spot_imgspot_img
14.1 C
Vaslui
05-mai-2024

Combinã frigorificã, cadou de Mos Crãciun pentru o profesoarã!

- Advertisement -

SCUMP… La Scoala „Stefan cel Mare”, în preajma sãrbãtorilor s-a întrecut mãsura! Elevii unei clase au strâns fiecare câte 200 lei pentru cadoul dirigintei. Este cunoscut faptul cã profesorii, cu diferite ocazii speciale, primesc din partea elevilor cadouri, de cele mai multe ori în semn de recunostintã pentru efortul depus la clasã. O floare, o cutie de bomboane, acestea sunt atentii simbolice, dar nici darurile mai scumpe nu sunt excluse. Un exemplu concret întâlnim la Scoala Gimnazialã „Stefan cel Mare” Vaslui, acolo unde, pentru un cadru didactic, pãrintii au decis sã strângã de cãciulã câte 200 de lei, pentru a-i face cadou un produs electrocasnic foarte scump. Se pare cã profesoara a si specificat cã îsi doreste o combinã frigorificã. Pare greu de crezut, dar unul dintre pãrinti, care considerã cã suma este prea mare, s-a plâns cã trebuie sã facã un efort pentru a fi „în rând cu lumea”. Totusi, atât timp cât dascãlul nu conditioneazã acordarea unei note mai bune în schimbul unui cadou, acesta nu poate fi acuzat de luare de mitã, potrivit Codului penal. Realitatea este cã, de cele mai multe ori, desi profesorul nu le cere pãrintilor nimic, acestia se simt obligati sã scoatã bani din buzunar pentru cã…asa e ‘’traditia’’.

Mos Crãciun va oferi daruri copiilor din Vaslui în cadrul serbãrilor organizate de grãdinite si scoli. Însã, în anumite cazuri, bãtrânul darnic va veni si la cadrele didactice, sub forma unor cadouri din partea pãrintilor. De obicei, responsabilul clasei adunã sume de bani în acest scop, iar acestea diferã în functie de posibilitãtile financiare ale fiecãrei familii. Sunt si pãrinti care nu privesc cu ochi buni astfel de initiative, dar se vãd nevoiti sã scoatã din portofele bani doar pentru a nu face notã discordantã. Asa s-a întâmplat si la Scoala Gimnazialã „Stefan cel Mare” din Vaslui. La o clasã s-a hotãrât sã se strângã 200 de lei de copil pentru achizitionarea unui produs electrocasnic destul de scump pentru dascãl. Desi nu toti au fost încântati, au decis sã punã banii pentru a nu fi dati la o parte sau, mai rãu, de teamã sã nu le fie exclusi copiii de colegi. Cu sigurantã, acesta nu este un caz singular. Pentru cã de multe ori nu stiu ce sã cumpere, pãrintii achizitioneazã doar un buchet de flori si oferã restul banilor în plic profesorului dupã serbarea de Crãciun. Desi ar putea fi interpretat drept dare respectiv luare de mitã, dacã profesorul nu a primit bani de la pãrinti pentru a avea un comportament anume fatã de elevii sãi sau pentru a le pune note mai mari, gestul nu poate fi considerat infractiune.

Site-uri care învatã pãrintii ce cadouri sã cumpere

Interesant este cã pe internet abundã site-urile care recomandã pãrintilor ce sã cumpere profesorilor cu diferite ocazii, culmea, unele site-uri fiind administrate chiar de factori implicati direct în actul educational. De exemplu, pe calificativ.ro, existã un astfel de articol publicat. „De Crãciun, la sfârsitul anului scolar, de 1 martie, a devenit un obicei sã dãm cadouri profesorilor, directorilor etc. Înainte de toate, nu uita cã niciodatã nu o sã poti multumi toti profesorii, însã dascãlii adevãrati stiu sã aprecieze valoarea unui gest. Dacã esti responsabila clasei în ceea ce priveste cumpãrarea cadourilor si esti în panã de idei, iata câteva sfaturi.”, se mentioneazã pe calificativ.ro. Redãm câteva dintre recomandãri, unele de bun-simt, altele mai…”piperate”: „1.Fie cã e vorba de flori în ghiveci, fie de un buchet obisnuit, florile sunt întotdeauna un dar potrivit. Ele bucurã întotdeauna si lumineazã o încãpere prin frumusetea lor.
2. Bijuterii. Nu vã lãsati tentati de cadourile opulente. Chiar dacã sunt niste cercei care vã iau ochii, nu uitati cã poate profesoara în cauzã nu are aceleasi gusturi. Fiti obiectivi si încercati sã vã rezumati la lucrurile simple.
3. O esarfã e foarte potrivitã oricui si întotdeauna necesarã.
4. Ciocolatã. O cutie cu bomboane este o bucurie atât pentru cei mari, cât si pentru cei mici. Chiar dacã profesorul nu se omoarã dupã dulciuri, în mod sigur va avea pe cineva drag care sã se bucure de ele.
5. Un stilou frumos nu este nicodatã în plus.
6. Butoni, pentru un profesor la patru ace.
7. Un ceas de calitate.” Lista continuã. Clar este cã acest obicei este rãspândit în unitãtile de învãtãmânt din toatã tara.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.