spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
12-mai-2025

Zeci de familii și-au construit case în extravilanul comunei Muntenii de Jos, iar acum solicită sprijinul Prefecturii Vaslui

- Advertisement -

ÎNCURCĂTURĂ… În ultimii 12 ani, 57 de familii și-au ridicat case în extravilanul comunei Muntenii de Jos, în zona Penitenciarului Vaslui, unde, în mod normal, nu se pot ridica construcții. Pentru că nici până această oră nu s-a găsit o soluție în cazul lor, acestea au mers vineri, în vizită la prefectul județului Vaslui,  Daniel Onofrei, în încercarea de a intra în legalitate. 

Sunt multe diferențe între un teren intravilan și unul extravilan, pe care mulți cumpărători nu le au la cunoștință atunci când urmează să facă o achiziție. În majoritatea cazurilor, un teren intravilan este mai scump decât un teren extravilan și, de obicei, se află într-o poziție mai bună în localitate. De cealaltă parte, un teren extravilan este situat la marginea localității și nu se poate construi pe el, doar să se cultive cereale sau pomi fructiferi. Totuși, față de un teren intravilan, cel extravilan poate fi chiar de 10 ori mai ieftin. Această diferență de preț a funcționat ca un magnet pentru câțiva zeci de vasluieni, care în ultimii ani și-au construit case în zona penitenciarului, pe teren extravilan. S-au mulțumit cu promisiunea că acele parcele vor fi trecute în intravilanul comunei Muntenii de Jos, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Au trecut 12 ani de atunci, iar proprietarii acelor case nu s-au pus nici până azi în regulă cu documentele, motiv pentru care vineri au mers la Prefectura Vaslui, pentru a căuta o rezolvare a problemei. Potrivit prefectului Daniel Onofrei, acele terenuri nu sunt o problemă doar pentru că se află în extravilanul comunei Muntenii de Jos, ci și pentru că întreaga zonă este una inundabilă, unde nu se poate construi. “Acum 12 ani a fost parcelată o suprafață de teren de câteva hectare având categoria de folosință extravilan arabil in 57 de loturi de aproximativ 600 metri pătrați fiecare, loturi care au fost vândute către diferite persoane cu promisiunea că vor fi trecute în intravilan astfel încât proprietarii să poată să-și construiască acolo case de locuit. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până în momentul de față, iar oamenii au solicitat sprijinul Instituției Prefectului pentru rezolvarea problemei.  Ca atare, în cursul zilei de astăzi (n.r vineri) am stabilit o întâlnire cu reprezentanții Primăriei Muntenii de Jos, SGA (Sistemul de Gospodărire a Apelor) Vaslui, ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) Vaslui și cu reprezentanții celor 57 de familii care și-au cumparat teren în zona Penitenciarului Vaslui. Ținând cont că zona respectivă este una inundabilă, poziționată în extravilan și ca atare nu se poate construi acolo, am discutat cu factorii de răspundere și le-am solicitat să se implice toți în găsirea unor soluții pentru a veni în sprijinul acelor cetățeni.

Daniel Onofrei

I-am asigurat pe proprietarii acelor suprafețe de teren de toată deschiderea și implicarea mea în soluționarea acestei probleme. Mă voi implica direct pentru a asigura legătura între autoritățile statului în vederea urgentării găsirii unor soluții concrete. Recomandarea mea pentru cei care pe viitor doresc să achiziționeze o bucată de pământ este să fie atenți la terenurile intravilane, aflate în zonele vechi ale localităților”, a atențioanat prefectul Daniel Onofrei. Așadar, înainte de a achiziționa un teren, asigurați-vă ce tip este – teren intravilan sau extravilan și cu ce scop va fi folosit – pentru construcție sau pentru agricultură.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

