spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
23-apr.-2024

Zilele Vasluiului, gaură de zeci de mii de euro în bugetul orașului, Untold, profit de 50 de milioane de euro pentru Cluj

- Advertisement -
ANALIZĂ… O analiză sumară asupra a două tipuri de management financiar, total diferite, arată că în timp ce Festivalul Untold aduce bani, Zilele Vasluiului risipește sume deloc de neglijat.

VIZIUNI DIFERITE… Autoritățile vasluiene nu știu să profite absolut deloc de pe urma evenimentelor organizate, an de an, pe bugete uriașe, așa cum, spre exemplu, se întâmplă în alte județe. În timp ce în Cluj-Napoca, festivalul Untold aduce zeci de milioane de euro în oraș, la Vaslui, festivalurile sărăcesc bugetul local, anual, cu zeci de mii de euro. Comparația dintre cele două orașe este puțin forțată, însă trebuie avut în vedere că și noi avem un Untold mai mic, și anume Festivalul Open Camp, care anual atrage sute de tineri din toate colțurile țării. Sprijinit cu sume infime, evenimentul ar putea avea altă amploare dacă ar exista un parteneriat mai strâns între autoritățile locale și mediul privat. Acest lucru nu se întâmplă, probabil și pentru că, anual, Primăria Vaslui își organizează propriul Untold, de Zilele Municipiului, când aruncă cu zeci de mii de euro pe cântăreți mai mult sau mai puțin cunoscuți. Nici imaginația organizatorilor se pare că nu zboară prea departe, având în vedere că pentru al doilea an la rând maestrul Doga va fi capul de afiș al festivalului. Vorbim de un artist consacrat la nivel european, care a devenit între timp și cetățean de onoare al municipiului Vaslui, nu știm pentru ce contribuții locale, dar care are un tarif pe măsura faimei sale. Anul trecut, conform declarațiilor impresarului său, artistul a plecat cu peste 80.000 de lei de la Vaslui, iar anul acesta este de așteptat ca această sumă să crească. În rândurile următoare nu vom compara Festivalul Untold cu Zilele Vasluiului pentru că e ca și cum ai compara un Laborghini cu o Dacia 1310, ci vă propunem o analiză sumară asupra a două tipuri de management financiar, total diferite, unul care produce bani, celălalt care risipește sume deloc de neglijat.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, zilele trecute, că în orașul pe care îl păstorește au intrat direct și indirect peste 50 de milioane de euro datorită festivalului Untold, precizând că acest eveniment muzical, dar și Electric Castle, Festivalul Internațional de Film Transilvania contribuie la atragerea unui număr cât mai mare de turiști. Iată ce declara edilul în ultima zi a festivalului Untold. “În aceste zile, România este împărțită la mare sau la Cluj. Noi încheiem în această seară acest festival, România rămâne la mare pentru că este o parte extraordinară a acestei țări, noi, clujenii nu avem mare și atunci a trebuie să ne branduim orașul pe alte lucruri care să ne poată aduce turiști, Electric Castle, Festivalul Internațional de Film Transilvania și în topul piramidei Untoldul, ne ajută să întreținem mai bine de două luni dimensiunea artistică, dimensiunea de turism a orașului”, a afirmat Boc. Întrebat dacă au venit bani la buget datorită festivalului Untold, el a răspuns: “Avem o analiză din 2019 care arată că în oraș au intrat direct și indirect undeva în jur de 50 de milioane de euro. Probabil că această ediție fiind cea mai numeroasă și cea mai consistentă probabil că această sumă este și mai mare. Dincolo de taxele și impozitele locale care se plătesc sunt aceste resurse financiare pe orizontală care intră în oraș“.

“Legătura cu comunitatea este esențială”

Sebastian Ferenț, directorul muzical al Festivalului Untold, a dezvăluit câteva din secretele care au transformat acest eveniment într-o adevărată fabrică de bani, inclusiv pentru bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Potrivit lui Ferenț, selecția lineup-ului este unul dintre principalii factori care au consolidat succesul festivalului. “Muzical, Untold a venit cu un concept hibrid nou pentru România, unul axat pe cei mai mari artiști de EDM (Electronic Dance Music), dar ce am făcut noi e să combinăm cu artiști live de amploare mondială. Am pornit de la conceptul unui all city festival, pe care l-am pus mapat pe cea mai dezvoltată infrastructură din oraș, capabilă să răspundă unor exigențe de talie mondială. Principalul atu este că ducem petrecerea până dimineața, ceea ce reușește să ducă oamenii într-o experiență transformatoare”. Potrivit acestuia, selecția artiștilor pentru fiecare ediție se face pornind de la trei criterii principale. “Suntem atenți la trendurile internaționale, citim publicații de specialitate pentru a vedea și a fi la curent cu artiștii care sunt în trend. În al doilea rând, legătura cu comunitatea este esențială. Noi facem un sondaj printre fanii noștri atunci când ei achiziționează abonamentele pe site și îi întrebăm: ce artist ți-a plăcut cel mai mult anul trecut? Pe cine ai vrea să vezi, anul acesta, la Untold?”

