spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

Ziua Armatei Române în Vaslui: ceremonial restrâns, coroane de flori si alocutiuni

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE… Ziua Armatei Române a fost marcatã ieri, 25 octombrie, la Vaslui, printr-o ceremonie restrânsã desfãsuratã la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Rãzboi Mondial. Evenimentul a început cu intonarea imnului national si a continuat cu oficierea serviciului religios de cãtre un sobor de preoti, în frunte cu pãrintele protopop de Vaslui, Adrian Chirvasã. Ceremonia s-a încheiat cu scurte alocutiuni si depuneri de coroane de flori. La festivitate au participat reprezentanti au autoritãtilor locale si judetene, partide politice, ai Centrului Militar Judetean, veterani de rãzboi, cadre militare în rezervã si retragere.

25 Octombrie este sãrbãtoarea Armatei Române, stabilitã prin lege încã din anul 1959. Aceastã zi a fost aleasã ca simbol pentru toate victoriile armatei, marcând eliberarea ultimei palme de pãmânt românesc din Ardealul de nord-vest, ocupat dupã Dictatul de la Viena, în satul Urziceni de lângã Carei, unde în jurul orei amiezii, în 1944, militarii Diviziei 9 si a Diviziei 1 Cavalerie au atins fostele granite ale României. Astfel, a fost eliberatã de sub ocupatia hortystã Transilvania de Nord. Dupã eliberarea teritoriului national, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat sã lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, alãturi de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe si sacrificii, la marea victorie obtinutã la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârsitul celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial în Europa.

Dumnezeu sã ne ajute sã ducem mai departe acest dar de a fi liber”

Pãrintele protopop de Vaslui, Adrian Chirvasã, a vorbit ieri, în cadrul ceremoniei militar-religioase, depre importanta acestei zile: „suntem într-o zi foarte profundã în ceea ce înseamnã ea pentru poporul român. Este Ziua Armatei Române, nu a putut fi aleasã mai bine decât asa, pentru faptul cã românii, dupã ce si-au pãzit pãmântul, au vrut si cununa, adicã darul de a fi liberi. Avem aici o imagine completã a Armatei Române, adicã o imagine a Armatei Române de ieri, Armata Românã de astãzi si, dacã ne uitãm putin în jur, mai sunt si copii aici, care pot reprezenta Armata Românã de mâine. Dumnezeu sã ne ajute sã ducem mai departe acest dar de a fi liber. Putem sã avem multe lucruri care tin de ceea ce consumãm noi, dacã nu sunt încununate de darul de a fi liber, nu au valoarea pe care ar trebui sã o aibã. Sã ne ajute Dumnezeu sã fim si noi, cei de astãzi, români care, acolo unde suntem, si în ceea ce facem sã luptãm. Dacã altãdatã s-a cerut ca românii sã lupte cu armele pentru a fi liberi, astãzi sã luptãm prin cuvânt, prin scris prin mesaj în general si, de ce nu, prin decizii, ca sã ne pãstrãm acest scump dar de a fi liberi. Libertatea este o temã care în teologia noastrã are un loc aparte tocmai pentru faptul cã este modul în care omul se poate împlini. Dacã nu este liber, totul se duce într-o zonã mai putin doritã de noi. Cu acest prilej, vã transmitem binecuvântarea si purtarea în rugãciune de la Pãrintele Episcop Ignatie, aprecierea pentru tot ce a însemnat si înseamnã Armata Românã, în acelasi timp si apreciarea pentru cei care au scãpat de pe lângã suieratul gloantelor si sunt acum printre noi.

Ziua Armatei Române, sãrbãtoritã si în Penitenciarul Vaslui

PREZENTARE… Ziua Armatei Române a fost sãrbãtoritã, totodatã, si în Penitenciarul Vaslui, cu implicarea persoanelor private de libertate. Astfel, ca un preambul al sãrbãtorii din 25 octombrie, vineri, 22 octombrie, Sectorul Reintegrare Socialã a organizat o activitate la care au participat 40 de persoane private de libertate si 3 cadre active ale Centrului Militar Judetean Vaslui. „Pe lângã prezentarea fãcutã de invitati, cu referire la elemente de interes din istoria Armatei Române, în cadrul activitãtii au fost expuse si prezentate obiecte de colectie apartinând unui angajat al Penitenciarului Vaslui. Acesta detine o colectie impresionantã de obiecte folosite de militarii români în Primul si al Doilea Rãzboi Mondial, parte dintre acestea fiind aduse în fata persoanelor private de libertate. Tehnica de comunicatii, tinutele militare, mãstile, cãstile expuse, dar si baionetele au stârnit interesul celor prezenti, discutia fiind vastã si atractivã. Printre detinutii aflati în salã, s-au remarcat persoane cu vaste cunostinte despre istoria României si implicarea armatei Române în evenimentele importante, dar si colectionari de diverse obiecte. Activitãtile de acest gen, cu implicarea partenerilor institutionali, se dovedesc a fi un cîstig pentru toti cei implicati, promovând imaginea unitãtilor penitenciare, a activitãtilor de educatie si sensibilizând opinia publicã cu privire la problematica reintegrãrii sociale a persoanelor care executã pedepse privative de libertate”, a transmis comisarul sef de politie penitenciarã Nicolae Toma.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.