24 COMENTARII

  1. Situația de la marginea Munteniului de Jos e o teapa clasica data de un dezvoltator imobiliar. E vorba de același dezvoltator ce a ridicat blocul din Piata Traian, care a parcelat 2 hectare teren extravilan și l-a vândut la preț de intravilan unor oameni (majoritatea pietari din Piața Traian) care l-au crezut cand le-a promis ca totul se rezolva ( probabil a avut și susținerea conducerii de atunci a primariei). Timpul a trecut și oamenii sunt tot cu terenul în extravilan, pe motivul ca orice PUZ de introducere în intravilan nu obține avizul obligatoriu de la Apele Romane. Problema cu zona inundabila în care se găsește acest teren tine de un dig pe care cei de la Apele Romane nu îl recepționează (se spune ca a fost o lucrare cu furaciuni mari și care s-a blocat la recepție). Oamenii au fost și la Iași, la sediul ABA Prut Bârlad, unde li s-a spus același lucru: terenul nu poate fi introdus în intravilan pana nu se obține avizul de la ei, iar acesta nu se poate da. În concluzie, situație nu va fi rezolvata de.prefect, ci de cei care au blocat-o de la început, Apele Romane. Abia când terenul va apărea în hărțile de la aceasta instituție ca nefiind intr-o zona inundabila, el va putea fi introdus în intravilan. Simplu.

  2. Problema este urmatoarea: acesti” necăjiți” in frunte cu primarul Paval si cu madam Piseru plus alții au construit înainte de a se „extinde „comuna Munteni de jos până la podul de peste Vasluiet! După ce toți ” necajitii” au construit gen Popa( motel Everest, apoi Duță(motel ” la livada” )plus marile depozite si marii necăjiți ce si au construit cu ori fara autorizație, s au gândit mințile luminate ( gen Buzatu et co) sa estinda comuna Munteni de jos nu municipiul Vaslui! Oare de ce? Gândiți va cam cât impozit ar fi plătit acesti necăjiți ai soartei dacă aceste constructii( cu ori fără autorizatii) ar fi aparținut de oraș! Asa….convenabil….necăjiți fiindca sunt oropsiți au soartei plătesc impozite de localitate rurala! Ce tot o ardeți cu intravilan, cu abureli ……ăsta este potul cel Mare! Cine poate…oase roade… cine nu….nici carne moale!

    • Asta cam așa este. Muntenii de jos sunt singura comuna care nu a fost absorbită de oraș. Pe malul râului Vasluiet comuna Muntenii de jos se întinde pana aproape de Kauffland. Sunt multe zone care arată ca in evul mediu și sunt cuprinse in orașul Vaslui( gen zone din Gura Bustei, Paiu și multe altele) și plătesc impozite enorme doar din motivul ca sunt considerați a fi din oraș. “Necăjiții” din Muntenii de jos plătesc impozite de zona rurală chiar dacă terenurile acestora se întind pana la 2 km de centrul orașului.
      Așa este in viața: “ Cine împarte, parte își face”!

  3. Daca construiesc un wc fara autorizatie 3000 amenda astia construiesc vile fara autorizatie si pe teren extravilan si prefectul ii ajuta, au tot sprijinul!

    • Informează -te și apoi vorbește, ești total pe lângă subiect,nu există nici o casa acolo,in pozele din subiect sunt casele care sunt deja în intravilanul comunei Munteni

  4. Daca construiesc un wc fara autorizatie 3000 amenda astia construiesc vile fara autorizatie si pe teren extravilan si prefectul ii ajuta, au tot sprijinul!

  5. Domnului SEC din comentarii vino sa ne luminezi,tare as dori sa te cunosc,iar că principiu sa știi că nu ne oprim aici ,asta ca fapt divers.

