“SPORTIVUL” LUI BUZATU, SEF LA ISJ!

Numire penalã la ISJ Vaslui

SCANDALOS… Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui a numit un inspector scolar certat cu legea. Este vorba de Virgil Bedicov, care în perioada în care a mai fost inspector scolar pentru resurse umane încasa bani de la liceu pentru ore pe care nu le preda. Omul este cunoscut drept un apropiat al presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, cel care a insistat sã fie numit pe acest post. Bedicov a fost numit pe functia de inspector scolar de educatie fizicã. Acesta a intrat în atentia procurorilor, cu câtiva ani în urmã, iar la finalul anchetei, desi a returnat prejudiciul creat statului, în valoare de peste 70 milioane lei vechi, a primit NUP. Intrigantã este coincidenta numirii noului inspector de educatie fizicã, în aceeasi zi în care Mihaela Lefter, cea care a sesizat neregulile în 2005, si-a depus demisia, în urma unor presiuni fãcute chiar de Bedicov.

O numire cu scântei s-a materializat ieri la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui. În aceeasi zi în care Mihaela Lefter a demisionat de la cârma Liceului cu Program Sportiv Vaslui, a fost numit inspector scolar pe educatie fizicã nimeni altul decât Virgil Bedicov, profesor la aceeasi institutie de învãtãmânt. Nu este doar o simplã coincidentã, iar actiunile care stau la baza demisiei fostei directoare, sub conducerea cãreia judetul nostru a obtinut rezultate remarcabile la competitiile nationale si internationale, sunt de-a dreptul revoltãtoare. La comanda partidului, Bedicov a fãcut presiuni la adresa Mihaelei Lefter în repetate rânduri, pânã când fosta directoare a cedat si a demisionat. Cu toate astea, Mihaela Lefter nu a dorit sã comenteze pe marginea acestui subiect: “Mi-am depus demisia, dupã o lungã perioadã de timp la conducerea liceului. Motivele sunt personale, vreau sã mã retrag la catedrã în liniste si totul sã fie bine pentru scoalã”. Culmea, când toatã lumea se astepta ca frâiele liceului sã fie preluate de Bedicov, acesta a fost premiat cu un post si mai cãldut dupã campania sa de succes, fiind un test de rezistentã pentru îndeplinirea conditiilor de ocupare a unei functii înalte în educatia vasluianã. În locul Mihaelei Lefter a fost numit Gabriel Chirilã, profesor de handbal. Virgil Bedicov a “copt” aceastã miscare de mai bine de o lunã, vreme în care au circulat doar zvonuri cã ar urma o schimbare în conducerea LPS Vaslui, însã nimeni nu bãnuia cine era omul din spatele tãrãseniei. Bedicov a fost inspector scolar pentru personal în domnia PSD, în 2001-2005, fiind schimbat odatã cu noul regim politic. Însã cel mai scandalos capitol din aceastã poveste e faptul cã Virgil Bedicov a înselat statul cu peste 70 de milioane de lei, în perioada în care era angajat la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui. Acesta avea catedra rezervatã la Liceul cu Program Sportiv Vaslui si, cu toate cã nu preda nicio orã, încasa o leafã frumoasã. Acuzatiile de fals în acte au ajuns la urechile procurorilor iar în urma anchetei, acesta a returnat întreg prejudiciul, motiv pentru care a primit NUP.

