4.5 C
Vaslui
07-dec.-2022

„Balaurul de la ISU”, primele explicatii oficiale dupã dezastrul din primãrii!

- Advertisement -

REACTIE… De aproape cinci ani de zile, existã un ofiter la ISU Vaslui care a trezit numeroase antipatii în rândul administratiei locale si judetene, a directorilor de deconcentrate si a oamenilor de afaceri. Lt. col. Veronica Ursachi, supranumitã si „Balaurul de la ISU”, este socotitã rãspunzãtoare de faptul cã unele investitii de anvergurã din judet nu s-au realizat, unele de zeci de milioane de euro. Ursachi a pus multe piedici proiectelor europene din judet si nu a colaborat absolut deloc, cu nimeni, nici din administratie si nici din mediul privat, oprind investitii importante pentru Vaslui. În 2015, a izbucnit un rãzboi total între cei care au proiectat sistemul de alimentare cu apã-canal în judet, proiectul de 100 milioane de euro, si ofitereasa de la ISU Vaslui. La aceste retele, lucrãrile trebuiau sã înceapã de mai multi ani de zile. Faptul cã, atunci, ISU nu a dat aviz pentru Aquavas, iar licitatiile pentru execuția lucrãrilor au fost blocate, nefiind stabilit niciun constructor, întregul proiect de 100 milioane de euro s-a prãbusit într-un nor de praf. La Dragomiresti, acelasi lt. col. Ursachi nu dã avizul (si nu îl va da în veci si pururi!) din cauza unei diferente de 30 cm la un hol al liceului Vladia. „De ce niciun proiectant nu m-a dat în judecatã, pentru cã eu am gresit? La Dragomiresti au fãcut un proiect tehnic, noi nu le-am dat aviz ISU pentru cã acel proiect nu era în regulã”, spune Ursachi. Explicatia ofiteresei, în fata acuzelor care i se aduc: proiectantii sunt smecheri, fac proiecte pe genunchi si nu-i intereseazã de sãnãtatea copiilor si bãtrânilor! Singura sansã pentru deblocarea situatiei este ca madam Ursache sã fie transferatã la Bucuresti!

Sefii doamnei Ursachi o apãrã si spun cã nu ar fi tocmai vinovatã, pentru cã orice activitate de avizare-autorizare înseamnã ca un document sã treacã prin cinci-sase mâini, adicã membrii comisiei de la ISU. Col. Nicu Tãtaru, prim-adjunct al sefului ISU, sustine cã „totul se face printr-o procedurã, care implicã si asumarea rãspunderii mai multor persoane”. Adicã, Ursachi, singurã, nu are vinã în procent de 100%. Cum explicã colonelul Ursachi faptul cã o comunitate cu 5.000 de suflete, în spetã comuna Dragomiresti, mai are putin si pierde o finantare de 500.000 de euro, fonduri europene, pentru cã ea refuzã sã dea aviz ISU pentru modernizarea clãdirii liceului de la Vladia? „Vã explic. Liceul de la Vladia înseamnã o extindere la o clãdire existentã, clãdirea a avut autorizatie de construire, fãrã a avea aviz de la noi, autorizatie care nu respecta legea. Au vrut sã extindã o clãdire care nu îndeplinea conditiile de evacuare. Nu stiu dacã cineva si-ar dori ca un copil al dumnealui sã învete într-o clãdire din aceasta. Ambele scãri de evacuare nu îndeplinesc conditiile. Au construit clãdirea în 2009 sau 2010 și nu au respectat nicio reglementare tehnicã la momentul respectiv si acum vor sã extindã clãdirea. Nu au vrut sã facã o clãdire nouã, dacã fãceau o clãdire independentã, nu era nicio problemã. Au o grindã pe scara de evacuare, mai micã de 2 metri, cred cã la 1,80 m, unul mai mic de staturã se loveste de aceastã grindã. Nu se îndeplinesc conditiile de evacuare”, explicã col. Ursachi de ce se pierd 500.000 de euro, finantãri europene, asta într-un singur caz. Cum de numai în judetul Vaslui ajungem la astfel de situatii? „Nu în toate judetele sunt clãdiri ca la Vladia, acesta e adevãrul”, explicã sefa avizãrilor din ISU Vaslui. Am întrebat dacã i se pare normal ca judetul sã piardã sute de mii de euro, proiecte europene, din cauza unor aberatii ale ISU. „Si, ce vreti sã fac, sã dãm un aviz la o clãdire, sã se întâmple ceva si sã moarã copiii acolo?”, explicã Ursachi. Exact ca în povestea cu drobul de sare, care se reia la nesfârsit, în România!

