spot_img
18.5 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în județul Vaslui

- Advertisement -

SĂRBĂTOARE… Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui celebrează Ziua Mondială a Mediului, principalul eveniment ecologic de informare publică și de acțiune pentru mediu, în vederea încurajării și conștientizării populației privind necesitatea protejării mediului pentru generațiile viitoare și de gestionarea responsabilă a resurselor naturale ale planetei. Condus de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și desfășurat anual din 1973, evenimentul a devenit cea mai mare platformă globală de promovare a mediului, cu milioane de oameni din întreaga lume angajându-se pentru a proteja planeta.

Anul acesta, tema aleasă de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, în vederea celebrării Zilei Mondiale a Mediului este “Generația restauratoare”, cu sloganul “Pământul nostru. Viitorul nostru. Noi suntem generația restauratoare” și se concentrează pe restaurarea terenurilor, deșertificarea și rezistența la secetă.

Deceniul ONU pentru restaurarea ecosistemelor 2021-2030, condus de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite și partenerii acoperă ecosistemele terestre, de coastă și marine. Un apel global la acțiune, acesta va reuni sprijinul politic, cercetarea științifică pentru a extinde masiv restaurarea. Pământul susține viața pe Pământ. Spațiile naturale precum pădurile, terenurile agricole, savanele, turbării și munții, oferă omenirii hrana, apa și materiile prime de care are nevoie pentru a supraviețui. Cu toate acestea, peste 2 miliarde de hectare din pământul lumii sunt degradate, afectând peste 3 miliarde de oameni. Ecosisteme vitale și nenumărate specii sunt amenințate. “În fața secetelor mai severe și prelungite, a furtunilor de nisip și a temperaturilor în creștere, este esențial să găsim modalități de a împiedica pământul să devină deșert, sursele de apă dulce să se evapore și solul fertil să se transforme în praf”. Deși asta ar putea suna ca o sarcină de netrecut, nu este, spun experții. Pe 5 iunie, planeta va sărbători Ziua Mondială a Mediului 2024, care va pune în lumină modul în care toată lumea poate contribui la stoparea degradării terenurilor și la refacerea peisajelor devastate.

Activitățile defășurate în județul Vaslui

Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui marchează Ziua Mondială a Mediului 2024, printr-o serie de activități educative cu elevi din județul Vaslui, ca urmare a parteneriatelor cu unitățile de învățământ vasluiene, cu tema „Generația Restauratoare”, în perioada 03-07.06.2024:

activități educative online cu elevii de la Seminarul Teologic “Sf. Ioan Gură de Aur” Huși, coordonați de prof. Lăcrămioara Fira, cu tema “Generația Restauratoare”. Scopul evenimentului: creșterea conștientizării asupra problemelor de mediu și promovarea acțiunilor sustenabile în comunitatea vasluiană;

ateliere practice pentru reducerea consumului de apă, activități educative pentru elevi, părinți și profesori, discuții deschise și dezbateri interactive despre utilizarea sustenabilă a apei cu elevii de la Seminarul Teologic “Sf. Ioan Gură de Aur” Huși, coordonați de prof. Lăcrămioara Fira, organizate în cadrul Săptămânii Verzi Europene și Zilei Mondiale a Mediului 2024. “Vom explora principiile managementului responsabil al apei și modalitățile prin care putem contribui la un viitor durabil;

-activități educative și atelier de desene organizate în parteneriat cu Complexul de Servicii Comunitare „Neculai Roșca Codreanu” Bârlad cu tema Generația Restauratoare. Activitățile vor fi coordonate de Costel Zară, șeful Complexului de Servicii Comunitare „Neculai Roșca Codreanu”;

– activități educative în parteneriat cu Grădința cu P.P nr. 5 Bârlad și școli din municipiul Vaslui, cu tema Generația Restauratoare;

– activități educative și atelier de economie circulară, organizate în parteneriat cu Așezâmântul Social “Sf. Iosif cel Milostiv” Bârlad și SC Priscom SRL, cu tema Generația Restauratoare. Atelierul tematic promovează ingredientele ecologice, dar și reciclarea. Copiii coordonati de doamna director pshihopedagog Țapu Mihaela, vor valorifica recipiente SGR, iar cu banutii obtinuti vor achizitiona ingredientele pentru a prepara limonada, bomboane si o prajitura ecologica. Această activitate reprezintă un model de consum care implică folosirea în comun, reutilizarea, reciclarea recipientelor SGR, reducerea cantității de deșeuri, un model care le demonstrează elevilor cum se poate închide cercul utilizării produselor, o alternativă la economia liniară;

– campania „Porți Deschise la Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui”, pentru toți cei curioși să afle mai multe despre activitatea instituției.

Să nu uităm că un mediu sănătos este indispensabil pentru o economie durabilă și o societate echitabilă. Este nevoie să schimbăm direcția în care ne îndreptăm și totodată este necesar o schimbare de obiceiuri și de comportament. Există cunoștințele necesare pentru a orienta această tranziție spre o sustenabilitate de durată. De asemenea, sprijinul public pentru schimbare este tot mai puternic. Trebuie numai să ne asumăm responsabilitatea și să accelerăm această schimbare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

 1. As vrea sa se decidă o Zi mondială a înstăriților. Aia 5 sau 8% care dețin 99% din resursele planetei, miliardarii care nu sprijină cu nimic cetățenii care abia își duc zilele in depresie și care se înrăiesc din cauza sărăciei în care sunt băgați de către politicieni.

  Asta as vrea. Sa sărbătoriți Ziua Mondiala a Corporațiilor care dețin miliarde de dolari și care distrug mediul înconjurător și oamenii pentru profituri. Ei nu baga bani in necesarul oamenilor să fie bine și sănătoși. Nu oamenii care mănâncă carne și se spală cu săpun distrug mediul, ci corporațiile , multinaționalele.

  Va rog, sărbătoriți miliardarii de la noi din Romania care nu au sprijinit cu nimic județele, satele de la noi spre a nu se depopula, macar sa fi făcut din banii lor niste dispensare, ceva, sa aibă și țăranii unde sa ceara ajutor.
  Sărbătoriți miliardarii de la noi (femei sau bărbați ) care se lauda online că au cheltuit miliarde pe mașini de lux și sărbătoriți pe copiii lor care arata online opulenta in care stau prin vacantele lor de lux. Asta ca sa le facă și în ciuda tuturor românilor săraci.

  Va rugam, scrieți un articol despre Ziua Mondiala A Înstăriților! Cum ar fi sa se sărbătorească o astfel de zi?!

  P.S. Undeva scria că, o maimuță care încearcă să acapareze toate bananele, fara sa lase și pentru alții, ar fi considerată de către savanți o ciudățenie și ar lua-o să studieze sa vadă ce este în neregula cu ea. Când e vorba de instăriți, ii publicam in revista Forbes și le aducem elogii. Te fac sa vomiti.

  Mulțumesc!

 2. Ploua torențial și inunda case și terenuri, dar mediu doarme. In loc sa facă bazine de acumulare a apei , ei dorm pe salarii banane luate degeaba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.