“Vânãtorul de dinozauri” este la Bârlad

DESCOPERIRI Profesorul universitar dr. Vlad A.Codrea este unul dintre cei mai cunoscuti paleontologi din Europa si categoric cel mai bun din România. I se mai spune si “vânãtorul de dinozauri”, având în vedere cã marea sa pasiune sunt dinozaurii pe care îi cautã peste tot. La Bârlad a fost adus de noile descoperiri fãcute de muzeografii bârlãdeni, în special de oasele de mamut din familia rinocerilor, vechi de peste 11 milioane de ani. Renumitul paleontolog român face pentru revista National Geografic, o hartã a rãspândirii rinocerilor (domeniul în care si-a dat doctoratul) din preistorie, hartã pe care acum a inclus si Valea Prutului (zona Fãlciu), precum si zona Bârlad.

Dr. Vlad A. Codrea a fost chemat pentru a expertiza oasele gãsite sãptãmâna trecutã de un pescar amator pe malul Prutului. Muzeograful Laurentie Ursache a preluat aceste oase, pe care le-a analizat si a înteles cã sunt dintr-o epocã preistoricã si astfel, în zona respectivã s-a deschis un santier paleontologic unde au fost descopetite mai multe fragmente osoase vechi. “Este vorba despre fragmente de mamut – vechi de circa 20 000 – 30 000 de ani si de fragmentele unui rinocer (practic a unui animal din familia rinocerilor), vechi de 11 milioane de ani. Am identificat pânã acum un fragment de mandibulã de la acel mamut, iar de la rinocer am gãsit un calcaneu foarte mare, vertebre mari si mai multe fragmente mici , pe care le analizãm în prezent”, a precizat prof. univ. dr. Vlad A. Codrea. El a fost prezent ieri, la santierul din satul Mânãstirea, comuna Mãlusteni.

Cine este Vlad A. Codrea

Originar din Oradea, Vlad A.Codrea a venit la Cluj, pentru a-si urma visul, acela de a fi geolog si paleontolog. Dupã facultate a lucrat ca inginer geolog, dar a renuntat la slujba banoasã pentru a porni în cãutarea dinozaurilor. Peste tot în România a gãsit oasele unor animale care au trãit acum zeci de milioane de ani. Profesor la Catedra de Geologie-Paleontologie a Facultãtii de Biologie de la Uiversitatea Babes – Boylai, Vlad A. Codrea este autorul unei descoperiri extraordinare: fosila unei pãsãri care a trãit în perioada mezozoicului, în urmã cu aproximativ 70 de milioane de ani. Descoperirea a fost fãcutã în zona Hategului, anul trecut, dar anuntatã în acest an, dupã verificãri minutioase. Pentru descoperirea sa, cele mai prestigioase cotidiane din lume au scris despre Vlad Codrea ca fiind “cel mai important paleontolog român”. Anual Vlad A. Codrea vine la Bârlad, pentru a fi alãturi de muzeografii bârlãdeni si descoperirile lor. “Anul acesta am fãcut niste descoperiri senzationale aici la Bârlad. În afarã de mamutul si rinocerul prezentat, acum douã zile am decoperit si un bizon vechi de peste 20 000 de ani, pe care nu l-am pregãtit încã, este foarte fragil si se aflã în depozit. Aici în zona Bârlad am gãsit lucruri foarte interesante si sunt alãturi oricând de echipa de muzeografi de aici si de bârlãdeanul paleontolog Laurentiu Ursache, bunul meu prieten”, a mai precizat prof. univ.dr. Vlad A. Codrea.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