Cum s-a întors roata

În 2005, Mihaela Lefter oferea informatii procurorilor cu privire la faptele lui Virgil Bedicov. Asa se explicã presiunile pe care acum le-a fãcut proaspãt numitul inspector scolar la adresa fostei directoare. Iatã cum sunã acea rezolutie din 27 septembrie 2005, semnatã de procurori: “în perioada 2001 – 2005, numitul Virgil Bedicov a semnat state de platã a acestui liceu (Liceul cu Program Sportiv n.r.) si a ridicat suma de 74.208.423 lei. În cadrul Clubului Sportiv Scolar, Bedicov Virgil a participat la selectia elevilor, dar nu a efectuat antrenament efectiv cu acestia, fiind încredintati unui alt profesor, Hagiu Sebastian, care efectua antrenamente cu elevii la o clasã paralelã, motiv pentru care elevii care au fost audiati si când li s-a prezentat plansa foto a numitului Bedicov Virgil nu l-au recunoscut pe acesta. În cei patru ani au fost gãsite doar douã cataloage de grupã, respectiv pentru anii 2002 – 2003 si 2004 – 2005. Din verificãrile efectuate a mai rezultat cã Bedicov Virgil a participat la antranamente, alãturi de Hagiu Sebastian si la instruiri metodice în zilele de sâmbãtã si duminicã.” Potrivit aceleasi rezolutii în timpul cercetãrilor au fost audiati si directorii de la Liceul cu Program Sportiv din perioada 2001 – 2005, precum si persoanele care au întocmit statele de platã, care au declarat cã “nu au fost influentate în vreun fel de Bedicov pentru întocmirea si aprobarea documentelor. În consecintã, procurorul a considerat cã Virgil Bedicov nu se face vinovat de sãvârsirea infractiunilor reclamate, adicã fals, uz de fals si înselãciune, în cauzã “fiind vorba de o îmbogãtire fãrã justã cauzã si nu de o infractiune, fapt pentru care acesta trebuie sã restituie Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui suma totalã de 74.208.423 lei, reprezentând salariile încasate de la Grupul Sportiv Scolar Vaslui în perioada 2001 – 2005, fãrã drept”.

A primit “foarte bine”!

În urma acestei isprave, Virgil Bedicov a primit calificativul “foarte bine” din partea ISJ Vaslui, scãpând astfel de toate cãile prin care putea fi pedepsit. “Consiliul Profesoral nu a fãcut altceva decât sã îsi dea un acord de principiu în cazul domnului Bedicov. De obicei, în fiecare an, sunt acceptate dosarele tuturor profesorilor solicitanti, urmând ca aprobarea dosarelor sã se facã la ISJ. În 2005, domnul Bedicov a primit calificativul din partea ISJ si nu de la noi. Cât priveste scandalul în care a fost implicat, fapte care i se imputau erau comise în calitate de inspector scolar si nu de profesor la noi, în consecintã cei de la ISJ trebuiau sã ia mãsurile disciplinare”, declara la acea vreme Mihaela Lefter. Mai mult, acesta a primit si gradatie de merit, trei ani mai târziu de la ancheta procurorilor. Acordarea gradatiei lui Virgil Bedicov a fost posibilã pentru cã acesta a fost evaluat cu calificativul “foarte bine” inclusiv în anul în care a fost cercetat de procurori si s-a descoperit cã “s-a îmbogãtit fãrã just temei” si a comis un “delict civil”. În ciuda faptului cã procurorii au declarat la vremea respectivã cã se impun mãsuri pe linie profesionalã împotriva lui Bedicov, acesta a scãpat basma curatã si nu a primit nicio sanctiune.

“Fisa de evaluare nu permite calificative mici”

Asta este explicatia Gabrielei Plãcintã, actualul inspector scolar general, pentru calificativul pe care l-a primit Virgil Bedicov în 2005. “Domul Bedicov este o persoanã cu multe rezultate si care stie sã-si impunã autoritatea. Poate de asta, persoanele care nu îsi fãceau treaba l-au acuzat de nereguli. Cert este cã nu a primit vreo sanctiune care sã-i încalce dreptul de a ocupa postul de inspector scolar. Fisa de evaluare nu permite calificative mici, dacã ne uitãm pe ea, nu este niciun capitol care sã facã referire la ce s-a întâmplat atunci”, ne-a declarat Gabriela Plãcintã.

Interesant de urmãrit este declaratia lui Florin Ciurariu, liderul PNL Vaslui, la momentul în care Virgil Bedicov a primit gradatie de merit. Culmea, fostul inspector de resurse umane primise premiul chiar în perioada în care Ciurariu era sef la ISJ Vaslui. Acesta recunostea cã la LPS Vaslui existau profesori mult mai calificati pentru obtinerea gradatiei de merit si anunta o anchetã în acest sens. În contextul fuziunii USL, declaratiile de la acea vreme nu-si mai au rostul astãzi.
17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