spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Masinile de mare tonaj din judetul Vaslui au interzis la stationare în Iasi

- Advertisement -

MODIFICÃRI… Soferii din judetul Vaslui care conduc masini de mare tonaj vor avea parte de o mare surprizã la intrarea în municipiul Iasi. Asta dupã ce autoritatea localã a luat o decizie care va restrictiona accesul conducãtorilor auto de pe aceste autoutilitare. Mãsura va intra în vigoare dupã ce va fi adoptatã de deliberativul institutiei.

Dupã Bucuresti, un alt mare oras din România restrictioneazã accesul masinilor de mare tonaj pe teritorul lui. Este vorba despre Iasi, unde Consiliul Local urmeazã sã adopte un proiect de hotãrâre prin care va fi interzisã parcarea voluntarã a vehiculelor de transport marfã si a celor destinate transportului de cãlãtori care depãsesc 3,5 tone. Nicio masinã nu mai poate parca pe domeniul public sau privat al orasului. În calcul au fost luate si parcãrile de resedintã, inclusiv cele din condominii, pe locurile de parcare reglementate sau nereglementate aflate în clãdiri sau la nivelul solului. “Gradul de poluare este direct proportional cu rata de congestie a traficului. Pentru a reduce aceastã ratã, Consiliul Local a luat mai multe decizii privind fluidizarea traficului. Cu toate acestea, s-a constatat cã pe strãzi, pe aleile dintre blocuri si în parcãrile aferente acestora, parcãrile voluntare ale vehiculelor grele sunt extrem de frecvente. Astfel, un numãr semnificativ de vehicule din aceastã categorie sunt fie parcate la domiciliul soferilor sau proprietarilor, fie pe spatiile verzi ale domeniului public. Unele sunt abandonate de multã vreme pe diverse artere. Un astfel de vehicul ocupã mai mult de un loc de parcare, rezidentii fiind nevoiti sã-si parcheze masinile de-a lungul diferitelor artere. Se reduce astfel semnificativ capacitatea de circulatie pe acestea, respectivele strãzi fiind efectiv strangulate”, se aratã în decizia primãriei iesene.

Ce amenzi riscã conducãtorii auto

De aceastã interdictie vor scãpa masinile Politiei, Pompierilor, Ambulantei, Jandarmeriei sau a Politiei de Frontierã. Nici utilajele care lucreazã la întretinerea drumurilor nu sunt afectate de aceastã decizie. Cei prinsi cã încalcã hotãrârea riscã amendã de la 2.000 la 2.500 lei. Poate fi aplicatã si mãsura blocãrii sau ridicãrii vehiculelor.

Masinile de mare tonaj, interzise în Vaslui

Dacã în judetul vecin, autoritãtile locale iesene au luat în calcul, momentan, doar interzicerea stationãrii masinilor de mare tonaj, în municipiul Vaslui consiliul local a fost si mai strict, interzicând intrarea acestor autoutilitare în oras. Singura portiune de drum pe care aceste masini grele mai pot circula se întinde de la Moara Grecilor pânã la iesirea din Vaslui spre Bârlad, din lipsa unei variante ocolitoare. Situatia actualã nu va mai dura mult timp însã, declara, în urma cu câteva luni, primarul Vasile Pavãl. “Centura ocolitoare va fi construitã pe directia Bârlad – Iasi. A fost semnat contractul de finantare al proiectului, care se implementeazã de cãtre Ministerul Transporturilor. Am discutat despre derularea proiectului cu reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi. Centura ocolitoare va începe de la Podul Mosneagu, va merge în paralel cu râul Vasluiet si va iesi prin satul Moara Domneascã, comuna Vãleni, la drumul national care duce la Iasi. Este vorba de o distantã de sapte kilometri”, a precizat edilul Vasluiului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.