spot_imgspot_img
20.1 C
Vaslui
05-mai-2024

Dupã ce a îngropat Comcereal, gruparea Cojocaru-fratii Barnea, dã o loviturã si-n judetul Botosani

- Advertisement -

CRIMINALI… Dupã ce a pus pe butuci firmele din fostul grup Racova, gruparea Valeriu Cojocaru – fratii Barnea au dat o loviturã si-n judetul Botosani, exact dupã modelul de la Vaslui. Acolo au pus ochii pe cea mai modernã moarã din România. Gruparea lui Valeriu Cojocaru a tãbãrât pe aceastã societate cunoscutã în toatã România si a adus-o în faliment, în mai putin de un an de zile. Metoda aplicatã nu este nouã si s-a folosit cu “succes” la falimentarea firmelor din fostul grup Racova, de la Vaslui. Cojocaru s-a infiltrat ca director general la Moara Tofan, devenitã Moara Todireni (Botosani), dupã care a semnat tot felul de contracte pãguboase cu fratii Barnea, de la Iasi, prin celebra ABV Wine. În câteva luni toti cei 30 de angajati de la Todireni si-au pierdut locurile de muncã, în timp ce firma a ajuns în insolventã, iar moara s-a închis. Cazuri grave, de criminalitate economicã nationalã, în fata cãrora DIICOT, Politia, serviciile de informatii nu au nicio reactie. Au fost devalizate, prin astfel de metode mafiote, mai multe firme de pe teritoriul României, iar capul rãutãtilor este acest cetãtean moldovean, Valeriu Cojocaru, pe care nimeni nu-l deranjeazã. Fost ministru al mediului din R. Moldova, Gheorghe Sãlaru, administratorul Morii de la Todireni, sustine cã a fugit din “Moldova lui Plahotniuc, unde totul se subordona unui singur om, si am dat de o Românie în care oamenii lui Plahotniuc, cum este acest Cojocaru, fac tot ce doresc, de parcã statul român nici nu mai existã!”.

Este absolut incredibil cum dorm institutiile de fortã ale statului român, în fata politicii de distrugere a agriculturii românesti duse de cetãteanul moldovean Valeriu Cojocaru. Firmele din fostul grup Racova Vaslui, cu mii de angajati si cifrã de afaceri de zeci de milioane de euro, au ajuns acum în insolventã, iar situatia se repetã la granita de nord a României, la Botosani, acolo unde Valeriu Cojocaru, aceastã marionetã a celor de la Trans Oil, a mai pus la cale un faliment. La Todireni, în judetul Botosani, cunoscutul om de afaceri Gelu Tofan a construit o moarã cu utilaje performante, cea mai mare si mai modernã din România. Fondurile pentru constructia morii au provenit din fonduri europene, obiectivul fiind finalizat în 2016. În luna martie 2018, Gelu Tofan cedeazã pãrtile sale sociale de la aceastã moarã cãtre un cetãtean moldovean, Radu Câslaru. În conducerea morii, rãmân doi asociati: Radu Câslaru si firma Agro Andor SRL. Câslaru, care detinea atunci 80% din totalul actiunilor, îl pune ca director general pe Valeriu Cojocaru, directorul general de la Vaslui al firmelor din fostul grup Racova. “Spunea cã este o stea a managementului, care poate asigura cu grâu moara, la capacitate maximã, de 30.000 de tone pe an, din care 10.000 de tone promisese cã le aduce în prima lunã”, îsi aminteste Gheorghe Sãlaru, administrator al Morii Todireni. Sãlaru, fost ministru al Mediului în R.Moldova, se informeazã despre trecutul lui Cojocaru si aflã ce nenorociri a fãcut la Vaslui, dar continuã sã creadã în minciunile groparului de la Comcereal.

