spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
02-mai-2024

Micile genii de la sate

- Advertisement -

Iatã lista celor mai buni elevi din mediu rural la Limba si literatura românã

STUDIOSI Olimpiada ruralã este la a treia editie, iar anul acesta a adunat un numãr record de participanti, peste 300 de elevi. Laza, Lunca Banului, Bãlteni si Stefen cel Mare sunt scolile fruntase din judet, cel putin la limba românã, fiindcã elevii de aici s-au calificat la faza nationalã la aceastã disciplinã. Spiritul acestei competitii este profesorul Mihaela Ciocoiu, inspectorul de specialitate pentru Limba si literatura românã. De remarcat cã un singur elev din cei 320 au contestat rezultatul. Raluca Morariu, Roberta Alexandra Dobranici, Delia Savin si Cristina Popa sunt cele patru eleve care vor reprezenta judetul Vaslui la etapa nationalã a olimpiadei “Universul cunoasterii prin lecturã”, olimpiadã dedicatã exclusiv copiilor din mediul rural. Elevele se declarã încântate de reusita lor însã recunosc cã acest rezultat, care a presupus multe sacrificii, nu ar fi fost posibil dacã nu ar fi avut alãturi dascãli dedicati.

Olimpiada nationalã „Universul cunoasterii prin lecturã” este competitia care, anual, se adreseazã exclusiv elevilor din scolile gimnaziale din mediul rural si care are ca obiectiv asigurarea egalitãtii de sanse la nivelul activitãtii de excelentã, prin valorificarea competentei de lecturã ca premisã în sporirea orizontului cognitiv si pentru dobândirea succesului scolar. Olimpiada a reusit sã atragã atentia elevilor si cadrelor didactice din Vaslui, la etapa judeteanã de anul acesta au participat aproape 300 de scolari, însã doar patru au reusit performanta de a se califica la etapa nationalã. Despre acesti copii, profesorii au doar cuvinte de laudã. „Pot spune cã sunt mândru de elevii mei, care au un apetit deosebit pentru atingerea performantei la concursurile si olimpiadele scolare ce implicã disciplina Limba si literatura românã. Este deja a sasea participare, pe parcursul ultimilor ani, a unor elevi din Scoala Gimnazialã <<Mihai Eminescu>> Laza, la fazele nationale, performante atinse cu elevi silitori precum Raluca Morariu de la clasa a V-a A. Consider cã aceste rezultate nu sunt întâmplãtoare iar în spatele lor stã multã muncã nu doar din partea profesorului de limba românã ci si din partea învãtãtorilor care pun bazele la ceea ce se întâmplã la gimnaziu.”, a declarat profesorul Iulian Lavric. “Reusita elevei mele este o bucurie si constituie, totodatã, o dovadã cã si în mediul rural existã elevi minunati, dornici de multã cunoastere, desi, uneori , sunt vitregiti de multe posibilitãti materiale. Sunt la început de drum, iubesc mult copiii, fac tot ce pot pentru a le insufla dragostea fatã de nepretuitele comori ale limbii române. Dincolo de materia brutã care constituie informatiile propriu-zise si imperios necesare a fi dobândite de cãtre elevi, cãldura profesorilor este elementul vital pentru cresterea sufletelor copiilor si pentru fructificarea potentialului acestora.”, a declarat prof. Alina Bâcu.

“Limba românã este disciplina mea preferatã”

Raluca Morariu este elevã în clas a V-a la Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu” din Laza si a fost îndrumatã de prof. Iulian Lavric. Raluca este si o fire artisticã si în timpul liber picteazã si danseazã. „Sunt extrem de fericitã si uimitã în acelasi timp de rezultatul pe care l-am obtinut. Limba românã este disciplina mea preferatã iar aceastã reusitã îmi dã încredere pe viitor. Pe lângã citit, printre pasiunile mele se numãrã muzica, dansul si pictura. Multumesc dascãlilor care m-au pregãtit si voi încerca sã-i bucur cu rezultatele mele!”, a declarat Raluca Morariu.

