spot_imgspot_img
6.5 C
Vaslui
04-mart.-2024

‘’SA LICITATI BINE!’’

- Advertisement -

R ecent, instantele Curtii de Apel Iasi au admis mentinerea solutiei de anulare a procedurilor de achizitie publicã cu privire la un proiect extrem de important pentru dezvoltarea economicã a judetul Vaslui – “Reabilitarea drumului judetean Cretestii de Sus-Murgeni”. În spetã, Consiliul Judetean Vaslui va trebui în sãptãmânile urmãtoare sã organizeze o altã licitatie. Un alt proiect, “Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã în municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresi”, la fel de important pentru judet, a fost pe punctul de a “pica” în fata instantelor desi, pe ultima sutã de metri, acesta a trecut testul autoritãtilor de la Bucuresti. Toate aceste contestatii si plimbãri de documente prin tarã se pare cã nu au adus judetului decât prejudicii de imagine si întârzieri în lucrãri

PASI PE LOC. Proiectele importante ale judetului cu valori de zeci de milioane de euro au bãtut în ultimele 6 luni pasul pe loc deoarece licitatiile au fost contestate de diferite firme din tarã care au dorit cu orice pret reluarea procedurilor de achizitie a lucrãrilor, nemultumite de licitatiile organizate de Consiliul Judetean Vaslui. Cu toate acestea, conducerea CJ a precizat expres, în ultimele întâlniri cu consilierii judeteni, cã cele douã mari proiecte ale judetului vor fi continuate în pofida “blocadei” ridicate de firmele care au participat la licitatii. Licitatiile respective privesc douã proiecte: “Reabilitarea si modernizarea drumului judetean Cretestii de Sus – Murgeni” cu o lungime de 55 de kilometri si “Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresti”, la acest ultim proiect avându-se în vedere numai partea de reabilitare a retelei de alimentare cu apã si serviciile de canalizare din municipiul Husi. Licitatia pentru primul proiect a avut loc la data de 25.05. 2009 iar pentru al doilea obiectiv, la data de 14.07.2009. Ambele proiecte au fost contestate de diferite firme prezente la licitatie cãutându-se adevãrate noduri în papurã autoritãtilor. Dacã proiectul privind reabilitarea retelelor de apã sI canalizare a trecut prin furcile caudine ale specialistilor de la Bucuresti iatã cã cel privitor la modernizarea drumului cu o deosebitã importantã economicã pentru judet s-a împotmolit la Iasi. Judecãtorii Curtii de Apel Iasi au anulat licitatia: alt timp pierdut, altã distractie.

Drumul bun cu panaramã se tine!

CONTESTATIILE. Dupã licitatia organizatã pentru contractarea lucrãrilor la drumul judetean Cretestii de Sus -Murgeni, la care s-au prezentat 18 operatori economici, trei firme participante au înaintat Consiliului National de Solutionarea Contestatiilor(CNSC): SC Vega ’93 SRL din Galati, SC Dimar SRL din bucuresti si SC GNT General Construct SRL tot din Bucuresti. Cea care a reusit sã anuleze licitatia castigatã în final de cãtre SC Transmir Murgeni, la pretul de 39.376.516,52 lei, a fost prima firmã, SC Vega ’93 SRL, care a criticat faptul cã oferta sa a fost respinsã fãrã a fi deschisã de cãtre autoritatea contractantã – Judetul Vaslui. În toatã povestea s-a contestat sI faptul cã Judetul Vaslui este o întitate administrativ – teritorialã, care nu are personalitate juridicã si este reprezentat de Consiliul Judetean Vaslui, pentru care au fost emise scrisorile de garantie bancarã. Evident, ca la orice licitatie, firmele aveau tot dreptul sã conteste organizarea licitatiei însã acest fapt a creat întârzieri mari într-un proiect care a fost apreciat la vremea respectivã de specialistii de la Bucuresti ca unul extrem de bine fãcut si care a primit undã verde la finantare prin prima clipã. Pânã la urmã, instantele de la Iasi au mentinut solutia datã de CNSC care a dispus anularea procedurii de atribuire a contractului cãtre Transmir SRL Murgeni. În spetã, Consiliul Judetan Vaslui trebuie sã se punã din nou pe treabã sã mai organizeze o licitatie în acest caz.

Apa bunã s-a “oprit” la Husi

CJ VERSUS JV. Tãmbãlãul cu “cine-i partea contractantã: Consiliul Judetan Vaslui sau Judetul Vaslui” era sã afecteze si programul judetean de reabilitare a retelelor de apã potabilã. Dupã organizarea licitatiei în data de 14.07.2009 au apãrut primele nemultumiri. O contestatie a fost depusã la CNSC de cãtre una dintre firmele participante, SC Dinamic Company SRL din Bucuresti. Autoarea contestatiei a precizat cã a depus scrisoare de garantie bancarã pentru participarea la licitatie, precum si coletul sigilat si marcat continând în originai si copie oferta si documentele care însotesc marfa. La sedinta de deschidere a ofertelor comisia de evaluare a refuzat deschiderea coletului societãtii sale motivând faptul cã scrisoarea de garantie bancarã de participare la procedurã nu a fost contituitã în favoarea autoritãtii contractante”Judetul Vaslui”, astfel cum a fost prevãzut de fisa de date a achizitiei, ci în favoarea unei alte autoritãti contractante , în spetã, “Consiliul Judetean Vaslui”. Cu toate acestea, în ultimile sedinte de CJ, conducerea administratiei judetene a dat asigurãri cã, atât în cazul proiectul reabilitãrii retelelor de apã, pentru care s-a contractat un împrumut imens – 20 de milione de euro, cât si a proiectul de reabilitare a drumului judetean din jona Murgeniului lucrãrile vor fi continuate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.