spot_img
25.9 C
Vaslui
16-iul.-2024
spot_img

“Lasã, mamã, cã dacã Dumnezeu e mare, eu trãiesc”!

- Advertisement -

CREDINTA LUI FILIP

DESTIN Doar 13 ani si, pe umeri, o povarã mult prea grea chiar si pentru un om care a trecut demult de vârsta copilãriei! Asa se poate spune despre ceea ce trãieste acum Filip, un copil cãruia 2010 i-a adus o provocare infernalã, ce oscileazã periculos si nedept între viatã si…moarte! Cu zâmbetul încã pe chip si cu un curaj pe care numai inocenta firii sale i-l poate da, Filip spune cã a fost diagnosticat cu o tumoare malignã la un picior. Pentru prima datã în viata lui, copilul îl va astepta pe Mos Crãciun spijinit în douã cârje, undeva pe marginea unui pat de spital. Dar chiar si asa, micutul nu si-a pierdut speranta, ba mai are destul curaj sã îi steargã si lacrimile mamei sale de pe obraji: “Lasã, mamã, cã dacã Dumnezeu e mare, eu trãiesc”!

Pânã în luna august, Filip a fost un copil ca oricare altul: vesel, plin de viatã si hotãrât sã devinã într-o zi un preot bun, gata oricând sã ajute oamenii din jurul sãu! Mândria familiei, Filip si-a fãcut un obicei din a merge mereu la biserica din satul natal, Vetrisoaia, fapt care i-a fãcut pe ceilalti sã îl dea adesea drept pildã copiilor de-o seamã cu el. Într-o zi bãiatul a simtit o durere ciudatã la un picior si a vãzut cã i se umflã, desi nu-si amintea sã se fi lovit, chiar si în joacã. S-a plâns mamei, care l-a dus la spital. A doua zi, medicii i-au spus femeii cã e grav si cã au descoperit o tumoare la piciorul bolnav. Ce a fost atunci în sufletul Elenei, mama lui Filip, nimeni, în afara ei, nu va sti cu adevãrat. “Cum e atunci când simti cã ti se prãbuseste cerul pe tine? Cã îti dã cineva una în cap, atât de tare, cã nu mai stii de tine? Asa am simtit eu. Dar când domnul doctor i-a spus si lui cum stau lucrurile si când am vãzut cã el spune cã nu se teme de boalã si cã, dacã va trebui sã îi fie salvatã viata cu pretul amputãrii piciorului, nu se teme, am mai prins sI eu curaj”, spune mama, fãrã sã verse o lacrimã de fatã cu bãiatul, pentru cã i-a promis cã nu va mai plange niciodatã pentru el. “M-a pus sã îi promit cã n-am sã mai plâng. Dar când nu mã vede el, eu….”, adaugã mama, cu vocea stinsã.

Colegii de scoalã au bãtut din poartã în poartã si au adunat 3900 lei!

Dacã anul trecut, de la Mos Crãciun a primit cu bucurie câteva dulciuri si o hãinutã, anul acesta Filip îi cere Mosului o costisitoare protezã pentru picior si îi uimeste pe cei din jur cu câtã sperantã si încredere asteaptã împlinirea acestei dorinte. Medicii, dupã ce au luat în calcul toate variantele, au ajuns la concluzia cã i-ar putea salva piciorul lui Filip, dacã i-ar pune o protezã specialã, în valoare de 8000 de euro. Prea multi bani, pentru o familie atât de modestã, cu doi pãrinti pensionari, însã toatã sperantã se leagã acum de cei cu inimile generoase si gatã sã ajute… un copil de numai 13 ani. Între acestia se aflã chiar colegii lui Filip, care au început, asa cum au putut ei, o campanie localã de strângere de fonduri. Pare greu de crezut cã din munca acestor copii si din generozitatea sãtenilor, s-au strâns nu mai putin de 39 de milioane de lei vechi. Mai este mult însã pânã la completarea sumei, dar începutul e pe cât de bun, pe atât de emotionant, acum, în prag de sãrbãtori!

“Când Dumnezeu vrea sã facã minuni, face”!

Filip multumeste tuturor celor care îl ajutã si spune cã totul se întâmplã, deoarece Dumnezeu îl are în pazã! Pe 21 decembrie va merge la operatie si, cumva, se aflã contracronometru pentru adunarea celor 8000 de euro. Dar nu îsi pierde nãdejdea. “Când Dumnezeu vrea sã facã minuni, face! Si eu simt cã vrea asta, cã îmi dã curaj si cã va lucra prin oamenii care vor fi cu mine. Si mamei îi spun sã fie cuminte cã va fi bine. Am încredere în medici si ei mi-au spus cã au încredere în mine, cã am sã mã port ca un bãrbat”, a mai adaugã copilul, amuzându-se de propriile vorbe.

SOLIDARITATE

Primarul Vasile Puiu: “Primãria va garanta cumpãrarea protezei si sperã sã strângã suma”

Drama lui Filip a avut un ecou cu totul neasteptat în sufletele vetrisoienilor. Cu puterile lor modeste, au vrut sã îl sustinã pe bãiat. Primarul Vasile Puiu este unul dintre cei care s-au declarat alãturi de copil si, chiar astãzi, împreunã cu Consiliul Local, va dona 25 milioane de lei vechi pentru el. “E prea dureros ce se întâmplã cu acest bãiat si dacã asemenea situatii nu ne fac mai buni, mai milosi, atunci care?! Am fost alãturi de el de la început. I-am asigurat transport la spital, tot ce am putut… Acum vom da 2500 lei. Si pentru cã data operatiei este aproape, 21 decembrie, iar firma care îi va da proteza vrea garantie cã într-o zi, toatã suma de 8000 de euro va fi achitatã, nu avem altã solutie decât sã garantãm noi cã banii vor fi strânsi si dati. Ati vãzut ce curajos este bãiatul, cum sã nu îl sustii pânã la capãt?! Sperãm sã adunãm banii de la oameni cu inimã, care stiu ce înseamnã sã ajuti pentru a fi si tu, cândva, ajutat”, a precizat primarul Vetrisoaiei, Vasile Puiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.