  6. Se pare ca Odiseea loturilor Vacarie, așa cum este cunoscuta zona de către vechea autoritate teritorială abia începe.
    Prin publicarea acestui articol poate se vor sesiza și organele judiciare și vor ancheta evidentele fapte de corupție ce au loc la nivelul primăriei Muntenii de jos. Vor fi scoase la iveală fapte de înșelăciune și abuz in serviciu.
    Cu siguranța prefectul Județului are cele mai bune intenții de ai ajuta pe acești oameni dar primăria Muntenii de jos va ridica un zid împotriva oricărei decizii favorabile acestor oameni pentru a ascunde faptele de corupție și interese.
    Face acest lucru de 14 ani și a început sa devină fățiș “violenta “cu proprietarii acestor terenuri.
    Aceste fapte de corupție au avut loc doar cu concursul și sub stricta supraveghere a autorităților locale.

    • Chiar nu stiu, dar poti sa ma luminezi: de unde au avut APROBARE sa-si construiasca casele? Caci nici in Botswana nu-ti construiesti coliba fara aprobarea sefului de trib. Deci lumineaza-ma: CINE LE-A DAT APROBARE?
      Ca daca nu e aprobare eu sunt de acord cu amenzi incepand de la 50.000 lei. Si fara discutie!

      • Acest șef de trib este chiar primăria Muntenii de jos care le-a promis și luna de pe cer acestor oameni.
        Dedesubturile acestor tranzacții ascund multe ilegalitați.

      • Ești informat asupra construcțiilor care sunt acolo?In imagini sunt doar casele care sunt deja în intravilan,sunt de acord să ne vedem fata in față și să îți arăt la fața locului ce case sunt in extravilan nu vorbi fără noimă,

  7. Cu adevărat trist ceea ce li se întâmpla acestor oameni.
    Fără implicarea adevarata a autorităților centrale acești proprietari sunt sortiți sa rămână la mila mafiei din primăria Muntenii de jos. De cele mai multe ori declarațiile autorităților din primăria Muntenii de jos sunt duplicitare cu scopul de a induce acești oameni in eroare.
    Sunt persoane in primărie care par a fi veșnic acolo și peste care nici măcar primarul nu poate trece. Aceste persoane au fost martore la vânzarea terenurilor, au participat activ ca angajați ai primăriei. Pentru 4 hectare de teren amenajați ca fiind un cartier s-au încasat aproximativ 300000 de euro.
    Le urez mult succes acestor oameni in proiectul lor și am încredere ca autoritățile competente își vor face treaba profesionist.

  8. Cu adevărat trist ceea ce li se întâmpla acestor oameni.
    Fără implicarea adevarata a autorităților centrale acești proprietari sunt sortiți sa rămână la mila mafiei din primăria Muntenii de jos. De cele mai multe ori declarațiile autorităților din primăria Muntenii de jos sunt duplicitare cu scopul de a induce acești oameni in eroare.
    Sunt persoane in primărie care par a fi veșnic acolo și peste care nici măcar primarul nu poate trece. Aceste persoane au fost martore la vânzarea terenurilor, au participat activ ca angajați ai primăriei. Pentru 4 hectare de teren amenajați ca fiind un cartier s-au încasat aproximativ 300000 de euro.
    Le urez mult succes acestor oameni in proiectul lor și am încredere ca autoritățile competente își vor face treaba profesionist.

