spot_img
17 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

„Career Assistance & Spirit of Enterprise”, un nou proiect Grundtvig la Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” din Zorleni (foto)

- Advertisement -

LANSARE DE PROIECT Sãptãmâna trecutã, pe 13 octombrie, la Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” din Zorleni a avut loc lansarea proiectului Grundtvig, parteneriate pentru învãtare: „Career Assistance & Spirit of Enterprise” – CASE, realizat în parteneriat cu opt organizatii din: Spania, Italia, Austria, Franta, Portugalia, Lituania si Turcia. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul de Învãtare pe Tot Parcursul Vietii/ Grundtvig, parteneriate pentru învãtare.

La activitate au participat profesori, elevi, tineri din comunitate, angajatori, reprezentanti ai AJOFM Vaslui, Agentia Localã Bârlad, angajatori. Proiectul lansat îsi propune dezvoltarea unui mediu colaborativ european în vederea pregãtirii tinerilor adulti pentru un start bun în integrarea socioprofesionalã în contextul cresterii mobilitãtii educationale si profesionale la nivel european si mondial. Grupul tintã va cuprinde 40 de tineri cu vârsta cuprinsã între 18 – 29 ani, elevi, studenti, someri, persoane aflate în cãutarea unui loc de muncã sau nemultumiti de locul de muncã ori care doresc sã înceapã o afacere proprie. „Tinerii sunt o resursã pretioasã a societãtii noastre în îmbãtrânire dar, în acelasi timp, formeazã un grup extrem de vulnerabil. Ei se confruntã astãzi cu obstacole serioase în încercarea lor de a intra pe piata fortei de muncã. În majoritatea tãrilor europene rata somajului în rândul tinerilor este mai mult decât dublã fatã de rata somajului din totalul populatiei. Desi în scoalã se desfãsoarã activitãti de consiliere si orientare în carierã, timpul alocat acestora este insuficient. Sunt abordate subiecte generale. Nu este suficient timp pentru consilierea si orientarea individualã în carierã, pentru realizarea unor planuri de carierã personalizate de cãtre fiecare tânãr. Astfel, în multe cazuri, elevii ajung la terminarea liceului fãrã a sti ce vor sã facã mai departe”, a precizat Aurora Hulute, coordonatorul de proiect. Sunt tineri care si-au ales o meserie, sub presiunea pãrintilor care vor sã-si realizeze, prin copiii lor, visele lor neîmplinite. Netinând cont de dorintele si aspiratiile personale, tinerii sunt nefericiti, nevoiti sã studieze sau sã profeseze într-un domeniu pentru care nu au nicio plãcere/atractie. De aceea vor sã facã o altã alegere. Existã numeroase cazuri în care tinerii au obtinut un job dorit, fãrã a se informa întâi despre ce presupune acea meserie iar acum constatã cã nu li se potriveste.

Angajat sau antreprenor?

Aceasta este dilema pe care o au multi tineri. Cu atât mai mult cu cât oferta de locuri de muncã este sãracã. Multi ar dori sã devinã antreprenori, însã nu stiu cum sã o facã, ce pasi trebuie sã urmeze. La început de drum, totul pare foarte dificil sau chiar imposibil de realizat. „Pentru toti acesti tineri am realizat acest parteneriat care sã le faciliteze integrarea socioprofesionalã în concordantã cu aptitudinile si aspiratiile personale. Produsele finale vor fi un ghid de consiliere în carierã si o platformã E-learning care cuprinde sectiunile: site-ul web al proiectului, Blogul tânãrului antreprenor, portofolii digitale, Tips&tricks pentru carierã. Toti membrii echipei de proiect suntem optimisti si încrezãtori cã activitãtile pe care le vom desfãsura îi vor ajuta pe tineri sã facã fatã acestei uriase provocãri: angajarea si construirea unei cariere de succes în concordantã cu abilitãtile si aspiratiile personale. Acest material reflectã numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabilã pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.”, a mai precizat coordonatorul de proiect, prof. Aurora Hulutã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.