Și Vasluiul are Untold-ul lui mai mic

La fel ca Cluj-Napoca și municipiul Vaslui atrage anual turiști din toate colțurile țării, într-un număr mult mai mic, ce-i adevărat, datorită festivalului Open Camp. La fel ca la Untold și organizatorii evenimentului din poligonul de tir de la Paiu întreabă vasluienii, în fiecare an, ce ar vrea să asculte, ce artiști vor să vadă evoluând pe scenă, formându-se astfel o simbioză aproape perfectă. Evenimentul, care și așa a depășit granițele județului Vaslui, ar putea căpăta o cu totul altă amploare dacă și autoritățile locale i-ar simți potențialul și l-ar sprijini așa cum se cuvine. Acest lucru nu se întâmplă pentru că la Vaslui evenimentele organizate de mediul privat provoacă o stare de rigiditate greu de înțeles autorităților locale.

Primăria, cu festivalul ei, pe bani deloc puțini

Dacă directorul muzical al festivalului Untold descria legătura cu comunitatea că fiind esențială în organizarea evenimentului, autoritățile vasluiene se pare că nu dau doi bani pe această simbioză. Lista cu artiștii invitați de Zilele Vasluiului a fost stabiltă probabil undeva prin birourile primăriei, de către o comisie care nu spune nici “pâs” în fața edilului. Astfel s-a ajuns în situația ca pentru al doilea an la rând, maestrul Eugen Doga să fie capul de afiș al evenimentului. Alături de acesta, pe scenă vor mai urca și alți artiști din Republica Moldova, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Probabil Primăria Vaslui va apela la aceeași firmă de peste Prut inclusiv în privința scenei, ca înfrățirea să fie pe toate planurile. O înfrățire deloc ieftină pentru bugetul municipiului Vaslui. O dovedesc cifrele din 2021, când maestrul Eugen Doga a plecat de la Vaslui nu doar cu titlul de cetățean de onoare, ci și cu peste 80.000 de lei în buzunar. Costul scenei, pentru 3 zile de concert, a fost de 11.700 de euro, iar trupa Brio Sonores, compusă din patru soliști ai orchestrei aceluiași maestru Doga a încasat și ea 12.000 de euro. Tarifele ne-au fost dezvăluite de Vasile Moroașnu, impresarul artiștilor din Republica Moldova și totodată șeful Culturii din raionul Anenii Noi, cu care Consiliul Județean Vaslui s-a înfrățit. “Frate, frate, dar brânza-i pe bani”, spune o vorbă din bătrâni, însă la Vaslui se pare că unii artiști au găsit cheia succesului către “cașcavalul” cel mare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

  1. Bun articol . Proasta audiență ! Adică , așa alegători – așa conducători ! Va pierdeți vremea cu analogii OPEN camp … electric castel ( untold – e mult prea grandios sa îl pomenim). Dar dacă băieții de la OPEN au găsit totuși resurse in județul nostru sa dea un vibe mai rock – urbei noastre pline de maneliști PSD -iști .. sa știți ca asta e mare lucru !

    Dl Pavel a făcut și bune .. face și rele .. atunci când nu a mers le mâna celor tineri Și n-a dorit sa se implice in a da valoare și mai mare OPEN camp . Ia ganditi-va cum ar fi sa le pui la dispoziție 20000 celor de la OPEN camp … și aceștia de banii ăștia ar aduce o trupa in maxim Trand de rock .. respectând analogia … electric castel a fost luat in vizor prima data când a fost Prodigy cap de afiș .. și explozie . S-au vândut camioane de cizme !

    Da greu domne .. la noi fără mici si bere .. nu vine valenaru’ iar tipul ăla de clienți ii considera turiști municipalitatea noastră !

    avem o șansa ! Open camp trăiește și fără leprele politice .. și asta cu ajutorul presei … poate .. doamne ajuta sa fie asta mișcarea de rezistența ! 🙂

  2. Artistul a plecat cu peste 80.000.
    Artistul invitat isi negociaza prestanta.
    Daca artistul are si un negociator bun si este cu adevarat dorit pe scena poate fi platit si cu dublul sumei.
    Interesante raman alte aspecte, spre exemplu negociatorul local asupra ofertei facute si
    acceptării.

