spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Ziua Educației Financiare, în școlile vasluiene. Prof. Focșa: “Educația financiară este încă un subiect delicat”

- Advertisement -
ACTIVITĂȚI… De Ziua Educației Financiare, preșcolarii de la Școala “Constantin Motaș“ din Vaslui au vizionat filme educative și s-au implicat în jocuri de rol – cumpărături la librărie.

EDUCAȚIE… Mai multe școli din județul Vaslui au derulat, de Ziua Educației Financiare, activități în cadrul cărora elevii au fost învățați cum să gestioneze banii și cum să-i economisească în timp. La Școala “Constantin Motaș“ din Vaslui, spre exemplu, preșcolarii au vizionat filme educative și s-au implicat în jocuri de rol – cumpărături la librărie, iar elevii mari au vizitat expoziția temporară de numismatică “Bancnote românești. Naționalism – identitate națională (1917-1947), găzduită de Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui. Noțiuni elementare de educație financiară au fost explicate, în această zi, inclusiv elevilor din mediul rural. Prof. Constantin Focșa, spre exemplu, este unul dintre cadrele didactice, care deși predă istorie, în Săptămâna Educației Finciare, și-a adaptat materia. “Ministerul Educației ne-a îndemnat, anul acesta, să organizăm activități de educație financiară pe care să le integrăm în planurile de lecție curente. Mi s-a părut o idee foarte bună, pentru că, în statisticile internaționale, educația financiară din România se situează pe un loc neonorant la nivel mondial – locul 123 din 143 țări, respectiv pe ultimul loc din Uniunea Europeană”, a explicat prof. Constantin Focșa, care a predat, de-a lungul timpului, și Educație civică, o disciplină în cadrul căreia erau incluse și noțiuni de educație financiară. Din 2020, materia a fost împărțită în patru ramuri diferite și doar la clasa a VIII-a se studiază educația financiară. “Pentru elevi, banii reprezintă un subiect foarte interesant, atractiv. Am vorbit cu ei despre cum să economisească, cum să-și facă un buget lunar, dar și câte tipuri de carduri sunt, cum le putem folosi și așa mai departe”, a mai explicat Constantin Focșa, profesor la școlile gimnaziale din Racova (Gîrceni) și Muntenii de Sus.

Prof. Constantin Focșa și-a dorit el însuși să afle cât mai multe despre modul în care funcționează sistemul economic, astfel că a participat la cursurile Institutului Bancar Român, organizate special pentru cadrele didactice: primul curs – “Educație economico-financiară pentru profesori” – a avut loc anul trecut, în perioada 11 iunie – 4 iulie 2021, iar cel de-al doilea – “educație și competență bancară pentru profesori” – desfășurat în perioada 1-31 martie 2022. “Educația financiară este încă un subiect delicat pentru multe persoane care nu o consideră ca făcând parte din educația generală. Ea ajută însă la creșterea bunăstării economice individuale și la devoltarea economiei. Am citit în urmă cu câteva luni un interviu acordat de Gabriela Folcuț, director executiv al Asociației Române a Băncilor, în care atrăgea atenția că suntem la coada clasamentului Uniunii Europene în ceea ce privește gradul de educație financiară, care este de 22% în România, față de un nivel de 52% în Uniunea Europeană. La nivel mondial, un cețățean din trei este educat financiar. Noțiunile de bază de educație financiară ar trebui introduse de la clasa zero. În primul rând, copiii ar trebui să înțeleagă cum se câștigă banii, care sunt raționamentele, cum se poate economisi în timp, care sunt avantajele economisirii și, treptat, trebuie introduse aceste concepte financiare. Vorbim de un buget personal și consider că încă din școală, din ciclul gimnazial, ar trebui să înțeleagă toate aceste lucruri, ulterior putând fi introduse și concepte legate de utilizarea unui card, de contractarea unui credit și tot ce înseamnă produse mai complexe în zona aceasta”, a explicat prof. Constantin Focșa.

Expoziție numismatică la muzeul județean

Vasluienii care vor să vadă cum arătau bancnotele românești în perioada 1917 – 1947, o pot face, până pe 12 mai, în cadrul expoziției “Bancnote românești. Naționalism – identitate națională”, găzduite de Muzeul Județean “Ștefan cel Mare”. “Pot fi admirate bancnote de diverse forme, dimensiuni și culori, prezentate într-o succesiune cronologică, pornind de la cea mai mică bancnotă din lume, cea de 10 bani 1917 (record înscris în 1990, în GUINESS BOOK) și până la bancnota de 5.000.000 lei 1947, cea mai mare valoare nominală deținută de o bancnotă a sistemului monetar românesc. O scurtă istorie de 30 de ani, cuprinzând emisiuni de bancnote care au în comun apelul la tradiția culturii naționale, la tradiția istorică a identității naționale românești, a reprezentărilor iconografice simbolizând satul românesc, în simbioză cu originea latină românilor. Numeroasele bancnote etalate conțin elemente decorative care surprind simboluri identitare pentru evocarea originii latinității românilor (efigiile regelui Decebal și a împăratului Traian, Lupa Capitolină cu Romulus și Remus, Minerva zeița romană a războiului etc) sau a independenței românilor („Dorobanțul”, „Gornistul”), precum și alegorii care definesc structura socială dominantă din perioada evocată („țărancă cu sapa”, „țărancă torcând”, „fecioare la cules de fructe”, „țărancă odihnindu-se”, „țărancă alăptând” etc)”, au transmis organizatorii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.