spot_img
spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
22-mai-2024

Parlamentarii ne vor la muncã si sâmbãta

- Advertisement -

O ZI LIBERÃ PE SÃPTÃMÂNÃ… Mai multi deputati si senatori PNL au depus un proiect legislativ de modificare a Codului Muncii, astfel încât repausul sãptãmânal al angajatilor sã scadã, optional, de la 48 de ore, cât este în prezent, la 24 de ore.

Potrivit unei statistici, deputatii si senatorii au muncit, în primele sase luni ale anului 2018, în medie, douã zile si jumãtate pe sãptãmânã, adicã o jumãtate din cât munceste un român obisnuit. La deputati, un calcul cu privire la numãrul de zile lucrate pe sãptãmânã aratã cã acestia au fost putin mai harnici decât senatorii: 2,5 zile fatã de 2,4, în cazul colegilor de la Senat. Tendinta s-a mentinut în aceiasi parametri si în a doua jumãtate a anului trecut.

Repausul sãptãmânal, de la 48 la 24 de ore

Din Parlamentul României, acolo unde tãiatul frunzelor la câini pare a fi preocupare de bazã, câtiva senatori si deputati din opozitie s-au gândit sã-l împovãreze si mai mult pe românul de rând, propunând scãderea repausului sãptãmânal al acestuia, de la 48 de ore, la 24 de ore. Initiatorii proiectului aratã cã legislatia nu interzice angajatului sã presteze ore suplimentare în intervalul repausului sãptãmânal. „Dimpotrivã, art. 114 din Codul Muncii, prin care se stabileste durata maximã sãptãmânalã a timpului de muncã, are în vedere si orele suplimentare: durata maximã legalã a timpului de muncã nu poate depãsi 48 de ore pe sãptãmânã, inclusiv în orele suplimentare”, se aratã în expunerea de motive. În acest fel, initiatorii aratã cã, din dispozitiile legale, „reiese foarte clar cã orele suplimentare pot fi efectuate oricând pe durata celor 7 zile ale sãptãmânii, cu respectarea limitei de 48 de ore de activitate sãptãmânal.” Acestia spun cã schimbarea ar fi în interesul angajatorilor, dar si al salariatilor. Este de altfel o solutie logicã, o astfel de interpretare fiind nu numai în interesul angajatorului, ci si al angajatilor. În practicã, pozitia oficialã a multor ITM-uri este frecvent contrazisã de preferintele individuale ale salariatilor care opteazã pentru suplimentarea veniturilor prin prestarea de muncã suplimentarã”, se mai aratã în expunerea de motive. În acest sens, proiectul are în vedere modificarea unui articol al Codului Muncii din care sã reiasã cã salariatul poate fi compensat si doar financiar, fãrã a depãsi durata de opt ore de muncã, iar repausul sãptãmânal sã scadã la 24 de ore. „În cazul în care repausul în zilele de sâmbãtã si duminicã ar prejudicia interesul public sau desfãsurarea normalã a activitãtii, repausul sãptãmânal poate fi acordat si în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil sau prin regulamentul intern.Cu acordul salariatului, munca prestatã cu caracter ocazional, într-o zi de repaus sãptãmânal, se poate compensa si doar financiar, dar durata ei nu poate depãsi 8 ore, astfel încât repausul sãptãmânal sã fie de minim 24 de ore. Munca prestatã în aceastã situatie se va plãti cu un spor de minim 75 % din salariul de bazã, agreat între salariat si angajator”, se aratã în propunerea de modificare a legii. Proiectul de lege a fost initiat în Camera Deputatilor, Senatul fiind camerã decidentã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.