Zeci de vasluieni și-au construit case cu fonduri europene, de la București se pune stop acestei practici

LOVITURĂ… În ultimii ani, zeci de pensiuni care trebuiau să fie destinate turismului au răsărit în aproape toate comunele din județul Vaslui. Proprietarii acestora au accesat fonduri europene, știind că peste cinci ani, acele pensiuni pot fi transformate în case de locuit. Aceste construcții vor fi eliminate de la finanțare pe perioada 2021-2022, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a reclamat fix practica întâlnită și în județul Vaslui, aceea de a scoate pensiunile din circuitul turistic transformându-le în locuințe.

Adrian Oros va lansa, în a doua jumătate a anului 2021, noi apeluri de proiecte pentru fondurile europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Printre acestea se numără și mult-așteptatele submăsuri 6.2 și 6.4, prin care se obțin între 70.000 de euro și 200.000 de euro pentru afaceri non-agricole în mediul rural.

Potrivit ministrului Agriculturii, în perioada 2021-2022, care va face trecerea la ciclul financiar 2021-2027, pensiunile vor fi excluse de la finanțare. “În această perioadă de tranziție scurtă, de doar doi ani, nu am pus în măsuri și pensiunile pentru că vrem să redefinim zona turistică. Prea multe pensiuni sunt făcute în zona periurbană, prea mulți bani s-au dus în zone care nu au nimic de a face cu turismul. Oamenii și-au făcut case în satele din jurul orașelor și nu au nimic de a face cu turismul și atunci va trebui să redesenăm această zonă turistică și, din 2023, o să punem iarăși bani pentru agropensiuni. Banii nu au ajuns în zonele turistice, unde era nevoie, la mine în Florești (n.r. lângă Cluj-Napoca) e plin de pensiuni care s-au transformat în case”, a explicat ministrul Oros.

Conform acestuia, pensiunile vor fi reintroduse la finanțare din anul 2023, cu o redefinire a condițiilor de finanțare.
2 COMENTARII

  1. Bun.
    Si cu cei care au fraudat aceste fonduri europene, in mod evident, cum ramane? Stiam ca pentru deturnarea fondurilor comunitare intervine Parchetul.

LĂSAȚI UN MESAJ