spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Zilele Husilor, sãrbãtoarea bisnitarilor de pretutindeni! (foto)

- Advertisement -

DILEMÃ… Tinichele lucitoare de-ale rromilor alãmari, cozonac secuiesc, farfurii si cãni însirate pe jos, gogosi si tot felul de cãrnuri pârpolite la fata locului, împreunã cu o gamã largã de “chinezãrii”, strident colorate! Aceasta a fost si în 2016 oferta de bazã a Târgului Mesterilor Populari, de la Zilele Husilor. Zâmbãreti, aroganti si abili, bisnitarii veniti de cine stie unde si pozitionati strategic în spatele tejghelelor improvizate au reusit, si în acest an, sã fie protagonisti ai sãrbãtorii orasului. “Nu îmi place deloc la voi, la Husi”, a spus, ofuscatã, una dintre vânzãtoarele de papioane si panglici, confectionate manual… în China!

Nici anul acesta, producãtorii huseni locali nu au avut prea mare trecere, la sãrbãtoarea propriului oras! Comerciantii de ocazie, cu mãrfuri ieftine si colorate, de care husenii abia ce s-au despãrtit la bâlciul anual de la Ziua Crucii, au apãrut din nou, de data aceasta în centrul orasului. Au adus aceleasi mãrfuri, multe nevândute de data trecutã si au ocupat toatã strada din proximitatea parcului “Rodina”. Într-o parte erau, într-adevãr, si câtiva producãtori de ii, altii de obiecte din lemn (leagãne, bãnci si obiecte decorative pentru grãdinã), dar pierdeau mult din impresia autenticã, din pricina chiciului din vecinãtate. În plus, preturile erau strasnice: leagãnul din lemn, de pildã, costa 1600 de lei. O doamnã care avea la vânzare papioane si câteva podoabe de pãr se jurã cã toata marfa este fãcutã doar de mâna ei, inclusiv… coronitele din plastic. Sic! Enervatã, totusi, cã primarul a amenajat cortul pentru împãrtirea sarmalelor drept în fata tejghelei sale, la care si asa nu prea nãvãleau clientii, femeia a rãbufnit: “Nu îmi place deloc la voi, la Husi. Husenii sunt…”, si a dat a lehamite din mâna în care tinea o furculitã, cu care înfuleca de zor sarmalele primite gratis. Înspre capãtul strãzii, un alt “mester popular”, care vindea farfurii si cãni de ceartã cu o huseancã ce îi reprosa cã unul dintre obiecte e ciobit. “Du-te, bre, d-aci, cu reclamatii. Nu îti place, pleacã si nu cumpãra. Ia uite ce era sã fie”, s-a supãrat vânzãtorul. Numai la tejgheaua cu cârnati, cartofi prãjiti, ceafã de porc si alte cãrnuri pârpolite, domnea armonia! Oricât de ciudat arãtau mâinile vânzãtorilor, afumati si ei de atâta strãdanie la prepararea bucatelor, tot se gãseau clienti, încurajati de mirosurile ademenitoare.

Husenii n-au încãput la ziua lor!

În mod ciudat, pânã la capãtul aleii rezervate “Târgului”, nu se zãrea niciun producãtor local. “E cineva, are struguri, era undeva, mai în spate. Dar acum nu îl mai vãd”, spune unul dintre fiii Husului, veniti acasã, anume pentru zilele de sãrbãtoare. Se plânge cã a cãutat printre tarabe huseni cu produse “de acasã”, care sã merite scoase în fatã, mãcar acum, de Ziua Orasului, dar nu a gãsit nimic. Nici nu avea cum! Nici anul acesta, producãtorii locali – fie ei viticultori, legumicultori, producãtori de haine, de încãltãminte, de dulciuri sau produse de panificatie ori produse din carne, devenite branduri promovate la nivel national, nu si-au aflat locul la ziua Husului

“Eu cred cã husenii trebuie sã iasã în fatã de ziua orasului lor, nu comerciantii de bâlci”

NEMULTUMIT…Cosmin Filip, unul dintre husenii nemultumiti de modul în care aratã Zilele Husilor, si-a spus of-ul. “Încã un an în care transformãm Zilele Husului într-un bâlci cu lucruri ieftine, de proastã calitate, vândute de niste oameni care nu au nicio treabã cu acest oras frumos. Vin, vând nimicurile pe care le au si pleacã, lãsând în urmã o mizerie de nedescris. Sunt nemultumit cã nu întelegem cã e timpul ca Zilele Husilor sã fie concepute exact ca o sãrbãtoare în care acest oras si locuitorii ei sã fie cei sãrbãtoriti. Avem producãtori locali, avem firme care au cu ce se prezenta, care au nevoie de promovare si de sustinere, ca sã poatã, la rândul lor, sã dea locuri de muncã oamenilor, iar ele trebuiau scoase în fatã, încurajate. Mãcar de Zilele Orasului! Nu cred cã husenii, care sunt niste oameni gospodari, cu bun-gust, sunt cuceriti de aceleasi chinezãrii de bâlci, ale unor oameni care stim cu totii ce fel de negustorie fac. E pãcat dacã nu întelegem cã sãrbãtoarea Husului nu mai poate fi transformatã într-un bâlci ceva mai mic decât cel de pe 14 septembrie. E urât, e de prost gust! Mereu îi spun domnului primar Ciupilan când face lucruri bune, are meritele lui si i le recunosc, asa cum face toatã lumea, dar în ceea ce priveste modul în care organizeazã Zilele Husilor, mai ales acest Târg cu produse asa-zis traditionale, nu este deloc ceva care sã facã cinste husenilor. Eu cred cã husenii trebuie sã iasã în fatã de ziua orasului lor, nu comerciantii de bâlci, veniti cine stie de unde. Mãcar dacã ar aduce marfã de calitate si ar face un comert civilizat”, a spus, cu nãduf, consilierul local Cosmin Filip.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.