spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
02-mai-2024

Primarul Pavãl promite facilitãti fiscale fãrã precedent, din 2016!

- Advertisement -

SCUTIRI… Timp de patru ani, pânã la 31 decembrie 2019, primãria Vaslui va acorda scutiri de impozite pe clãdiri si terenuri, firmelor care vor veni sã investeascã în oras, în limita a peste 1,1 milioane euro. Este pentru prima datã în istoria orasului când facilitãtile fiscale se vor acorda pe baza unui program bine stabilit, cu cifre exacte, pentru fiecare an în parte, începând cu 2016 si pânã în 2019, inclusiv. Primarul Vasile Pavãl va iesi în fata consilierilor locali cu programul de facilitãti la sedinta CL din ianuarie 2016.

De anul viitor, firmele care vin si investesc în Vaslui, creând locuri de muncã, vor primi facilitãti fiscale importante, asa cum nu au existat pânã acum. Primarul municipiului, Vasile Pavãl, spune cã, în baza noului Cod Fiscal, municipalitatea va putea oferi, din 2016, o serie de facilitãti celor care dorescã sã deschidã în oras sectii de productie, fabrici sau alt gen de activitãti, pe baza ajutorului de minimis, o mãsurã destul de nouã gânditã de guvern pentru ajutorarea firmelor, termen folosit mai mult pentru agriculturã, pânã acum. “Activitatea eligibilã în cadrul prezentei scheme de minimis este realizarea de investitii în municipiul Vaslui, cu o valoare ce depãseste echivalentul în lei a 75.000 de euro si care conduce la crearea de cel putin cinci noi locuri de muncã, ca urmare a investitiei initiale”, se mentioneazã în documentul care este elaborat în aceste zile de Directia Economicã a primãriei. Doar 50 de firme vor putea beneficia de aceste facilitãti, se estimeazã la nivelul primãriei municipiului Vaslui.

Ajutor pentru cei care deschid afaceri si creazã locuri de muncã

Termenul de “ajutor de minimis” a fost folosit destul de des în ultimii ani în agriculturã, referindu-se la ajutorarea unor firme din domeniu pentru a se dezvolta. Iatã cã, de curând, acelasi termen a fost introdus si în administratia localã, desemnând situatiile în care o firmã este ajutatã de comunitate, în cazul în care vrea sã deschidã o afacere, care aduce plusvaloare si creazã locuri de muncã în comunitate. La Vaslui, Directia Economicã a primãriei elaboreazã un document, care va sta la baza oferirii de facilitãti fiscale acelor firme care investesc în oras, cu puncte destul de interesante. Este pentru prima datã dupã 1989, când se elaboreazã un astfel de document pentru municipiul Vaslui, în baza cãruia cei care vor sã deschidã o fabricã, un magazin cu un numãr de angajati, alte activitãti, vor obtine de la bugetul local facilitãti fiscale, prevãzute de altfel si în noul Cod Fiscal.

Firmele care vor beneficia de ajutor de minimis, serioase si fãrã datorii la stat

“Schema de ajutor de minimis pentru atragerea de investitii si crearea de locuri de muncã în municipiul Vaslui” reprezintã documentul pe baza cãruia se vor acorda, începând cu anul 2016, facilitãti fiscale pentru firmele care vor investi în Vaslui. O schemã de ajutorare care va fi luatã în discutie la sedinta de Consiliu Local privind bugetul municipiului resedintã, în prima lunã a viitorului an. Pentru a primi facilitãti fiscale pe Vaslui, firmele vor trebui sã îndeplineascã câteva conditii: sã fie înregistrate conform legii, sã fi realizat o investitie initialã în imobilizãri corporale, de natura clãdirilor si/sau echipamentelor tehnologice si au creat locuri de muncã, nu înregistreazã debite restante la bugetul local si bugetul de stat, nu se aflã în procedurã de executare silitã sau faliment, nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau de minimis. Sunt si o serie de exceptii, firme care nu pot beneficia de aceste facilitãti, cum sunt cele care au activitate în acvaculturã si pescuit, cele care îsi desfãsoarã activitatea în productia primarã a produselor agricole, întreprinderile care-si desfãsoarã activitatea în prelucrarea si comercializarea produselor agricole (în douã cazuri), activitãtile legate de export cãtre state terte sau state membre, activitãtile care favorizeazã utilizarea produselor nationale în detrimentul celor importate, societãtile care achizitioneazã vehicule rutiere de transport marfã, având acest obiect de activitate. Mai trebuie mentionat cã, în baza documentului aflat în lucru la primãrie, sunt socotite întreprinderi mici si mijlocii si vor beneficia de facilitãti fiscale în municipiul Vaslui acele firme care au pânã în 249 de angajati si o cifrã de afaceri netã ce nu depãseste 50 milioane euro (echivalentul în lei) sau detin active totale care nu depãsesc echivalentul în lei a 43 milioane euro. Este vorba, aici, de majoritatea firmelor care sunt deschise în Vaslui, în acest moment, având un numãr destul de mic de angajati si cifre de afaceri de câteva milioane de euro.