    • Și mai interesant este că aceste sume pleacă din banii noștri fără să fie aprobate de consiliul local. Dacă artiștii, concertele și sumele astea fabuloase ar fi aduse în fața consilierilor, altfel ar sta treaba. Legea cere asta și toti organizatorii așa procedează. Noi nu, aicea s-a răsturnat căruța și nimeni nu are tupeul s-o ridice.

  3. Mai este un viceprimar care îi tot trage cu Vaslui, capitala tineretului.Care tineret, că toți sunt plecați afara?!!!

  4. Tot orașul este răscolit-str.Traian este sub gropi, str. Kogalniceanu nici nu a fost refăcută cum spuneau, dar banii , mulți bani ,se duc pe cântări aiurea!
    Nu era mai cinstit să spună_ Fraților, anul acesta terminăm străzile, rezolvăm gârla/mocirla de sub podul dinspre gară, etc și terminăm cu parangheliile! Nuuu, nu se poate!
    Omul Nu are viziune, proiecte bune , durabile, moderne ,care să fie transformate în realitate!

  5. Terminați strada Traian și apoi să vă spargeți in figuri cu paranghelii!Pe la școli învățătoarele cer bani de la părinți ( perdele, videoproiectoare, imprimante) pentru că , spun ele, Primăria nu are bani.

  6. Am ridicat din temelii o țară
    Tezaure străvechi am ocrotit
    Iar în această veghe exemplară
    Un gospodar la toate s-a gândit
    E Pavăl Vasilică, iată!
    Slăvitul arhitect al lumii noi,
    Vizionar și drept la judecată
    El tot ce face, face pentru noi!

  7. Dacă tu chemi la tine acasă în vizită un om civilizat iar la tine acasă pute a rahat de la subsol, pe stradă la fel, la fiecare metru cub de aer sunt țânțari, mașinile sunt mai multe decât parcările, crezi că ăla mai revine vreodată în viata lui?
    Te aștepți să faci cu acel om business vreodată?

  8. Tunul cel mai mare l-a dat Irina Rimes. Chiar edilu a anunțat mândru în presă că asta a costat 20000 euro.
    Eu tot nu înțeleg după ce legi decide el așa tunuri. Consilierii locali trebuie să aprobe toate cele, dar la Vaslui ei află din ziare ce se cheltuie și pe ce. De asta suportăm așa aberații. Că este unul care fură curent. Și vom fi și pe viitor de râsul lumii că cei pe care i-am ales să ne reprezinte sunt toți manipulați de unul care ar trebui doar să execute ce hotărăște consiliul local.

  9. Dacă ar ști vasluienii, și din rural și din urban, câți bani se spala cu aceste zile ale comunelor și orașelor…Eu locuiesc de 8 ani în județul Mureș, dar aici nu vezi asa ceva… Banul public are altă utilitate, nicidecum sa îngroașă buzunarul șmecherilor!

    • Bine zici. Eu m-am blocat anul trecut când edilu a fost întrebat de presa ce bani se cheltuie cu acest festival. Omul nu știa. În orașul lui se cheltuie cât vrea el și la urmă se face adunarea ca să afle câte miliarde s-au dus. Clar nu?

    • Mariane cu 10 ani în urmă eram sponsorii acestui festival. Și noi și alți privați din oraș finanțam concertele si aduceam cele mai tari trupe din țară. Se născuse o ambiție locală să fie mișto la noi măcar în luna august. Când puterea l-a luat de cap edilul nu a mai vrut sponsori. Uăi, el nu împarte laudele cu nimeni.
      Mariane, se poate și la noi cu putini bani publici. Doar să ne tratăm de paranoia.

    • Si la Husi dl Primar a invitat lumea la doua zile de „exceptie”, Zilele Husului, moment cultural de mare avengura🤣🤣.Un an de zile nu se intampla nimic in acest oras gratie acestui mare amfitrion, dl primar…..nu vezi un spectacol, nu vezi un teatru, nu vezi nimic efectiv si ne invita la MARELE ACT CULTURAL, zilele secolului.
      Orasul e din ce un ce mai gol, nici o investitie in tineret, in locuri de munca, in actiuni culturale care sa dezvolte comunitatea….doar asfalt care in curand va fi un asfalt nepopulat!!!!!!!!!Minciuni cu duiumul, frustrari cu duiumul, orice eveniment care nu vine de la dl primar, efectiv il ingroapa din fasa.Nici pe altii nu-i ajuta, da nici el nu face!!!!
      Aaaa, sa nu uitam, uraaaaa, ne-a mai invitat si la BAAAALCI, asa ca era sa uit, un alt eveniment de mare anvergura🤣🤣🤣

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.