spot_imgspot_img
9.2 C
Vaslui
06-mai-2024

Searã de vis cu Loredana Groza, la Zilele Culturale ale Vasluiului (foto)

- Advertisement -

SUPER SHOW… În ultima zi de sãrbãtoare, Piata Civicã a Vasluiului s-a umplut de vasluieni dornici de a o vedea pe Loredana Groza. 15.000 de vasluieni au asteptat-o pe divã, aclamând-o minute în sir. Dupã zece minute de asteptare, în care formatia sa aflatã pe scenã tensiona si mai mult momentul, Loredana a apãrut într-o bluzã ce simboliza tricolorul, spre delirul publicului. Încântatã, Loredanã a exclamat: “Asa sunt moldovenii mei, petrecãreti!”. A fost cea mai mare audientã pe care a avut-o vreodatã un concert la Vaslui. Spectacolul a fost unul reusit, vasluienii au plecat multumiti spre case asteptând ploaia izbãvitoare. Spectacolul a fost deschis de trupa vasluianã care a reusit sã impresioneze publicul prin fervoarea muzicii cântate. Desi nu era programatã în spectacolul din Piata Civicã, Fanfara Rotaria si-a fãcut aparitia pe marea scenã. Nu putem sã spunem decât cã a fost o alegere neinspiratã. Un moment mort, care a tinut publicul pe loc. Violoncelistul Adrian Naidin i-a trezit pe vasluieni, reusind sã combine jazz-ul, muzica de camerã si folclorul românesc într-un recital de exceptie. Lumea l-a admirat si l-a aplaudat asemenea unui super artist. La miezul noptii, petrecerea s-a încheiat, spre dezamãgirea multor vasluieni, care si-a fi dorit sã stea mai mult la terase. Municipalitatea, însã, a încheiat un acord cu locatarii blocurilor din centru, iar conform acesteia bâlciul trebuia sã se închidã pânã la 12 noaptea.

Week-end cu petrecere! Sâmbãtã si duminicã, vasluienii s-au bucurat de ultimile douã concerte organizate de municipalitate, cu prilejul Zilelor Vasluiului. Sâmbãtã a fost ziua muzicii populare.Orchestra Rapsodia Vasluiului, Constantin Bahrim, preotul Cristian Pomohaci, Matilda Pascal Cojocãrita si Ansamblul Drãgaica – Ungheni i-au încins pe vasluienii aflati în jurul lui Stefan cel Mare, la hore si sârbe. Negresteanca Matilda Pascal Cojocãrita a revenit cu drag acasã: “Sunt astã searã în familie, emotionatã, pentru cã am venit acasã. Am venit aici, unde m-au zãmislit ai mei, de unde am pornit cu cântecul pe care l-am transmis mai departe în tarã. Dumnezeu sã vã binecuvânteze si haideti sã petrecem ca la Sfântã Mãrie”. Preotul Pohomaci, renumit, comentat si blamat pentru exorcizãri si muzica popularã, în dezacord cu regulile bisericesti, a mai linistit atmosfera:”Doamne, esti a mea iubire/Tu esti tot ce mi-a rãmas/”. În tot decorul descris pânã acum, cântãrile bisericesti au venit ca nuca-n perete. Se observã lipsa unei tematici clare si dorinta de a multumi pe toatã lumea.

Vasluiul în arhive

Ieri, la Curtile Domnesti, municipalitatea a arãtat publicului vasluian documente din arhiva orasului. Au stat expuse prima monografie a orasului Vaslui, acte de vânzare-cumpãrare, conventii, schite si alte documente cu referire la administrarea orasului, la activitãtile cetãtenilor si ale conducãtorilor. Un ghid le-a explicat celor prezenti povestea pe scurt a documentelor, iar apoi le-a oferit gratuit cartea “Municipiul Vaslui în arhive” si un dvd cu materiale documentare video. Ambele aduc în atentia publicului informatii pretioase, vechi de zeci si chiar sute de ani.

Cartea contine imagini cu documente însotite de scurte explicatii si mici biografii ale personalitãtilor vasluiene: Constantin Turcanu (caporal si comandantul unei grupe de recruti în Primul Rãzboi Mondial), Gheorghe Mironescu (om politic, jurist, membru de onoare al Academiei Române), Ion Adam (scriitor), Aglae Pruteanu (actritã si memorialistã), Constantin Tãnase (actor). Prima monografie a Vasluiului, întocmitã în 1943, este redatã fãrã modificãri în paginile acestei cãrti: “este situat în regiunea premuntoasã, pe pintenul Dealul Morii, flancat de valea Vasluietului si valea Delei si udat de apele Bârlad, pârâul Vasluiet si pârâiasul Delea”.

DVD-ul contine un documentar despre Vasluiul în timpul comunismului. Pe fundalul melodiilor patriotice se deruleazã imagini de pe vremea când se fãurea o “societate nouã”, iar Vasluiul se dezvolta economic si cultural. De asemenea, sunt prezentate si unele “vizite de lucru” efectuate de tovarãsul Ceausescu în Vaslui.

Tinerii prozatori vasluieni

Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” a fost, ieri, gazda unei lansãri de carte scrisã de nouã tineri prozatori din Vaslui. Initiativa cãrtii a fost a primãriei, care, în luna iunie, a lansat un concurs de prozã pentru acestia. Un juriu a analizat lucrãrile, iar apoi, adunate, au luat forma cãrtii “Tinerii prozatori vasluieni”. Volumul este “sufletul tinerilor din municipiul Vaslui. Tineri gata sã înfrunte lumea, pregãtiti pentru viatã, apti sã se întoarcã la rãdãcini si sã demonstreze cã sunt valorosi. Sunt ferm convins cã, peste ani, toti vor dovedi cã sunt valorosi, iar, când vor privi spre munca lor si efortul de a ajunge sus, vor da cu privirea si peste acest volum, care se doreste a fi un punct de plecare spre lumea mare a prozatorilor. Îi felicit cã au avut curajul de a ne lãsa, prin scrierile lor, sã le pãtrundem în suflet, sã îI redescoperim, sã ne bucurãm cã în lumea noastrã imperfectã sunt si inimi care bat spre perfectiune”, a scris Primarul Pavãl în introducerea cãrtii.

În Copou, de vorbã cu primarul Pavãl

ANIVERSARE…Ca în fiecare an, în ultima zi din cadrul Zilelor Municipiului Vaslui, primarul Pavãl a organizat o întâlnire cu presa. Si Adrian Naidin, celebrul violonist care a concertat asearã, s-a alãturat grupului, la rugãmintea primarului. La o bere, un pahar de vin sau unul de apã platã, s-au spus povete si s-a glumit. Pentru cã se apropia ziua sa de nastere, pe 20 august, îi spunem: La multi ani, domnule primar!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.