|

“Cu IA la Sosea”- a doua editie a Zilei Nationale a Iei

SÃRBÃTOAREA IEI ROMÂNESTI… Duminicã, 24 iunie, de Sânziene, Primãria Municipiului Bârlad, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad si Asociatia Femeilor Întreprinzãtoare (AFI) Bârlad vor organiza a doua editie a sãrbãtorii  „Cu IA la sosea”.  Manifestarea va marca Ziua Universalã a Iei (24 iunie).

A doua editie a proiectului cultural „CU IA LA SOSEA!”, se va desfãsura sub patronajul spiritual al Reginei Maria, una dintre cele mai importante personalitãti care au promovat cu pasiune portul traditional românesc, nu doar în tarã ci si la marile curti regale. Prin intermediul acestui proiect, organizatorii doresc sã reaminteascã bârlãdenilor, si nu numai, cât de spectaculos este portul traditional. Ia, cãmasa traditionalã purtatã de cãtre fetele si femeile din tara noastrã, s-a transformat într-un obiect vestimentar care pluteste între sacru si profan, între traditie si modernitate.

Cercetãtorii care au studiat traditia popularã au descoperit cã toate cusãturile sunt, de fapt, “însemne magice cusute cu grijã”. Mai mult decât atât, persoana care purta o ie, era protejatã de “spiritele rele”. Tinerele care învatau sã creeze aceste obiecte vestimentare, învatau si rugãciunile care trebuie sã fie spuse obligatoriu în ritualul realizãrii acestora. Cãmasa traditionalã româneascã a traversat secolele, iar acum este un obiect vestimentar purtat de cãtre femeile din toatã lumea. Tema activitãtii este promovarea portului traditional si a traditiilor populare.

Se va alege cea mai frumoasã Drãgaicã si cel mai frumos cuplu de miri!

A FI! – Asociatia Femeilor Întreprinzãtoare din Bârlad si Asociatia Proiect Moldova doresc sã aducã în orasul nostru frumusetea portului traditional purtat în cea mai importantã zi din viata unui cuplu – cãsãtoria. Sunt invitati sã participle pãstrãtori ai traditiilor populare din Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv cupluri de tineri cu portul traditional de nuntã. “Ne dorim sã arãtãm cât de spectaculos este portul traditional, vrem sã îi motivãm pe copiii si pe adolescentii nostri sã îsi doreascã sã ducã mai departe traditiile, ne dorim sã punem Bârladul pe harta evenimentelor importante care leagã întreaga lume, tinând cont de faptul ca ia traditionalã este sãrbãtoritã pe data de 24 iunie, în toate tãrile. Vom arãta tãrii cã Bârladul meritã sã fie asezat pe harta evenimentelor culturale importante care se desfãsoarã în tara noastrã. În aceastã editie ne propunem sã desemnãm cea mai frumoasã Drãgaicã dar si cel mai frumos cuplu de tineri cãsãtoriti”, precizeazã organizatorii, prin Mioara Timofte, presedinta A FI Bârlad.

A doua editie a evenimentului „CU IA LA SOSEA!” se va desfãsura duminicã, 24 iunie, începând cu ora 10.00. Se va porni din fata Primãriei orasului Bârlad, într-o plimbare pânã la Grãdina Publicã, unde se vor derula activitãtile din proiect, se vor interpreta cântece populare si se va dansa.