spot_img
spot_imgspot_img
15.9 C
Vaslui
06-iun.-2024

Un nou concurs pentru directori de scoli, în luna iulie

spot_imgspot_img
- Advertisement -

EXAMEN…Ministerul Educatiei a anuntat cã în vara acestui an se va organiza un nou concurs pentru ocuparea functiile vacante de directori si directori adjuncti. Metodologia a fost în consultare publicã pânã ieri, fiind propuse mai multe modificãri, cum ar fi înlocuirea probei cognitive, cel mai probabil, cu testarea cunostintelor legate de legislatie scolarã. O altã schimbare priveste componenta comisiilior de evaluare din care nu vor mai face parte reprezentanti ai primãriei, acestia urmând sã fie simpli observatori. O veste bunã, mai ales cã, la concursul de la finalul anului trecut, au fost situatii în care candidati care s-au prezentat ireprosabil, apreciati de colegi si Inspectoratul scolar, au fost respinsi pentru cã, din punct de vedere politic, nu erau pe aceeasi lungime de undã cu oamenii din primãrie. Si în judetul Vaslui a fost o situatie similarã. La Scoala din Perieni, profesorului Gabi-Marian Gavrilescu i s-a pus bete în roate tocmai din aceastã cauzã.

Desi nu s-a stabilit o datã oficialã, ministerul a înstiintat Inspectoratele scolare cã, cel mai probabil, în lunile iulie si august va avea loc un nou concurs pentru ocuparea functiilor vacante de directori si directori adjuncti. În urma primului concurs organizat de Ministerul Educatiei pentru ocuparea functiilor de conducere din scoli, 105 candidati au fost validati la nivelul judetului Vaslui, devenind conducãtori legitimi care au sustinut si promovat acest concurs. Au rãmas însã câteva zeci de posturi vacante, pe care au fost numiti directori si directori adjuncti detasati în interesul învãtãmântului pe perioadã determinatã – adicã s-au pãstrat în majoritatea cazurilor aceiasi manageri dinaintea concursului – care trebuie sã se prezinte acum la concurs dacã doresc sã-si pãstreze functiile.

Comisia de concurs

Noua metodologie contine mai multe modificãri. În ceea ce priveste componenta comisiei de concurs, dacã pânã acum era formatã din persoane propuse de consiliul profesoral al scolii respective si reprezentanti ai primãriei, în noua formulã, tot cu cinci membri, comisia va include inspectorul scolar general adjunct sau inspectorul scolar pentru management institutional sau inspector scolar, cu titlul de coordonator, respectiv patru membri (doi inspectori scolari si doi directori de la unitãti de învãtãmânt).

Astfel, reprezentantii comuntãtilor locale (ai primãriilor) vor fi doar observatori la concurs, nu membri în comisie (evaluatori). Este o decizie bunã, având în vedere scandalul iscat la Perieni la prima sesiune a concursului. Prof. Gabi-Marian Gavrilescu, candidat la functia de director de la Scoala Gimnazialã din Perieni, a fost sabotat de viceprimarul Alina-Mihaela Chiper, membrã în comisie trimisã de primãrie, cu care candidatul avusese o situatie conflictualã. Nu era suficient cã aceasta era în incompatibilitate, al doilea membru a intrat în concediu de odihnã si, dupã lungi insistente la primar din partea Inspectoratului scolar, a fost înlocuit, culmea, cu un consilier local care nu avea studiile egale cu ale profesorului, aspect ce încãlca metodologia. Având în vedere situatia prezentatã, decizia ca reprezentantii primãriei sã fie simpli observatori pare a fi una bunã.

Alte schimbãri

Apar schimbãri si în cadrul probei scrise, care constã în rezolvarea în maximum 60 de minute a unui test-grilã cu itemi elaborati de Ministerul Educatiei Nationale. Se va evalua în proportie de 50% elemente de legislatie scolarã si în proportie de 50% competente manageriale ale candidatilor. De asemenea, testul grilã va fi diferentiat, pentru candidatii la posturile de directori ai unitãtilor de învãtãmânt prescolar, fatã de ceilalti candidati. În ceea ce priveste evaluarea CV-ului, se propun schimbãri de punctaj. De exemplu, conditia “doctorat în management educational ori în domeniul în care îsi desfãsoarã activitatea” va avea 0,5 puncte (pânã acum, 1 punct) etc. Sunt si schimbãri în bibliografia de concurs si în procedura de înregistrare a dosarelor de înscriere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.