spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
15-mai-2024

Vasluieni, nu mai aruncati murãturi si chiloti în canalizarea orasului!

- Advertisement -

AVERTISMENT… Municipiul Vaslui are o statie de epurare nouã, cu echipamente de ultimã generatie, care se aflã în aceastã perioadã în probe tehnologice. Desi UE a investit sume mari în noua statie de epurare a orasului, pe vasluieni îi „pândeste” un mare pericol: ca statia sã nu functioneze la parametri optimi, din cauza unor cetãteni certati cu bunul-simt, care aruncã în canalizare, din apartamentele proprii, tot felul de resturi la toaletã, chiar si… chiloti! „Utilizarea necorespunzãtoare a retelelor de canalizare va duce la mãrirea disconfortului propriu, a disconfortului vecinilor, la afectarea stãrii imobilelor precum si la cresterea costurilor de întretinere a canalizãrii, costuri ce sunt suportate indirect de toti membrii comunitãtii”, avertizeazã conducerea Aquavas Vaslui. Conducerea sucursalei Vaslui mai are un mesaj pentru locuitorii orasului: „Canalizarea nu este un cos de gunoi. Luând decizia corectã în utilizarea retelei de canalizare, cetãtenii municipiului Vaslui vor dovedi responsabilitate pentru viitor si o atitudine proactivã în vederea protectiei medului înconjurãtor”.

Societatea Aquavas SA, alãturi de autoritãtile locale, a reusit sã implementeze proiectul „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare din aglomerãrile Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti”, cofinantat prin Fondul de coeziune POS MEDIU 1, prin care a pus în functiune statia de epurare a municipiului Vaslui. Pânã acum, cei care veneau în oras se loveau de mirosurile pestilentiale de la intrarea în Vaslui dinspre Bârlad, mirosuri care proveneau de la vechea statia de epurare. Cu bani europeni, a fost dãrâmatã vechea statie, fiind realizatã o alta, nouã, cu echipamente de ultimã generatie, care sunt acum în probe, o investitie care pune în practicã utilaje si tehnologii noi cu impact semnificativ asupra protectiei mediului, dar si a calitãtii vietii orasului. Proiectarea si construirea statiei de epurare s-a fãcut cu respectarea riguroasã a legislatiei tehnice de specialitate. Totusi, pentru ca noua statie de epurare sã functioneze la parametrii proiectati este absolut necesar ca apele uzate colectate de la cetãtenii vasluieni prin sistemul de canalizare, sã îndeplineascã anumite conditii de calitate. Aici, intervine o problemã: calitatea de locatar la bloc!

Nu mai aruncati în toaletã zat de cafea, murãturi sau varzã muratã!

„Avem o statie de epurare nouã si trebuie sã dãm dovadã de respect fatã de valorile materiale si morale ale municipiului. Astfel, toti cetãtenii vasluieni trebuie sã foloseascã cu responsabilitate reteaua de canalizare. Utilizarea necorespunzãtoare a retelelor de canalizare duce la mãrirea disconfortului propriu, a disconfortului vecinilor, la afectarea stãrii imobilelor precum si la cresterea costurilor de întretinere a canalizãrii, costuri ce sunt suportate indirect de toti membrii comunitãtii. Astfel sistemele de canalizare menajere sunt destinate exclusiv preluãrii apelor uzate menajere (ape rezultate din activitãtile menajere, igienico-sanitare, din metabolismul uman), aceste ape (conform NTPA 002/2002) nu trebuie sã continã deseuri destinate pubelei sau containerului de gunoi: deseuri menajere, biodegradabile, deseuri din plastic, metal, hârtie, carton, sticlã, murãturi, varzã muratã, deseuri rezultate din constructii, cârpe, resturi de la transarea animalelor, iar de la case gunoi de grajd si/sau dejectii animaliere. De asemenea, apele uzate evacuate nu trebuie sã continã suspensii abrazive, uleiuri, pãcurã, grãsimi, substante toxice sau nocive, substante explozive, substante colorante.

Utilizarea necorespunzãtoare a retelei de canalizare favorizeazã deteriorarea instalatiilor proprii, blocarea partialã sau totalã a conductelor interioare si exterioare, inundarea vecinilor si/sau a subsolurilor de blocuri, înfundarea canalizãrii, a statiilor de pompare si a instalatiilor din cadrul statiei de epurare”, avertizeazã conducerea sucursalei Vaslui a Aquavas. Mai mult, utilizarea necorespunzãtoare a statiei va conduce la scãderea duratei de viatã normalã, precum si la perturbarea functionalitãtii proceselor tehnologice de epurare a apelor uzate. Pentru mãrirea confortului imobilului comun, a locuintei proprii si protejarea retelei de canalizare, trebuie respectate urmãtoarele reguli: mentinerea în permanentã a gãrzii de apã în obiectele sanitare, pentru împiedicarea pãtrunderii mirosurilor neplãcute în apartamente sau imobile, mentinerea în stare de functionare a gurilor de aerisire a subsolurilor de blocuri, prelungirea conductelor (tevilor) sanitare rãmase în podul scãrii (la acele imobile unde s-au construit acoperisuri tip sarpantã) pânã peste acoperis (accesul liber a conductei în atmosferã, si nu în pod, favorizeazã eliberarea gazelor si implicit a mirosurilor acumulate pe traseul instalatiilor sanitare interioare), pentru a preîntâmpina eventuale refulãri a apelor uzate din colectorul public de canalizare în reteaua sanitarã interioarã sau în subsol de bloc. Conform contractelor de furnizare si prestare a serviciului de alimentare cu apã si canalizare, utilizatorii serviciului de canalizare au obligatia sã mentinã curãtenia în subsoluri si sã monteze clapeti de unic sens sau vane pe scurgerile din subsol(racordul basei si a wc-ului), la executarea lucrãrilor de reparatii si curãtare a subsolurilor de blocuri este obligatorie evacuarea grosierelor (mâl, corpuri solide, vatã de la izolatii, alte reziduuri etc.), este interzisã evacuarea deseurilor si a materialelor de constructii prin instalatiile sanitare. Acestea produc avarii si inundãri a apartamentelor vecinilor si chiar a apartamentelor în care se lucreazã. La executarea lucrãrilor de reparatii si curãtare a subsolurilor de blocuri este obligatorie evacuarea grosierelor (mâl, corpuri solide, vatã de la izolatii, alte reziduuri etc), acestea trebuind depozitate si transportate în locuri autorizate, fiind strict interzisã evacuarea acestora în canalizarea publicã prin racordul basei sau a grupurilor sanitare. Este interzisã evacuarea apelor uzate menajere prin instalatiile de colectare a apelor pluviale (separatiile de la parter de bloc si chiar racorduri în conductele de ape pluviale ce trec vertical prin apartamente), instalatiile de ape pluviale (nu sunt trecute prin statia de epurare).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.