spot_img
spot_imgspot_img
18.6 C
Vaslui
04-iun.-2024

SOLUTIE INCREDIBILÃ: Vasluiul are proiect de 50 de milioane de euro, dar face groapã de gunoi temporarã!

- Advertisement -

ÎN ZADAR… În timp ce echipamentele de la groapa ecologicã de gunoi de la Rosiesti ruginesc, dupã aproape trei ani de când stau fãrã sã fi sortat un singur deseu, primãriile din judet se dau de ceasul mortii, pentru a gãsi o locatie în care sã depunã sutele de tone de gunoaie, care se adunã pe zi ce trece. Unii directori de societãti de salubrizare din judet au strãbãtut tara în lung si în lat, pentru a gãsi o groapã de gunoi care sã preia cantitãtile de deseuri menajere, însã fãrã succes. S-au fãcut încercãri la Bacãu – acolo nu se pot depozita deseuri din alte judete, pentru cã este interzis prin conditiile puse de proiectul european în derulare – la Buzãu, la Piatra Neamt. Totul a fost în zadar. Solutia a venit tot de la Brãila, de acolo de unde autoritãtile judetene s-au întors cu mâna goalã, în urmã cu câteva zile. De la 1 noiembrie, autoritãtile nu mai au unde sã ducã cele 1.200 de tone de deseuri menajere care se strâng lunar la nivel de judet.

Se pare cã unele persoane din conducerea Ministerului Mediului au reusit sã-i convingã pe cei de la Brãila sã permitã primãriilor din Vaslui sã mai depoziteze, pentru o perioadã scurtã!, deseurile la groapa de gunoi a acestui judet. „Este adevãrat, am reusit sã obtinem acordul autoritãtilor din judetul Brãila pentru a duce acolo gunoaiele, dar nu pentru mult timp. Solutia pe care o vom adopta, în deplin acord cu autoritãtile implicate, este de a cãuta cât mai repede o locatie în judetul Vaslui, pe care s-o transformãm în groapã de gunoi temporarã. Acolo vom depune toate deseurile, estimãm noi cã vom folosi aceastã groapã temporarã în jur de 1 an de zile, pânã ce vom finaliza licitatia de la groapa de la Rosiesti”, spune presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu. Începând de astãzi, Buzatu merge prin judet si va discuta cu primarii despre cea mai potrivitã locatie pentru groapa de gunoi temporarã, cel mai probabil o suprafatã de 5-10 hectare, undeva în apropierea unui drum national, pentru ca masinile de gunoi sã ajungã fãrã probleme din orice colt al judetului. Vestea bunã pentru firmele de salubrizare din judet este cã, în perioada aceasta de un an de zile, socotitã ca termen tampon, vor scãdea cheltuielile cu transporturilor deseurilor menajere. Municipiul Husi, de exemplu, plãtea în jur de 200.000 de lei pe lunã, pentru transportul deseurilor menajere la Brãila, sume aproape egale având de suportat si municipalitãtile din Vaslui si Bârlad.

S-a stiut cã va apãrea criza deseurilor, însã nu s-a luat nicio mãsurã

La începutul anului, Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, îi anunta pe primarii vasluieni cã proiectul deseurilor menajere si cel al gropii ecologice de la Rosiesti, pentru care Uniunea Europeanã a cheltuit în jur de 50 de milioane de euro, este mort, la propriu. Situatia acestui mega proiect era unicã în tarã, în conditiile în care groapa de gunoi ecologicã a fost finalizatã din 2014, au fost finalizate si o parte din statiile de sortare a deseurilor, s-au cumpãrat o flotã de masini si mii de containere, care stau acum si ruginesc în curtile primãriilor. La sedinta cu primarii din judet, în ianuarie a.c., a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã, Buzatu le spunea edililor cã proiectul va deveni operational abia din septembrie, asta într-o variantã optimistã. Dar, luna septembrie a trecut, a trecut si octombrie si nu s-a întâmplat nimic. Toate licitatiile pentru cele cinci statii de transfer, ca si pentru operatorul de transport si cel care va gestiona groapa de gunoi de la Rosiesti, sunt blocate complet, din cauza contestatiilor. Conducerea CJ Vaslui recunoastea, încã din prima lunã a anului 2017, cã nu poate face nimic, iar în acest timp mii de tone de deseuri din judet urmau sã fie transportate cãtre Brãila, pânã la finalizarea licitatiei de la Rosiesti. În noiembrie 2016, presedintele Buzatu spunea cã sperã ca, de la 1 ianuarie 2017, groapa de gunoi de la Rosiesti sã fie datã spre folosintã. „Scenariul optimist aratã cã vom da drumul la sistem din data de 1 ianuarie 2017. Noi am început receptiile la statiile de transfer, dar am rãmas cu concesiunea gropii, care este stopatã”, anunta Buzatu. Nimic din ce a spus nu s-a adeverit, dimpotrivã, Vasluiul este într-o crizã fãrã precedent, cum nu este alt judet în România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.