spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
15-mai-2024

Bârlãdenii si moldovenii împreunã pentru celebrarea a 100 de ani de la Unire! | FOTO | VIDEO

- Advertisement -

SFÂNTA UNIRE … CARP Bârlad împreunã cu Primãria si Consiliul Local Municipal Bârlad, Protopopiatul Bârlad, Garnizoana Bârlad, Primãria Biesti si Universitatea de Stat din Moldova, au comemorat, ieri, 27 martie, de ziua Unirii Barabiei cu România, pe lt. col. Gheorghe Andronachi – unul dintre eroii unionisti ai Republicii Moldova. Acesta a fugit din Republica Moldova si a trãit în Bârlad în ultimii ani de viatã. Invitati speciali au fost nepotii marelui unionist lt. col. Gheorghe Andronache – Gabriela Mocioacã si Vladimir Popa, precum si Ioan Vlas, primarul comunei Biesti, locul nasterii eroului unionist Gheorghe Andronache, precum si Mihai Papuc, sef de redactie si Viaceslav Curcubãt, director, ambii de la Editura „Stiinta” din cadrul Univesitãtii „Moldova” din Chisinãu. Au participat oficiali ai municipiului Bârlad, militari ai garnizoanei Bârlad, pensionari si profesori de istorie. Maria Marin, profesor pensionar de istorie si un membru de bazã al CARP Bârlad, a organizat la sediul CARP „Elena Cuza” o dezbatere pe tema marii uniri cu Basarabia, dezbatere care a continuat si la Primãria Bârlad, unde s-a alãturat si Academia Bârlãdeanã.

CARP Bârlad împreunã cu Primãria si Consiliul Local Municipal Bârlad, Protopopiatul Bârlad, Garnizoana Bârlad, Primãria Biesti si Universitatea de Stat din Moldova, au comemorat ieri, 27 martie, la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, pe lt.col. Gheorghe Andronachi – unul din eroii  acestei Uniri înfãptuitã la 27 martie 1918. Acesta a fugit din Republica Moldova si a trãit în Bârlad în ultimii ani de viatã. Invitati speciali au fost nepotii marelui unionist lt. Col. Gheorghe Andronache – Gabriela Mocioacã si Vladimir Popa, precum si Ioan Vlas, primarul comunei Biesti, locul nasterii eroului unionist Gheorghe Andronache. Au mai fost prezenti si primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros, viceprimarul Roxana Miron Feraru, oficiali din Politia Bârlad, atât cea nationalã cât si cea localã. De la comemorarea din Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad, oaspetii au mers la dezbaterea pe tema Unirii si a aniversãrii a 100 de ani de când s-a înfãptuit, care au avut loc la sediul CARP Bârlad, în sala „Elena Cuza”. Dezbaterile au fost conduse de prof. Mariana Marin, precum si de Mihai Nicolae, presedintele CARP Bârlad. Dintre toate discursurile s-au remarcat douã: cel al primarului comunei Biesti, Ion Vlas si cel al preotului bârlãdean Rãzvan Acostioaie. Preotul Acostioaie a precizat cã românii se amãgesc cã aniverseazã 100 de ani de la ceva ce nu mai existã, pentru cã din 1940, Basarabia, Nordul Bucovinei si Tara Hategului au fost date din nou la rusi, asa cã unirea aniversatã de toatã România azi, nu existã în realitate! „Unirea natiunea a fãcut-o, a spus marele Mihail Kogãlniceanu, iar noi românii ar trebui sã preluãm acest slogan si sã-l transformãm în realitate. Pentru cã unirea nu va fi posibilã nici fãcutã de politicieni si nici de altcineva, în afarã de natiunea românã”, a spus preotul Acostioaie. Ion Vlas, primarul comunei Biesti, locul nasterii atât al lt. col. Gheorghe Andronache cât si a regretatei artiste Stela Popescu, a avut un discurs mobilizator, îndemnând la unire si mai ales dând de înteles primarului de Bârlad, prezent lângã el, cã Biesti se numãrã printre comunele care au semnat Decaratia de Unire cu România… Numai nu a întrebat „Dar Bârladul pe când??”. În schimb, primarul Dumitru Boros a precizat cã … în curând se va da si o astfel de declaratie, lucru precizat de altfel si de consilierul local Elena Monu, la continuarea dezbaterii despre Unire, care a avut loc la Primãria Bârlad, la orele 14.00.

Destin tragic al unui mare erou al neamului românesc!

Vã reamintim cã destinul lui Andronache (1893-1970) a fost unul tragic, ca de altfel al majoritãtii celor care au iubit România, oriunde s-au aflat, în conditiile în care rusificarea era la rang de mare cinste. Din 1944, dupã ce s-a stabilit în România, a fost vânat în continuu de Securitate, Gh. Andronache fiind nevoit sã se ascundã în diferite locuri din tarã. Initial s-a stabilit în Craiova, apoi, pentru a i se pierde urma, s-a mutat la Bârlad. A locuit într-o casã pe strada Zorilor si, timp de doi ani, nu a avut niciun venit. Pensia militarã i-a fost suspendatã o lungã perioadã si a fost nevoit sã facã munci simple: fostul demnitar al Republicii Moldova cântãrea legume într-o garã. Gheorghe Andronache este si autorul unei lucrãri publicate în 1933 – “Albumul Basarabiei”.

Dupã ce s-a refugiat în România si-a scris memoriile, unde a prezentat evenimentele din Basarabia în perioada premergãtoare Unirii (1917-1918). Din aceastã cauzã a fost urmãrit de securitate pânã când a murit. Moartea acestuia este învãluitã în mister, securitatea bârlãdeanã având un rol cheie în aceastã tragedie. “Din discutiile purtate cu o nepoatã a lui Andronache, din Bucuresti, în ziua decesului, la prima orã, a fost chemat la securitate. Era în putere. Familia a început sã se îngrijoreze pe la prânz pentru cã nu mai venea la masã. Spre searã au fost chemati la spital, unde l-au gãsit mort”, ne-a relatat Maria Isaev în 2015. Gheorghe Andronache s-a nãscut în 1893, în comuna Biesti, sat Chiperceni, judetul Orhei, el fiind organizatorul si comandantul primului Detasament moldovenesc de Gardã cãlãreatã, de pe lângã Sfatul Tãrii, fiind în acelasi timp si Prefect de militie al judetului Chisinãu, din august 1917 pânã în martie 1918.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Ma scuzati ca va dar cine a scris in articolul de mai inainte ca Basarabia,Nordul Bucovinei si Tara Hategului au fost date din nou la rusi e nedocumentat sau nu merita sa mai traiasca; au fost date cui spuneti dvs. in 1940 Basarabia,Nordul Bucovinei si Tinutul Herta nu Tara Hategului ca Tara Hategului e pe langa Hunedoara si e la noi inca. nu se afla in afara granitelor Romaniei, Eu nu sunt istoric dar dupa logica Tara Hategului nu avea cum sa fie nici la URSS nici la Rusia ,nici in proprietatea altui vecin din acea zona geografica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.