  9. Ceea ce nu se spune despre aceste terenuri este ca la momentul vânzării și parcelarii lor au fost prezentate ca un mare proiect imobiliar atât de vânzătorul terenurilor cât și de primăria Muntenii de jos. Terenurile se afla la limita intravilanului comunei și înconjurate de intravilanul comunei Muntenii de jos. Este ridicola situația ca intravilanul aflat pe malul râului Vasluiet sa nu fie considerat zona inundabila și terenul din spatele intravilanului sa îl consideri inundabil.
    La momentul vânzării a fost prezentat un proiect cu locuri de joaca și chiar o grădinița pentru copii era cuprinsă in acel proiect. Primăria a insistat ca este doar o procedura trecerea acestor terenuri in intravilan și ca aștepta definitivarea lucrărilor ce aveau loc la consolidarea digurilor râului Vasluiet. Aceste lucruri au avut loc in jurul anului 2008 și niciunul dintre cumpărători nu s-a gândit ca primăria Muntenii de jos nu își va duce la îndeplinire promisiunile făcute. Având in vedere prețul acestor terenuri, pot sa va spun ca nu au fost deloc ieftine la vremea aceea. In 2008 fiecare cumpărător a plătit in jur de 5000 de euro pentru aproximativ 500-600 de metri pătrați de teren.
    In realitate aceste terenuri au un potențial economic foarte mare fiind situate între Vaslui și Muntenii de jos. Sunt voci din primăria Muntenii de jos care susțin ca aceste terenuri sunt dorite de persoane influente din județ pentru demararea unor proiecte de afaceri personale.
    Toți acești cumpărători sunt victime ale mafiei imobiliare și nu pot fi ajutați decât cu implicarea totala a autorităților.

  10. Casele care sunt in imagini sunt poziționate chiar pe malul râului Vasluet și sunt deja pe intravilanul comunei Munteni terenul despre care se vorbește este înconjurat de intravilanul comunei Munteni și cum se poate explica că este zona inundabilă cand pe exterior este intravilan și la mijloc unde suntem noi cei care dorim sa intrăm în legalitate este extravilan , Cei de la primărie motivează că terenurile noastre sunt destinate agriculturii ,dar cum poți să faci agricultura pe 500 de metri pătrați când legea spune că pentru cea mai mica exploatație agricolă este necesar minim jumătate de hectar? Sperăm că cei în măsura să ne poată ajuta cu un răspuns și o rezolvare,in cazul nostru la fel cum anul trecut o bucată de teren situat în aceiași zona sa putut trece fara probleme in intravilan ! Mulțumim celor care se implică !

  11. Casele care sunt in imagini sunt poziționate chiar pe malul râului Vasluet și sunt deja pe intravilanul comunei Munteni terenul despre care se vorbește este înconjurat de intravilanul comunei Munteni și cum se poate explica că este zona inundabilă cand pe exterior este intravilan și la mijloc unde suntem noi cei care dorim sa intrăm în legalitate este extravilan , Cei de la primărie motivează că terenurile noastre sunt destinate agriculturii ,dar cum poți să faci agricultura pe 500 de metri pătrați când legea spune că pentru cea mai mica exploatație agricolă este necesar minim jumătate de hectar? Sperăm că cei în măsura să ne poată ajuta cu un răspuns și o rezolvare,in cazul nostru la fel cum anul trecut o bucată de teren situat în aceiași zona sa putut trece fara probleme in intravilan ! Mulțumim celor care se implică !

  12. Ziariștii sulii…si pe terenul extravilan, se poate construi, doar dacă acel teren este scos din circuitul agricol sau dacă, beneficiarul își face un PUZ individual pentru a își introduce terenul în intravilan ( sa nu mai stea la mana primăriei până actualizează PUG-ul) ! Înainte sa scrieți un articol, ar fi bine sa va informați și sa nu duceți oamenii în oroare, scuze…eroare!

  13. Chiara șa de proști sunt acești cumpărători..să nu fi știut că în intravilan nu se construieșlte …ci se folosește ca teren agricol ? PĂi …când au dat mangoții și au mers la notar..acesta sigur le+a gavarit care care este destinația ! Dacă au cumpărat fără acte notariale și apoi au construit fără autorizație legală..să le demoleze.Unde mai pui că terenul nu poate fi trecut în extravilan…fiind supus pericolului de inundații.

    • Ai fost in acea zonă sau doar dai cu părerea ,? Vorbești doar că sat te afli in treabă , in aceiași zona doar la trei metri este intravilan ,sau ai tu un interes anume ? Documentează te și apoi da cu părerea ! S-au Ești in cauză cu ilegalitățile de la primărie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.