spot_img
spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
25-mai-2024

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus! (VIDEO)

- Advertisement -

DENIILE CONTINUĂ… Miercuri, în cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor, în biserici continuă Deniile, slujbe prin care credincioșii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere. Potrivit tradițiilor populare, Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase și a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos, de către Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii săi, pentru 30 de arginți. Miercurea Mare ne apropie și mai mult de Sfintele Paști, astfel că Biserica a rânduit să luăm aminte în această zi la două exemple: Primul, al păcătoasei înstrăinată Dumnezeu, care cu mare căinta, smerenie și cu multe lacrimi, aducând mir de mare preț pentru a-L unge pe Hristos, devine mironosiță. Al doilea, exemplul lui Iuda Iscarioteanul, ucenicul Domnul, care L-a vândut pentru treizeci de arginți fariseilor și cărturarilor ce voiau să-L ucidă. Vânzarea facută de Iuda a făcut ca, mai târziu, Sfânta Tradiție a Bisericii să rânduiască ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit, acestea fiind cele două zile ale săptâmanii în care creștinii trebuie sa postească de-a lungul întregului an, potrivit crestinortodox.ro.

Cum a petrecut Iisus Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor !

Evangheliile povestesc că Iisus a petrecut ziua de miercuri în Betania, în familia prietenilor săi, Lazăr, cel înviat din morți, Marta și Maria, și în casa lui Simon Leprosul. „Pe când se afla Iisus în Betania, în casa lui Simon Leprosul, S-a apropiat de El o femeie cu un vas de alabastru cu mir scump și l-a turnat pe capul Lui, când ședea El la masă. Și văzând aceasta ucenicii Lui, le-a părut rău și au zis: «Pentru ce s-a făcut această pagubă? Căci acest mir se putea vinde pe un preț mare și se putea da săracilor». Iisus, însă, înțelegând aceasta le-a zis: «Pentru ce aduceți supărare femeii? Că bun lucru a făcut ea pentru Mine. Căci pe săraci pururea îi aveți cu voi, iar pe Mine nu Mă aveți pururea. Aceasta, turnând acest mir pe trupul Meu, M-a pregătit pentru îngropare. Și drept vă spun: oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta în lumea toată, se va spune și ce a făcut ea, spre pomenirea ei»“. (Matei, 26,6-13).

Vânzarea lui Iisus de către Iuda, cu 30 de arginți!

În acest timp, în Ierusalim se urzea în taină răzbunarea fariseilor și a cărturarilor, care hotărăsc moartea Mântuitorului. Miercurea este ziua în care cărturarii și fariseii au făcut sfat pentru prinderea și uciderea Mântuitorului, temându-se de puterea pe care o avea asupra mulțimilor. „Și împreună s-au sfătuit ca să prindă pe Iisus, cu vicleșug, și să-L ucidă” (Matei, 26.4). Tot acum, Iuda Iscarioteanul, unul din cei doisprezece apostoli, se duce la arhierei pentru a-L vinde pe Hristos: „A zis: «Ce voiți să îmi dați și eu Îl voi da în mâinile voastre?» Iar ei i-au dat treizeci de arginți. Și de atunci căuta un prilej potrivit ca să-L dea în mâinile lor” (Matei, 26, 15-16)

Tradiții în Miercurea Mare

Potrivit tradiției populare, credincioșii care în Miercurea Mare țin post negru, vor fi protejați de boli, de Sfânta Miercure, pe parcursul anului. De asemenea, se mai păstrează obiceiul din moși strămoși ca cenușa din sobe să fie aruncată în Miercurea Mare peste straturile din grădină. Bătrânii satelor spun că, în Miercurea Mare, cenușa are puteri magice și ajută plantele să aibă rod bogat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.