Peste douãzeci de feluri de mâncare traditionalã, gãtite de tinerii bucãtari instruiti în cadrul proiectului Gastrotur, au fost prezentate ieri, la Vaslui, în cadrul unui festival culinar. “Culinaria”, expozitia bucatelor de dincolo si dincoace de Prut, reprezintã practic cea mai spectaculoasã parte a proiectului care si-a propus promovarea si cultivarea în rândul tinerilor a unei conduite alimentare sãnãtoase.
Gastrotur, proiectul realizat de Asociația pentru Tineret “Emil Racovițã 2000” din Vaslui și de Asociația Obșteascã “Femeia -partener egal” Hâncești, se apropie de final. În urmã cu aproape un an de zile, pe fondul cresterii consumului în rândul tinerilor a alimentelor de tip fast-food, a luat nastere ideea acestui proiect, care si-a propus sã ofere într-o manierã deosebitã o altã alternativã, sã promoveze practica unei alimentatii sãnãtoase, dar sã si contribuie la dezvoltarea schimburilor culturale între tineri, favorizând munca în echipã, capacitatea de relationare, continuarea obiceiurilor si traditiilor, asa cã în proiect au fost cooptati 20 de liceeni, zece din Hâncesti, Republica Moldova si zece vasluieni. Dupã ce au fost instruiti în ceea ce înseamnã principiile unei alimentatii sãnãtoase, tinerii au fost introduși în ceea ce înseamnã bucãtãria traditionalã moldoveneascã, au cãutat retete , s-au întâlnit, au dezbãtut, au gãtit. Ieri, tinerii au reusit sã-si transforme munca într-o adevãratã expozitie de artã culinarã, demonstrând cã fiecare în parte meritã cu prisosintã titulatura de “ maestru bucãtariu”. Cei care au participat ieri la festival s-au vãzut pusi într-o situatie foarte grea, la dispozitia lor au fost puse aproape toate sortimentele de bucate moldovenesti, de la bors de sfeclã, sarmale, fasole, tocãnite, plãcinte, cozonaci pânã la pesti umpluti si porci de lapte la protap. Eforturile tinerilor nu au rãmas nerãsplãtite, pentru cã festivalul “Culinaria” a fost si o competitie, printre cele peste 90 de persoane care au avut ocazia sã guste din preparate s-a numãrat si-un juriu care, chiar dacã a fost în unanimitate de acord cã toate felurile de mâncare au fost preparate cu cele mai bune ingrediente, gustoase si frumos decorate, au declarat piftia vasluienilor cea mai strãlucitã dintre bucate. “Aceasta a fost maniera noastrã de ai determina pe tineri sã renunțe la mâncarea de tip fast-food si sãs e îndrepte cãtre o alimentatie sãnãtoasã, tradiționalã, care sã urmãreascã principiile alimentației slow-food. Poate vi se pare banal, poate vi se pare un lucru deplasat aceastã întoarcere în timp. Retetele care au fost puse în practicã aici sunt autentice, au fost culese de la bunici, de la strãbunici, le vom reuni pe toate si vom edita o carte de bucate, care va fi distribuitã gratuit tuturor celor care se hotãrãsc sã treacã la o alimentatie sãnãtoasã. Tinerii sunt obisnuiti cu prelegeri, simpozioane, conferinte, dar noi ne-am propus prin acest proiect sã-i orientãm spre muncã, sã-i determinãm sã caute, sã se implice, sã punã mâna la muncã, sã gãteascã, asa le creste interesul si se deprind într-un totul, ceea ce înseamnã alimentatie sãnãtoasã”, a declarat Gelu Voicu Bichinet, manager al programului.
“Mi s-a pãrut interesant, eram curios, de asta m-am înscris în proiect. Ceea ce mi-a plãcut cel mai mult a fost cã am fost lãsați noi sã facem totul. De exemplu, noi am cãutat retete, noi le-am si copt. Dacã nu participam, nu stiam ce înseamnã sã faci un cozonac, acum stiu, ba chiar am fãcut si acasã. Nu în ultimul rând, acum chiar înțeleg de ce e mai bunã o prãjiturã fãcutã în casã decât aia cumpãratã de la magazin. Am vãzut locuri noi, mi-am fãcut prieteni, mã bucur cã fac parte din Gastrotur”, a declarat Denis Tãlmaci, membru al echipei de bucãtari din Republica Moldova.