Iatã ce conditii sunt puse firmelor, pentru a primi aceste înlesniri

O firmã care va face investitii în Vaslui de minim 75.000 de euro sau echivalentul în lei si va angaja minim cinci persoane în cadrul acelui obiectiv poate primi ajutoarele de minimis, în conditiile care vor fi aduse la cunostinta consilierilor locali, în ianuarie 2016. Doar acele firme care sunt trecute în categoria firmelor mari sau a celor mici si mijlocii vor primi ajutorul de minimis. “Nu se acordã ajutor de minimis pentru investitiile acelor întreprinderi care au început sau au finalizat o investitie înainte de aprobarea prezentei scheme de ajutor de minimis”, se aratã în proiectul de scheme de ajutorare, care va fi supus dezbaterii CL Vaslui în ianuarie 2016. Acele firme care fac investitii în oras si construiesc noi clãdiri vor beneficia de o scutire la platã a impozitului pe clãdiri pe o perioadã de trei ani, pe baza criteriilor de acordare, fãrã, însã, a depãsi termenul final al schemei de ajutor de minimis, 31 decembrie 2019, de la data de întâi a lunii urmãtoare finalizãrii investitiei. Pentru anul 2016, de exemplu, este stabilit un nivel al facilitãtilor fiscale în limita a 200.000 de euro. Orice firmã care va dori sã beneficieze de aceastã schemã de ajutoare va depune la registratura primãriei o cerere prin care solicitã acordarea de facilitãti fiscale pentru investitiile realizate, însotitã de documente justificative.

Vasile Pavãl: “Orice firmã care vrea sã facã o investitie la Vaslui va beneficia de tot sprijinul din partea primãriei”

În discutii, în acest moment, pe marginea acestui document important pentru municipiul Vaslui, alãturi de specialistii Serviciului Finante Publice Locale, primarul Pavãl spune cã se va implica foarte atent, pentru ca eventualii investitori sã beneficieze de sprijinul municipalitãtii. La ultima sedintã de CL s-a discutat de o bonificatie de 10% pentru firmele care vor achita taxele si impozitele locale pânã la 31 martie 2016, plus o scãdere a impozitelor pe clãdiri, tot la persoanele juridice, de la 1,8 la 1,6%, din valoarea de inventar a clãdirii. “Vom prezenta, în ianuarie 2016, schema finalã de ajutoare pe care le putem acorda firmelor. Vom lua în calcul inclusiv ca toate utilitãtile si asfaltul sã le ducem în poarta firmelor care fac investitii la Vaslui, pentru cã ne dorim ca tot mai multe firme sã gãseascã aici un oras în care pot face afaceri profitabile”, a spus primarul Vasile Pavãl.

Revolutionarii vasluieni vor fi si ei scutiti de plata taxelor si impozitelor

Tot de la 1 ianuarie 2016, la nivelul municipiului Vaslui beneficiazã de scutire la plata impozitului acele clãdiri care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitecturã sau arheologice, muzee ori case memoriale, ca si clãdirile si terenul aferent clãdirilor utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de cãtre asociatiile si fundatiile acreditate ca furnizori de servicii sociale. Vor fi scutite la plata impozitului pe clãdiri si teren asociatiile si fundatiile nonprofit, folosite exclusiv pentru activitãtile fãrã scop lucrativ, ca si acele clãdiri si terenul restituit potrivit art. 16 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945- 22 decembrie 1989, republicatã. Acelasi regim îl vor avea si clãdirile si terenul retrocedate potrivit OUG nr. 94/2000, privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din România, cât si acele bunuri imobile care au apartinut comunitãtilor cetãtenilor apartinând minoritãtilor nationale din România. Se va da scutire la plata impozitului pentru clãdirile si terenurile afectate de calamitãti naturale, dar si la clãdirile si terenurile care apartin persoanelor prevãzute în Legea recunostintei pentru victoria Revolutiei Române din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreascã anticomunistã de la Brasov din noiembrie 1987, adicã revolutionarii din Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.