spot_imgspot_img
13.7 C
Vaslui
02-mai-2024

Gheorghe Ilascu, “80 ani în hora vietii”

- Advertisement -

LA MULTI ANI… Maestrul coregraf Gheorghe Ilascu a împlinit, ieri, 80 ani de viatã. Pentru a-l sãrbãtori cum se cuvine, autoritãtile locale au organizat, sâmbãtã, un eveniment aniversar: lansarea unei cãrti despre viata si realizãrile coregrafului – “80 ani în hora vietii”, semnat de scriitorul George Stoian. De la lansare nu au lipsit fiicele maestrului, venite de departe special pentru eveniment: “Pentru mine, ziua de azi (n.r. sâmbãtã, 17 noiembrie) va rãmâne o amintire extraordinarã. Sunt bucuros cã aici sunt si cele trei fete frumoase ale mele, e prima ocazie cu care am reusit sã ne întâlnim cu totii. Au reusit sã vinã din Italia, din Bucuresti, de la Bârlad, cu copiii, cu nepotii…Vã multumesc din suflet cã încã îmi mai dati ocazia sã lucrez, vã doresc un an nou fericit si sã ne revedem cu bine”, a transmis maestrul coregraf.

Lansarea de carte a avut loc la Centrul de Afaceri Vaslui, în prezenta prietenilor, a colegilor si a colaboratorilor sãi, precum scriitorii George Simion si Teodor Pracsiu, etnograful Lucian Lefter si muzeograful Laurentiu Chiriac. Maestrul coregraf Gheorghe Ilascu a multumit organizatorilor, în special directorului Centrului de Creatii Populare, Lucian Onciu, si Primãriei Vaslui, pentru cã i-au fost aproape de-a lungul timpului: “Multumesc Primãriei Vaslui si Centrului de Creatii Populare, pentru cã m-au ajutat încã de acum patru ani. Directorul Centrului Judetean de Creatie, Lucian Onciu, un om extraordinar, m-a ajutat sã realizãm spectacolul aniversar din varã, un spectacol de mare tinutã artisticã, la care au participat foarte multi dansatori din tarã. Spun cã e un om extraordinar, pentru cã de când a venit, a început sã-i placã dansul popular si folclorul în general. Acum este la Brasov, unde pregãteste Festivalul “Hora din strãbuni”, trebuie sã stabileascã tãrile care vor veni la anul la Vaslui, în cadrul festivalului. Vor veni vreo 12-13 tãri. Toatã lumea spune “mãi, de unde aveti voi atâtia bani ca sã sustineti un asemenea eveniment, cu masã, cazare..”. Uite cã se gãsesc. Existã o colaborare între Consiliul Judetean, Primãria Vaslui si multi oameni de afaceri”, a explicat maestrul Gheorghe Ilascu.

“Am avut ocazia sã o cunosc pe Floria Capsali, întemeietoarea baletului românesc”

De asemenea, acesta nu a uitat nici de cei care i-au ghidat pasii spre lumea dansului popular, multumindu-le public pentru cã l-au ajutat sã-si construiascã o carierã atât de frumoasã: “Vreau sã multumesc maistrilor mei care m-au crescut în domeniul dansului în general, cu specialitatea dans popular, maestrul Teodor Vasilescu, maestrul Tudorel Stãnescu, primul meu coregraf, de la el am învãtat multe, am învãtat cum sã discut, cum sã culeg dansuri si multe altele, Gheorghe Baciu, Mitritã Dumitrescu, am avut ocazia sã o cunosc pe Floria Capsali, întemeietoarea baletului românesc. Multumesc domnului Stoian, care mi-e prieten din 67′, apoi, din motive familiale, a pãrãsit orasul. Toate spectacolele care au avut loc în judetul nostru au fost dupã scenariile si regia domnului Stoian, creierul dânsului scris pe hârtie, eu aveam datoria de a le pune pe scenã. Vã dau câteva exemple: deschidera Sãlii sportului, unde nu am avut decât vreo 400 dansatori si toate spectacolele de pe stadion. Vã multumesc dumneavoastrã, care mi-ati urmãrit lucrãrile în decursul anilor, multumesc dansatorilor mei care sunt în Grupul Folcloric “Joc”, niste <<tineri>> de la 70 la 85 ani. Sunt bucuros cã aici sunt si cele trei fete frumoase ale mele, e prima ocazie cu care am reusit sã ne întâlnim cu totii. Au reusit sã vinã din Italia, din Bucuresti, de la Bârlad, cu copiii, cu nepotii… Vã multumesc din suflet cã încã îmi mai dati ocazia sã lucrez, vã doresc un an nou fericit si sã ne revedem cu bine. Pentru mine, ziua de azi va rãmâne o amintire extraordinarã”

“Sã ne trãiti întru multi ani, maestre Gheorge Ilascu!”

Primãria Vaslui a fost reprezentatã de Ramona Ailoaiei, care i-a transmis maestrului un mesaj aniversar si în mediul online: “Jumãtatea lui Brumar ne readuce, de 80 de ani încoace, un nume: Gheorge Ilascu. Un om plãmãdit se pare din sudoarea pãmântului, unul dintre acei slujitori devotati ai culturii, care de zeci de ani se remarcã prin calitãti simple si frumoase: pasiune pentru munca sa, iubire fatã de oameni, perseverentã si, mai ales, modestie. În spatele acestei modestii se ascunde, de fapt, o viatã plinã de responsabilitate asumatã. Profesionist desãvârsit, convins cã scena rãmâne singurul loc unde sã-ti adapi sufletul si sã-ti regãsesti vigoarea necesarã mersului înainte, Gheorge Ilascu ne predã, neostenit, o lectie de viatã: dincolo de lucrurile materiale, care pier, adevãratele valori sunt oamenii. Sã ne trãiti întru multi ani, maestre Gheorge Ilascu!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.