spot_img
spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
22-mai-2024

Le Monde: România se goleşte, autorităţile se trezesc

- Advertisement -

Ziarul Le Monde publică în ediţia sa de week-end un lung reportaj despre situaţia demografică a României, notează RFI Romania.

Sub titlul « România se goleşte, autorităţile se trezesc », trimisul special al ziarului începe prin a povesti pe îndelete soarta familiilor pe care le-a întâlnit la Târgovişte.

« După ani la rând de emigraţie masivă, societatea românească descoperă reversul fugii forţelor sale vii ». Plecând de la această constatare, ziaristul de la Le Monde, Jean-Baptiste Chastand a mers mai întâi să vorbească cu mamele şi bunicile din Târgovişte. Oraşul din Dâmboviţa a fost dealtfel epicentrul reportajului din Le Monde.

Observaţia este unanimă, exprimată în cor de interlocutoarele ziaristului : « Emigraţia a fost o treabă bună la început. Aveam în fine bani. După câţiva ani însă, acest lucru a distrus relaţiile familiale ». Mii de familii din Târgovişte au trăit astfel de situaţii în care cel puţin unul dintre părinţi a plecat în Vest la lucru – Spania, Italia, şamd – lăsând copii mici în grija bunicilor sau a mamelor rămase la vatră. « In România », reaminteşte confratele nostru, « ar exista 80 de mii de copii concernaţi de această stare de fapte » cifrele fiind furnizate de ONGul britanic Save the children.

« România e pe cale să descopere efectele perverse ale modelului ei de dezvoltare, bazat pe fuga forţei sale de muncă. O lungă tradiţie care s-a accentuat odată cu aderarea ţării la UE în 2007. Cu 3 milioane de emigranţi în Vest – Spania, Italia iar mai nou Marea Britanie – România a devenit ţara care numără cei mai mulţi emigranţi, proporţional cu populaţia ei, adică 15%. Cu o natalitate de doar 1,4 copii pe cap de femeie, acest lucru este principala cauză a profundei sale crize demografice. Potrivit previziunilor ONU, România va trece de la 19,5 milioane de locuitori câţi are azi la 17,6 milioane în 2030 ».

sursa: https://www.realitatea.net/le-monde-romania-se-goleste-autoritatile-se-trezesc_2019742.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.