spot_imgspot_img
13.7 C
Vaslui
27-apr.-2024

Cosmina Adam, muzicã, Pro Tv si… poalele-n brâu de la Vaslui

- Advertisement -

ARTISTA…Cosmina Adam, solista de muzicã popularã a Orchestrei Rapsodia Vasluiului, a înregistrat o nouã piesã: “Unde-i dragoste si dor”, în duet cu Ciprian Silasi, un interpret de muzicã popularã din Sibiu. Lansarea a avut loc zilele trecute, în emisiunea lui Cãtãlin Mãrutã de pe postul de televiziune Pro Tv. Melodia a fost compusã de dirijorul Cristian Nãstase, împreunã cu textiera Mariana Honceru, si spune povestea de dragoste dintre o moldoveancã si un ardelean. “Este un text foarte frumos, satiric, care vorbeste despre iubire si despre faptul cã trebuie sã te zbati pentru persoana care ti-a intrat la inimã”, a spus Cosmina Adam în cadrul emisiunii de pe Pro Tv.

Pentru cã în urmã cu câteva luni i-a promis lui Mãrutã cã dacã îi va promova albumul de muzicã popularã, îi va aduce “ceva de pãpica” si pentru cã acesta s-a tinut de cuvânt, tânãra s-a prezentat în emisiune cu o sticlã de vin de la Vaslui si un cos cu poale-n brâu, fãcute chiar de mama sa, învãtãtoarea Daniela Adam. “Ce face mami tãu?”, a întrebat-o Cãtãlin Mãrutã. “Ce sã facã… A venit de la scoalã, iar acum se uitã la noi”, i-a rãspuns Cosmina. Cei doi tineri, supranumiti de Cãtãlin Mãrutã drept “Irina Loghin a muzicii”, respectiv “Benone Sinulescu al muzicii”, si-au prezentat noua melodie si au promis cã vor reveni cu noi bunãtãti pentru “Cãmãruta lu’ Mãrutã”: murãturi si cârnati.

Familia Adam, îndrãgostitã de folclor si portul popular

Cosmina Adam are aproape 26 ani si provine dintr-o familie cu preocupãri în arta traditiilor populare. Mama sa, învãtãtoarea Daniela Adam, a fost directoarea Scolii “Ioan Agarici” din Muntenii de Sus si cea care a înfiintat, cu sprijinul Consiliului Local si al Consiliului Judetean, Muzeul Traditiilor din Muntenii de Sus. Cu sprijinul câtorva gospodine din comunele vasluiene, realizeazã cu mãiestrie costume traditionale. Membrii Ansamblurilor Solestenii si “Trandafir de la Moldova” le poartã cu drag, pentru cã reprezintã satul românesc autentic. Tatãl sãu, Costel Adam, este directorul Cãminului Cultural “Elena Cuza” din Solesti. Împreunã, cei doi soti organizeazã, cu sprijinul autoritãtilor locale, un eveniment de traditie în Vaslui: Tabãra de creatie “Flori de mai”, în cadrul cãreia elevii învatã sã deprindã arta mestesugului popular: împletituri, cusãturi populare, mãsti populare, icoane pe lemn si sticlã, tapiterie.

“Frumoasã ca mine nu-i”

Crescând într-o familie iubitoare de folclor, Cosminei nu i-a fost greu sã preia si ea aceastã dragoste. A intrat în lumea muzicalã alãturi de grupul “Cvarta”, a continuat apoi în grupul “Mugurel”, iar acum este membrã a Orchestrei Rapsodia Vasluiului. “Aceastã colaborare, care a început în urmã cu cinci ani, când eram în primul an de facultate la Universitatea de Arte “George Enescu” Iasi, sectia canto, mi-a schimbat viata si mi-a dat prilejul sã mã afirm în acest frumos domeniu al folclorului. Vreau sã multumesc în mod deosebit domnului primar Vasile Pavãl si Primãriei Vaslui pentru cã ajutã si pun în valoare tinerii care s-au format aici”, declara în urmã cu ceva timp tânãra. În urmã cu câteva luni, Cosmina si-a lansat primul albumul de muzicã popularã – “Frumoasã ca mine nu-i”. Contine 15 piese specifice zonei noastre si sunt ceate de Cristian Nãstase, textele fiind semnate de interpreta de muzicã popularã Oltita Todircã de la Bacãu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.