15 C
Vaslui
06-oct.-2022

„Cred cã e frumoasã viata de licean!”

- Advertisement -

Ar vrea sã învete dar nu are cum

ABANDON Andreea are 15 ani si ar fi trebuit sã fie astãzi în clasa a IX-a. Provine însã dintr-o familie numeroasã, cu posibilitãti materiale reduse, asa cã a trebuit sã renunte la scoalã anul acesta. A terminat opt clase la Lipovãt. I-a plãcut sã învete, ar fi vrut sã urmeze un curs de coafor la Grupul Scolar „Ion Mincu”, dar a înteles cã pãrintii ei nu au bani si a ales sã rãmânã în sat. Face toate treburile gospodãriei, nu se plânge de nimic si reuseste sã-si ascundã suferinta. „Asta e soarta mea! Fostele mele colege sunt acum la Vaslui, la scoalã! Cred cã e frumos sã fii licean!”, a spus copila.

NEPUTINTÃ Zeci de copii din judet au încheiat socotelile cu scoala. Prea sãraci, pãrintii lor le-au decis, cu strângere de inimã, viitorul. Pentru cei mai multi dintre adolescentii care au abandonat scoala, vrând-nevrând, munca în agriculturã e singura sansã. Desi multi dintre copiii care se aflã în aceastã situatie si-ar fi dorit sã meargã mai departe, sã învete carte, lipsurile financiare cu care se confruntã familiile lor îi tin în loc. Am cunoscut o adolescentã din Lipovãt, care se vedea peste ani coafezã. Greutãtile însã i-au tãiat aripile. „Trebuia sã fiu în clasa a IX-a, la <<I. Mincu>>. Mi-ar fi plãcut sã fac cursuri de coafor, dar am înteles cã mama nu are bani sã mã trimitã la liceu si nu am mai spus nimic. Colegele mele învatã în oras. Ele au alte posibilitãti. Noi nu ne descurcãm cu banii. Naveta e 1,5 milioane de lei/lunã, o gazdã e si mai scumpã. Nu are mama bani si pentru mine, si pentru sora mea care e elevã în clasa a XI-a. Eu fac treburile casei: mãtur, spãl, fac mâncare, am grijã de tot. Nu e greu, m-am obisnuit. Mi-ar fi plãcut mai mult sã învãt, dar nu se poate.”, a declarat Andreea.

„As fi vrut ca mãcar copiii mei sã meargã la scoalã!”

Veniturile familiei Basarab depãsesc rareori 500 de lei/lunã. Si asta numai dacã pãrintii si fratii mai mari gãsesc de lucru cu ziua. Andreea mai are un frate în clasa în V-a si o sorã la liceu în oras. Aproape 1,6 milioane de lei se duc în fiecare lunã pe naveta acesteia, asa cã oamenii au decis cã nu mai pot sustine încã un copil la liceu. „A terminat opt clase în sat. Nu am avut probleme cu ea. I-a mers mintea, s-a descurcat, nu a lipsit de la ore. E un copil bun. Meritã mai mult de la viatã, dar noi nu facem fatã la cheltuielile cu liceul. Trebuie plãtit transportul, are nevoie de haine, încãltãminte, de toate. Sã spunem cã de mâncare ne mai descurcãm, dar naveta e scumpã si mai am o fatã la liceu. Noi trãim din alocatiile celor mici, din ajutorul social, de 3,2 milioane de lei, si din ce câstigãm muncind cu ziua. Mi se rupe inima cã nu o pot lãsa si pe ea la liceu, dar nu am putere. E greu de bani la tarã.”, spune Viorica Basarab, mama copilei. Cu lacrimi în ochi, femeia a povestit cât de greu i-a fost sã aleagã între cele douã copile. Cu inima strânsã a sacrificat-o pe cea micã, pe Andreea, o copilã tãcutã si cuminte, care nici nu a îndrãznit sã-i mai spunã mamei cã vrea sã meargã la scoalã. „As fi vrut sã o retrag pe cea mare, sã meargã si Andreea la liceu mãcar doi ani, dar mi-am dat seama cã ar fi o gresealã sã o întrerup acum, cã mai are doi ani de liceu si poate iesi la un servici’. O sã încerc anul urmãtor sã strâng niste bani si sã o înscriu la liceu, sã îi asigur si ei un viitor. Pânã atunci mã ajutã cu treburile casei. Nici pãrintii mei nu au avut posilibilitatea sã mã tinã la scoalã si am sperat ca mãcar copiii mei sã facã scoalã”.

Ceilalti trei frati ai Andreei sunt majori si se descurcã fiecare cum poate. În judetul Vaslui, aproape 600 de copii au abandonat scoala, din diverse motive. Cei mai multi, din cauza sãrãciei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.