“Voi face tot posibilul sã obtin punctaj maxim”

Alexandra este elevã în clasa a VI-a la Scoala Gimnazialã “Stefan cel Mare”, comuna Stefan cel Mare, si a fost îndrumatã de prof. Alina Bâca. “Participarea la acest concurs mi s-a pãrut o oportunitate de a-mi fructifica abilitatea de a mã exprima si de a dovedi, mie si celor din jur, cã nimic nu este imposibil. Nu am depus un efort, totul a venit din interiorul meu, pentru cã limba românã înseamnã pentru mine o lume care îmi oferã sigurantã si încredere. Voi face tot posibilul sã obtin punctaj maxim si sunt sigurã cã dacã îti propui ceva si îti doresti cu adevãrat se va realiza.”, a declarat Roberta Alexandra Dobranici.

“Dupã faptã si rãsplatã”

Savin Delia-Elena este elevã în clasa a VII-a Scoala Gimnazialã Nr.1, sat Bãlteni, si a fost pregãtitã de prof. Ionela-Constantina Bejenaru. “Am participat la olimpiada <<Universul cunoasterii prin lecturã>> si anul trecut, iar de data aceasta punctajul obtinut m-a calificat la etapa nationalã. Sunt entuziasmatã de faptul cã am reusit sã fiu cea mai bunã dintre elevii de clasa a VII-a din judetul nostru care au muncit poate la fel de mult ca mine. La aflarea notei nu m-am putut gândi decât la proverbul <<Dupã faptã si rãsplatã>>. Doamna prof. Ionela-Constantina Bejenaru este cea care m-a fãcut sã iubesc limba românã si sã învãt la aceastã disciplinã de plãcere. Recunosc cã nu a fost usor deoarece tot în acestã perioadã am participat la olimpiada de biologie, sub îndrumarea domnului prof. Vasile Filipescu, unde m-am calificat la etapa judeteanã. Sunt o fire timidã, dar rezultatele bune mi-au dat mai multã încredere si determinare.”, a declarat Delia-Elena Savin.

“Etapele obtinerii succesului sunt dificile”

Cristina Popa, elevã în clasa a VIII-a la Scoala Gimnazialã nr. 1, sat Lunca Banului, a avut rezultate deosebite la învãtãturã, obtinând doar premiul I în clasele I-VII. Calificarea la etapa nationalã a Olimpiadei rurale nu este singura reusitã din acest an, eleva s-a clasat pe primul loc si la etapa judeteanã a olimpiadei de Educatie tehnologicã, prof. îndrumãtor Pricop Gabriela Liliana. “Cheia succesului constã în multã muncã, învãtare ritmicã si logicã, dar nu în cele din urmã, încredere de sine si sustinerea celor din jur. Pe lângã cunostinte bine puse la punct, cu totii avem nevoie de o vorbã bunã din partea familiei, a profesorilor, dar si a grupului de prieteni. Etapele obtinerii succesului sunt dificile, fiind necesarã o muncã asiduã, perseverentã, conexiuni logice, iar uneori compromisuri cum ar fi studiul intens în locul micilor plãceri ale vârstei. Nu conteazã mediul de provenientã, importantã este stabilirea prioritãtilor si idealurilor pentru care meritã sã lupti. Mã consider o norocoasã pentru cã am beneficiat de un mediu educational si familial care mi-a permis dezvoltarea si zborul spre noi succese. Micile esecuri le-am transformat în noi provocãri, în rampe de lansare spre rezultate deosebite. Începând din primii ani de scolarizare am abordat cu interes deosebit toate disciplinele de studiu deoarece am înteles rolul fiecãreia în formarea si desãvârsirea culturii mele generale. Multumesc dascãlilor care au picurat lumina si cãldura în sufletul meu de copil!”, Cristina Popa. (Andreea Atasiei)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.