|

Detinãtorii de porci de pe valea Prutului, somati sã îsi tinã animalele închise!

PREVENTIE…Oamenii din satele de pe valea Prutului, care au porci în gospodãrii ori pe la stâni, nu mai au voie sã îsi lase animalele libere. Autoritãtile deja au actionat în zonã, punându-le în vedere detinãtorilor sã îsi închidã animalele, ca mãsurã preventivã pentru combaterea rãspândirii virusului pestei porcine africane.

“Având în vedere situatia privind mãsurile de prevenire si combatere a pestei porcine africane, am stabilit, concret, pasii de urmat la Bârlad, pe cele 10 fonduri de vânãtoare, la Husi, pe cele 7 fonduri de vânãtoare. Si, în special la Husi, pentru cã sunt limitrofe cu râul Prut, care este apã de frontierã cu Republica Moldova, unde avem o sarcinã mult mai importantã acolo”, a spus Vasile Negru, directorul Asociatiei Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi din judetul Vaslui. “În ceea ce priveste preventia, am notificat încã de miercuri (8 august), Directia Sanitar-Veterinarã a judetului Vaslui, privind persoanele care detin si cresc porci în gospodãrii, în extravilanul localitãtii, respectiv fondul de vânãtoare. Dupã aceastã notificare, deja am aflat cã organele implicate în aceastã actiune de combatere si eradicare a pestei porcine africane, deja au intervenit acolo cu jandarmi si au strâns porcii, pentru cã ei trebuie sã fie închisi la stâni si hrãniti, nu au voie sã umble liberi si sã ajungã în fondurile de vânãtoare, pentru a intra în contact cu porcii mistreti, spre a preveni preluarea virusului de peste porcinã africanã”, a spus Vasile Negru.

Se va actiona si în zona dig-mal, a râului Prut!

“Am intervenit la Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontierã Iasi, Serviciul Teritorial Vaslui, cu sediul la Husi, pentru a organiza patrule mixte, cu vânãtori, cu reprezentanti ai Politiei de Frontierã, în sectoarele Husi, Berezeni si Fãlciu, pentru a putea intra si în zona dig-mal, zonã care este o zonã strict protejatã, unde, conform legii române, nu ai voie sã practici vânãtoarea, decât de la fâsia de protectie a frontierei de stat, pentru a începe acolo sã vânãm mistretii si rãpitoarele”, a spus Vasile Negru, directorul Asociatiei Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi din judetul Vaslui.