spot_imgspot_img
23.8 C
Vaslui
06-mai-2024

JENANT: Presedintele CJ Vaslui pune un „lup” paznic la… stâna Aquavas!

- Advertisement -

FRÃTIE DE PARTID… Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, a reusit sã impunã în Consiliul de Administratie al Aquavas un fost deputat PSD, culmea!, condamnat în 2011 pentru infractiuni de coruptie cu fonduri europene. Vasile Butnaru, fost deputat, fost manager al firmei Hidrotehnica SA, firmã intratã în faliment, a ajuns sã conducã Aquavas, fiind cunoscutã relatia sa de prietenie cu seful judetului. În urmã cu mai mult de zece ani de zile, Butnaru era descoperit de DNA si Directia de Luptã Antifraudã (DLAF) ca fiind autorul unei tepe cu fonduri europene de aproape 2 miliarde lei vechi, fapt pentru care a fost trimis în judecatã si condamnat la sase luni de închisoare, cu suspendare. Acum, în mod curios, acelasi fost deputat este pus de Buzatu în fruntea Aquavas, unitate care are grijã de un proiect de 160 milioane de euro, ceea ce confirmã zicala „Sã pui lupul paznic la stâna de oi”… Ne întrebãm: cum sã pui în fruntea unei unitãti care lucreazã doar cu fonduri europene o persoanã condamnatã tocmai pentru cã a bãgat mâna în sacul cu bani ai UE?

Anul trecut, pesedistul Vasile Butnaru s-a înscris la concursul pentru functia de director general Aquavas. Cumva surprinzãtor, fostul deputat, condamnat penal în noiembrie 2011 pentru fraudã cu fonduri europene, fost manager de firmã falimentarã nu a câstigat concursul. Probabil Buzatu, cel care conduce destinele operatorului judetean de apã-canal, s-a gândit sã-l treacã undeva în esalonul secundar. Pe 27 iunie 2017, surprizã! Numele lui Vasile Butnaru apare în lista noilor membri ai Consiliului de Administratie, iar acesta va sta cocotat pe aceastã functie de la 1 iulie 2017 si pânã la 30 iunie 2021. Pentru a explica mai bine cu ce se ocupã Butnaru la Aquavas, iatã ce spune legea în cazul unui CA al unei societãti de genul Aquavas: „Consiliul de administratie al societãtii pe actiuni, organ colegial care reuneste totalitatea administratorilor unei societãti pe actiuni. CA este specific societãtii pe actiuni cu sistem de administrare unic, în care administratia societãtii se realizeazã de cãtre CA si de directori. Societatea pe actiuni este administratã de unul sau mai multi administratori, numãrul acestora fiind totdeauna impar”. Adicã, Vasile Butnaru, personaj penal, a ajuns sã conducã destinele unei unitãti care jongleazã cu proiecte de sute de milioane de euro. Partidul e în toate si în tot ce miscã în acest judet, am crede noi.

Povestea lui Butnaru si sumele „evaporate” din bugetul UE

În 2007, DNA a decis trimiterea în judecatã a directorului Butnaru, de la S.C. Hidrotehnica S.A. Vaslui, „pentru sãvârsirea a douã infractiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunitãtii Europene, ambele prevãzute de art. 181 din Legea nr. 78/2000 si fals intelectual”, alãturi de alti angajati de-ai sãi. În perioada martie 2004-septembrie 2005, Butnaru, prin prezentarea de situatii de lucrãri si documente false, a obtinut fonduri SAPARD, producând un prejudiciu în valoare de 172.809 RON (aproximativ 51.760 euro). Alãturi de acesta, au mai fost trimisi în judecatã Silvia Hrituleac, fost director tehnic la S.C. Hidrotehnica S.A. Vaslui, si Teofil Ciucã, diriginte de santier si reprezentant al S.C. Complex Construct S.R.L. Vaslui, pentru „complicitate la sãvârsirea infractiunii îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunitãtii Europene si a unei infractiuni de fals în înscrisuri sub semnãturã privatã”. În altã parte a judetului, la Pogana, firma lui Butnaru a modernizat un drum comunal, pentru care a încasat peste 36 miliarde lei vechi. O verificare a Inspectoratului de Stat în Constructii si a reprezentantilor Sapard a relevat cã drumul este fãcut prost, nu s-au respectat normele din caietul de sarcini, iar amenajãrile erau fãcute în bãtaie de joc. Pentru aceastã lucrare de mântuialã, Butnaru a bãgat în buzunar peste 1,1 milioane euro, iar DLAF a cerut verificarea modului în care au fost cheltuiti acesti bani. În noiembrie 2011, Judecãtoria Vaslui îl condamnã pe Butnaru în cazul de la Gãgesti. „Condamnã pe inculpatul BUTNARU VASILE , la pedeapsa de 6 (sase) luni închisoare pentru comiterea infractiunii de fals intelectual prevãzutã de art. 289 alin.1 Cod penal raportat la prevederile art. 17 lit.c si 18 alin.1 din Legea nr. 78/2000 2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. În baza dispozitiilor art. 71 alin.2 Cod penal cu referire la art. 71 alin.1 Cod penal aplicã inculpatului Butnaru Vasile pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor prevãzute de art. 64 lit. a teza a II-a Cod penal (dreptul de a fi ales în autoritãtile publice sau în functii elective) si lit. b (dreptul de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritãtii de stat) Cod penal . În baza art. 81 alin. 1 Cod penal suspendã conditionat executarea pedepsei închisorii aplicate pe durata unui termen de încercare de 2 (doi) ani si 6 (sase) luni stabilit în conformitate cu dispozitiile art. 82 alin. 1 Cod penal”, se aratã în sentinta judecãtorilor vasluieni, sentintã mentinutã si la Curtea de Apel Iasi. Dupã ce perioada de încercare a suspendat, Butnaru s-a gândit sã-si foloseascã relatiile de partid, pentru a prinde un post gras, iar relatia de prietenie cu presedintele PSD Vaslui l-a propulsat în Consiliul de Administratie al Aquavas.

Surprizã maximã: fostul prefect Tibulcã, ajuns la 70 de ani, este si el în CA de la Aquavas!

Si, iatã, surprizele de la Aquavas nu se opresc aici. În sedinta CA din luna iunie, a fost validat mandatul, tot pe o perioadã de patru ani, a unui alt apropiat de-al lui Buzatu, pensionar de multi ani, fostul prefect Ioan Tibulcã. Ce-l mânã pe Tibulcã la Aquavas, nu stim. Este clar cã, la 70 de ani, un fost prefect PSD ajunge sã conducã operatorul judetean de apã canal. Un alt pesedist notoriu, Emil Prisãcaru, pensionar, în vârstã de 68 de ani, a fost si el validat ca membru în CA, pentru urmãtorii patru ani. Fiecare dintre cei cinci noi membri Aquavas va primi un mizilic de 1.500 de lei pe lunã, ceea ce înseamnã cã în patru ani Butnaru, Tibulcã sau Prisãcaru vor bãga în buzunare în jur de 72.000 de lei, fiecare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.