spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

Zimbri de Bârlad (foto)

- Advertisement -

NOUTATE Adusi din decembrie anul trecut, o pereche de zimbri s-a acomodat perfect în ambientul din grãdina zoologicã din Bârlad. Zimbrii constituie atractia vizitatorilor, grãdina zoo mai având încã 35 de alte specii în proprietate. Ultima achizitie este un cocor de toatã frumusetea, care încã stã la cãldurã, pentru cã vremea rãcoroasã nu îi este prielnicã.

La Grãdina Zoologicã din Bârlad au fost adusi din Rezervatia „Vânãtori” Târgu Neamt doi zimbri, mascul si femelã, cumpãrati de reprezentantii grãdinii bârlãdene cu aproximativ 13 000 de lei. Femela zimbru are cinci ani, , iar masculul este în vârstã de trei ani, neputând sã asigure (încã) reproducerea. „Au spatiu suficient si s-au adaptat foarte bine la noile conditii oferite de grãdina noastrã. Intentia noastrã este de a-i reproduce în captivitate si eventual, la vremea când vom avea descendenti sã putem sã-i valorificãm ca si celelalte rezervatii din tarã. Practic, ei au revenit acasã, deoarece au mai fost zimbri la Bârlad, dar în urmã cu 20-30 de ani si acum sunt, asa cum am spus, din nou acasã”, a precizat ing. Adrian Cãrãbãt, directorul Grãdinii Zoologice Bârlad. Grãdina poate fi vizitatã de marti pânã duminicã între orele 10.00 – 19.00, lunea fiind zi de odihnã pentru animale. Vizitatorii pot vedea 36 de specii de animale, printre care si cea mai nouã achizitie – un cocor deosebit, care acum încã mai este închis într-o camerã cãlduroasã, frigul de dimineatã si seara fiindu-i neprielnic. De cum se va încãlzi, acesta va sta alãturi de celeleate specii de pãsãri, prezente la Grãdina Zoo.

Zimbrii în Romania

În zona tãrii noastre, zimbrii au dispãrut în a doua jumãtate a secolului al XVIII-lea, ultimul exemplar din sãlbãticie fiînd omorât, în Transilvania, în 1790. Aproape 170 de ani mai târziu, o pereche de zimbri a fost adusã, din Polonia, în pãdurea Slivut-Hateg, din judetul Hunedoara. În 1959, la un an dupã aducerea primilor doi zimbri în România, mai este adus un exemplar, iar, adaptându-se cu succes la conditiile oferite, populatia de zimbri din Hunedoara ajunsese, în câtiva ani, la 12 specimene. Mai multi zimbri care se nãscuserã în rezervatia din Tara Hategului, au fost transportati si în alte locuri din România. S-au format rezervatii asemãnãtoare cu cea din pãdurea Slivut-Hateg, ca Rezervatia Dragos-Vodã, de la Vânatori Neamt, si Rezervatia Neagra, din localitatea Buscani (din judetul Dâmbovita). Astãzi, populatia de zimbri din Tara Hategului numãra doar sase exemplare, fatã de 23, câte avea la un moment dat. Sunt cinci femele ale caror nume încep cu „Ro”, de la România, si masculul, Romo. Desi multã lume crede cã zimbrul este acelasi animal cu bourul, de pe stema istoricã a regiunii Moldovei (si de pe steagul Republicii Moldova), aceasta afirmatie este una falsã. Bourul este o specie de bovine, dispãrutã în secolul al XVII-lea. Zimbrul (Bison bonasus) este o specie de bizon care se gãseste în Europa. Din 1996, zimbrul a fost clasificat ca specie în pericol. Zimbrul este cel mai greu animal de pe uscat din Europa. Bison bonasus este mai înalt decat bizonul american, ajungând la o înãltime de 1,9 metri. Un exemplar tipic are o lungime de 2,9 metri si cântãreste între 300 si 900 de kilograme. Aceste animale au putini dusmani naturali. Exista foarte putine relatãri ale unor atacuri din partea lupilor sau a ursilor. Zimbrii trãiesc pânã la 28 de ani, în captivitate. Mediul lor natural este pãdurea, unde pot ocupa teritorii de pânã la 200 de kilometri pãtrati.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.