Ca si la Vaslui, la Botosani, Cojocaru a cerut salariu de 5.000 de euro pe lunã

În iunie 2018, în timp ce firmele din fostul grup Racova se prãbuseau în insolventã, sub conducerea lui Cojocaru, se petrece un fapt incredibil la Todireni. Se semneazã un contract de gestiune, prin care Valeriu Cojocaru devine director general la Moara Todireni, cu un salariu de 5.000 de euro/lunã. Sã nu uitãm cã, deja, la Vaslui, de la toate firmele pe care le conducea spre insolventã, câstiga tot 5.000 de euro/lunã, deci în jur de 25.000 de euro lunar era salariul acestei marionete! Moara de la Todireni, sub conducerea lui Cojocaru, urma sã macine 1.500 de tone pe lunã, iar noul manager general îsi lua angajamentul cã va aproviziona moara cu grãu, în permanentã. Era începutul sfârsitului pentru cei de la Botosani. “Moara noastrã avea un credit la CEC Bank, câteva zeci de milioane de lei, din perioada lui Gelu Tofan. Când a venit la noi, Cojocaru s-a lãudat cã are el pile mari la CEC, la Bucuresti, cã se va ocupa de ceea ce avem noi de platã acolo si nu vor fi probleme. Începusem sã lucrãm, eram deja în douã schimburi, dar în loc de 10.000 de tone de grâu ne pomenim cã acest Cojocaru ne aduce doar vreo 3.000 de tone. Si, abia aici era smecheria: Cojocaru încheiase contract de livrare grâu cu QCT Intl SRL, dar grâul era adus de un domn Barnea, de la ABV Wine. Grâul venea pe ABV Wine, dar facturile erau fãcute pe QCT Intl”, spune administratorul Sãlaru. Erau exact firmele care au cãpusat Comcereal, Agrocomplex sau R-Agro, cele care au împins în insolventã aceste mari exploatatii agricole ale României. Practic, Cojocaru si fratii Barnea întind plasa peste Moara de la Todireni si încep distrugerea sistematicã a acestui obiectiv. Grãul, spune Sãlaru, era de proastã calitate, grâu furajer, în timp ce pretul încheiat prin contract de cãtre Cojocaru cu fratii Barnea era de 1 leu/kg. Sfârsitul era aproape. Un raport al Inspectiei Financiare, desfãsurat de curând, aratã jaful practicat de gruparea Cojocaru-Barnea, pentru cã kilogramul de grâu se vindea în zonã cu 72-75 de bani pe kilogram, în timp ce Cojocaru plãtea celor de la ABV 1 leu/kg. Dintr-un foc, în câteva luni, se realizeazã o gaurã de 700.000 de lei în bugetul Morii Todireni, bani care intrã în buzunarele acestor infractori economici.

Bomboana de pe colivã: Cojocaru le dã fratilor Barnea toatã activitatea de vânzare a fãinurilor!

SMECHERIE…Si, de parcã bãtaia de joc de mai sus nu era de ajuns, Valeriu Cojocaru semneazã contract cu ABV Wine, prin care toatã productia de fãinuri, unele dintre cele mai bune din România, este fãcutã prin intermediul fratilor Barnea! DIICOT, Politia, serviciile de informatii tac mâlc, în timp ce cea mai modernã si mai mare moarã din România este jefuitã în stil mare. Cojocaru refuzã sã participe la întâlnirile cu administratorul si asociatii morii si face ce stie el mai bine: umple de bani conturile fratilor Barnea, cei care ajung, culmea nesimtirii, sã anunte cã ar vrea sã cumpere ei moara! În decembrie, fãrã sã se consulte cu administratorul societãtii, Cojocaru dã documente de disponibilizare a celor 30 de angajati, pentru cã spune cã negocierile sale cu CEC “au esuat”. ABV Wine, ca într-o scenetã de prost gust, spune cã nu mai aduce grâu, de teamã cã nu-si poate recupera banii, iar Moara Todireni se distruge. “Era perioada Crãciunului si toate marile firme din tarã apelau la noi, pentru fãinã, iar noi le spuneam cã nu avem cum sã le onorãm comenzile”, îsi aminteste Sãlaru. Mai mult, învãtat cu mizeriile de la Vaslui, Cojocaru îi propune fostului ministru al Mediului “sã facem o altã societate, ca sã mulgem bine moara”, lucru aplicat prin cãpusele Globaluri, în judetul nostru. Din primãvarã, Cojocaru nu mai este de gãsit pe nicãieri, s-a numit un administrator judiciar, în timp ce datoriile la bãnci si CEC ajung la 25 milioane lei. Planul grupãrii de infractori Cojocaru-Barnea a functionat perfect, iar Moara de la Todireni, probabil, nu-si va mai reveni niciodatã. Mai mult, în mai, Cojocaru trimite la administratorul judiciar un bilet la ordin de 1,5 milioane lei si un proces-verbal de compensare cu ABV Wine si QCT de 700.000 de lei, adicã mai cere si bani, pe deasupra! “Desi legea spune cã aceste contracte importante trebuie semnate de administratorii firmei, el a cãlcat în picioare toate legile românesti si a semnat singur aceste documente, deci sunt nule. Am plecat din Republica Moldova, acolo unde Plahotniuc decidea de unul singur totul, si am avut încredere în statul român, am crezut cã pot face afaceri cinstite, aici. Însã, iatã cã am dat în România de oamenii lui Plahotniuc, gen Cojocaru, care m-au dus în starea în care suntem acum. Mai existã statul român? Vede cineva nenorocirile pe care le fac acesti indivizi, gen Cojocaru?”, se întreabã, cu amãrãciune, Gheorghe Sãlaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.