spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
27-feb.-2024

“Războiul stelelor”: NASA vrea să ajungă la Soare, Rusia luptă pentru independenţă

- Advertisement -

2018 se anunţă anul proiectelor spaţiale ambiţioase. NASA vrea să se apropie de Soare prin intermediul unei navete spaţiale de mărimea unei maşini, fără echipaj uman. Coincidenţă sau nu, în acelaşi an, ruşii îşi vor începe misiunile cosmice dintr-un nou centru din Orientul Îndepărtat, în căutarea unei mai mari independenţe pentru programele lor spaţiale.

„Solar Probe Plus”, un proiect estimat la 180 milioane de dolari, va încerca să obţină în premieră informaţii amănunţite despre Soare. Pentru a rezista temperaturilor de peste 1.400 de grade şi radiaţiilor puternice, naveta va avea un scut de protecţie realizat pe bază de carbon.

„A înţelege cum influenţează Soarele Pământul este provocarea momentului. Pentru următoarele generaţii, planul este să trimitem echipaje cât mai aproape de Soare”, spune Richard Harrison, un fizician de la „Rutherford Appleton Laboratory”, citat de BBC.

„Pentru prima dată, vom putea atinge, gusta şi mirosi Soarele nostru”, cu ajutorul unor dispozitive precum o cameră 3D, un echipament pentru măsurarea câmpului magnetic şi un detector de particule de vânt solar. Stratul superior al atmosferei solare- corona- este de câteva mii de ori mai fierbinte decât stratul vizibil, fotosfera. Unul dintre obiectivele misiunii este acela de a înţelege „vântul solar”, adică masa de particule încărcate electric, răspândite de Soare în spaţiu.

„Proiectul Solar Probe Plus va rezolva două dintre misterele-cheie ale fizicii solare: de ce este atmosfera exterioară a Sorelui mult mai fierbinte decât cea vizibilă şi ce propulsează vântul solar în Sistemul nostru. Ne-am confruntat cu aceste întrebări de decenii întregi, iar acum putem avea răspunsurile”, a explicat Dick Fisher, directorul departamentului de heliofizică al NASA.

Proiectul SPP nu este singular. NASA şi Agenţia Spaţială Europeană lucrează împreună la un proiect denumit Solar Orbiter, o misiune care ar urma să fie lansată la sfârşitul deceniului.

Cosmonauţii vor avea o nouă casă

Rusia nu pierde nici ea vremea în lupta spaţială. Potrivit premierului Vladimir Putin, citat de AP,  Rusia va lansa prima misiune spaţială cu echipaj uman de la viitorul său centru de operaţiuni în 2018. Putin a făcut acest anunţ la inaugurarea startului construcţiilor la noul cosmodrom de la Vostochny – o fostă bază de rachete -, aflată în apropierea oraşului Uglegorsk (la 5.800 de kilometri spre Est de Moscova şi la câteva sute de kilometri de graniţa cu China).

Rusia încă foloseşte cosmodromul construit în timpul Uniunii Sovietice la Baikonur, acum pe teritoriul Kazahstanului, pentru misiunile sale. Kremlinul a închiriat centrul de la Baikonur până în 2050, plătind deja aproximativ 115 milioane Kazahstanului din 2004 până în prezent.

Putin a amintit de „nevoia strategică” a Moscovei de a avea „o cale de acces independentă către spaţiu”. Premierul rus a descris noul cosmodrom drept „unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale Rusiei moderne”. Viceprim-ministrul rus Sergei Ivanov a precizat că prima fază a construcţiei va costa aproximativ 780 de milioane de dolari.

Kremlinul a revigorat în ultimii ani programul său spaţial, cheltuind sume însemnate, după perioada de austeritate care a urmat căderii Uniunii Sovietice.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.