vaslui au recunoscut cã s-a fãcut o eroare weekendul trecut, când municipiul resedintã de judet a fost trecut în scenariul rosu.

Situatia la nivel national

În urma testelor efectuate la nivel national, fatã de ultima raportare, au fost înregistrate 4.041 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID -19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În unitãtile sanitare de profil, numãrul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.702. Dintre acestea, 916 sunt internate la ATI. Pânã la aceastã datã, la nivel national, au fost prelucrate 3.274.870  teste. Dintre acestea, 10.566 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.089 în baza definitiei de caz si a protocolului medical si 3.477 la cerere.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