La Voinesti, un proiect blocat de Ursachi s-a rezolvat prin IGSU, la Bucuresti

„Nu dãm un simplu act, de dragul de a-l da. Probabil cã domnul primar de la Dragomiresti trebuia sã facã o clãdire independentã. Nu putem sã-i dãm un aviz pe ceva ce nu îndeplineste legea! Noi pentru asta suntem pusi aici. Proiectantul trebuia sã-i aducã la cunostintã domnului primar, din start, cã respectiva clãdire nu îndeplineste cerintele. Ei au functionat pe propria lor rãspundere”, explicã Ursachi. Existã si o altã fatetã a problemei, la care „balaurul de la ISU” are din nou rãspuns. În comuna Voinesti, un investitor a avut mai multe respingeri din partea ISU Vaslui. Omul s-a enervat si a trimis documentatia la Bucuresti, la IGSU. Documentatia se întoarce la Ursachi, care în cinci zile îi dã avizul ISU. Cum, oare, când a intervenit Bucurestiul s-a gãsit solutia? „Acest domn a avut douã respingeri de la noi, a trimis documentatia la IGSU si noi i-am aprobat-o, pentru cã proiectantul modificase proiectul si totul era în regulã”, explicã ofiterul. Sau, mai precis, cineva de la Bucuresti a bãtut cu pumnul în masã si i-a spus sã termine cu bãtaia de joc, ofiterului Ursachi? Ne-am amintit de esecul primului program de modernizare al retelelor apã-canal, blocat si distrus de încãpãtânarea lui Ursachi de a da aviz ISU celor de la Aquavas. “E imposibil, ceva de necrezut. De un an de zile (declaratie din aprilie 2015, n.r.), te duci la ISU Vaslui, îti respinge lucrarea si îti dã tot felul de recomandãri. Dupã care, te duci din nou si iar îti dã recomandãri si te respinge. Stiti cum ar trebui sã se procedeze? Când resping cuiva, îi dau toate recomandãrile pe care trebuie sã le facã, nu vin din etapã în etapã, asta înseamnã rea-vointã, rea-credintã. Eu am mai vãzut avizatori care fac șmecheria asta”, spunea un expert la proiectul initial de 100 milioane de euro, pierdut pânã la urmã din cauza lui Ursachi. Ce rãspunde acum ofiterul de la ISU? „Eu cred cã dvs. nu sunteti informat, proiectul este în derulare”, spune Ursachi, fãcându-se cã uitã de ceea ce a fãcut în urmã cu patru ani. „Când fac o proiectare dupã un normativ care nu existã, nu le dãm avize. Atunci, nu am mai fi noi aici. Eu, ca sã fac o retea de apã, opresc aici, iar dupã un kilometru vãd o altã retea de apã, pe plansã, cum sã dãm aviz? Noi trebuie sã vedem functionalitatea retelei respective! Vã spun cã, atunci când au venit la noi, proiectantii nu stiau cã existã normativul respectiv, de proiectare. Dupã ce au venit la noi, de 2-3 ori, au aflat cã existã un anume normativ pe care ei trebuie sã-l respecte. Eu cred cã, pe tarã, suntem printre primii ca avizãri”, sustine sefa avizãrilor din ISU Vaslui.

Concluzia? Proiectantii care vin la Vaslui sunt niste papagali, care aduc proiecte dupã dictonul „Lasã cã merge si asa, acolo!”

Multi proiectanti refuzã sã mai vinã, sã lucreze pe proiecte în judetul Vaslui, din cauza atitudinii de sfidare a col. Ursachi, însã aceasta sustine cã este o dezinformare. „Dacã vrei sã faci o documentatie, trebuie sã citesti normativele. Nu poti sã proiectezi o clãdire, fãrã sã citesti normativele. Au venit proiectanti din alte judete si stiti ce au spus? „Haideti sã vã facem ceva, cã sunteti sãraci, în zona aceasta”. La mine, la Vaslui, vine într-un fel cu proiectul, la Iasi se duce altfel cu proiectarea. Are si materiale de proastã calitate, cã, deh, doar e la Vaslui. Nu sunteti informat! Eu stiu ce se întâmplã! Merg pe teren la autorizare, clãdirea trebuia sã fie într-un fel si mã trezesc cã este altceva. Ce sã fac? Sã autorizez, sã dati dvs în ziar? Niciodatã! Poate sã dea oricine vrea la ziar despre mine, nu mã intereseazã, pe mine mã intereseazã ca o clãdire sã fie sigurã. Atunci când am dat autorizatia, sã dorm si eu linistitã, sã fiu sigurã cã nu se poate întâmpla ceva”, spune col. Ursachi. „Eu ar trebui sã mã plâng de proiectanti, nu ei de mine. Ei rãspund de solutiile pe care le adoptã. Noi le spunem sã citeascã reglementãrile tehnice. Noi, ce sã facem? Sã fim bucurosi cã avem un investitor, sã deschidem portile si sã îi lãsãm sã nu facã nimic cum trebuie. Si vorbesc nu de un proiectant, de zeci de proiectanti. Ei cred cã vin la Vaslui si li se dã avizul cu trei hârtii”, mai spune „balaurul de la ISU”. Nu mai este nimic de comentat. Vorba unui proiectant, care în urmã cu patru ani, critica modul de lucru al ISU Vaslui: „Vã meritati sãrãcia, cu oameni ca doamna Ursachi”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.