spot_img
28.9 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

100 de ani pentru ,,Doamna din Tutova”! (foto)

- Advertisement -

„Doamna” de la Tutova împlineste astãzi 100 de ani de verticalitate!

ANIVERSARE Cea mai bãtrânã femeie din comuna Tutova, învãtãtoarea emeritã Romita Pãdure împlineste astãzi, 20 august, vârsta de 100 de ani. Centenara a fost sãrbãtoritã ieri, în casa ei, situatã pe „Aleea Învãtãtorilor” din comunã, de copii ei, de nepoti, strãnepoti si câtiva fosti elevi, sub o copertinã de vitã-de-vie, acolo unde s-a organizat o masã festivã în cinstea aniversãrii. La împlinirea unui secol de viatã, Romita Pãdure sau „Doamna”, asa cum este arhicunoscutã în satul unde de 75 de ani locuieste, a primit flori si urãri de bine si sãnãtate din partea unei delegatii a Primãriei Tutova, 100 de flori din partea vecinilor, precum si un cadou de suflet: vizita unui fost elev, care are si el 81 de ani si care i-a scris o scrisoare extrem de emotionantã si caldã. Urãm si noi doamnei Romita, la aniversarea unui secol de viatã trãitã numai vertical, un cãlduros „La multi ani cu sãnãtate!”.

Oricine întâlneste un om care împlineste 100 de ani e tentat sã întrebe care-i secretul unei vieti atât de împlinite. Pãi, secretul în cazul nostru ar fi faptul cã în viata sa Doamna Romita Pãdure n-a fumat si nu a bãut si a trãit numai cu dragostea în suflet: pentru familia ei, pentrui sãteni, pentru comunã si pentru tarã! Romita Pãdure trãieste de 75 de ani în comuna Tutova. S-a nãscut pe 20 august 1912, în satul Burdusaci, judetul Bacãu, acelasi sat care l-a dat Moldovei si României pe C.D. Zeletin, cunoscutul medic scriitor, un mare iubitor de Bârlad, presedinte de onoare al Academiei Bârlãdene. Doamna Romita chiar se mândreste cu faptul cã au fost vecini si prieteni din copilãrie. În 1938 a venit la Scoala din Ciortolom, ca învãtãtoare, alãturi de sotul ei, Gheorghe Pãdure, apoi a stat 14 ani la Scoala din Vizureni, aceeasi comunã Tutova si apoi a fost directorul Scolii din comunã pânã în 1968, când a iesit la pensie. A avut trei copii, douã fete si un bãiat: Eugenia, Gabriela si Paul, toti urmând scoli înalte, ajungând sã onoreze numele pãrintilor lor: Paul – medic veterinar cunoscut în zonã, Gabriela – profesor renumit la Liceul Pedagogic „Al. Vlahutã” din Bârlad si Eugenia, învãtãtoare în Bucuresti, ea fiind singura care a pãstrat „traditia” meseriei de învãtãtor a mamei si tatãlui. „A iubit mult meseria de învãtãtor mamã, am iubit oamenii locului si copii”, mi-a mãrturisit „Doamna”, asa cum o stiu toti sãtenii pe Romita Pãdure. De altfel, toti cei care o stiu au trecut ieri pe la ea, pentru a se bucura alãturi de copiii, nepotii si strãnepotii doamnei Romita, pentru a-i aduce flori si a-i cânta „La multi ani!”. Desi ea nu mai vede deloc, aude foarte greu, totusi a simtit cã este sãrbãtoritã si a fãcut totul pentru a sta alãturi de invitatii sãi. Cel mai emotionant moment a fost când un fost elev de al sãu, Petre Stefan, de 81 de ani, din satul Vizureni, a venit la ea, emotionat si cu un buchet de flori din propria sa ogradã, i l-a oferit din inimã, alãturi de o pungã cu piersici, din livada sa. Apoi i-a citit o scrisoare, prin care i-a multumit din inimã pentru tot de a fãcut „acest personaj de roman” cum a fost catalogatã, de cei prezenti, Romita Pãdure.

„Mamã, n-ar fi mai bine sã aducem noi regele?”

Desi la cei 100 de ani ai sãi, „Doamna” nu mai este atât de viguroasã, sãnãtatea fiindu-i subrezitã, intelectul ei nu este însã obosit! A priceput cã se întâmplã ceva în tarã, astfel cã a întrebat pe una dintre nepoate, în timp ce era la spital în Bucuresti, acum câteva luni, dupã ce si-a fracturat soldul la o cãzãturã. „Ce se mai întâmplã acum în tarã? Zi-mi si mie.”, a întrebat „Doamna”, iar nepoata i-a zis „Se ceartã, mamaie, politicienii, acum sunt alegeri (locale-n.r.), iar ei se ceartã, se atacã, vor sã-l alunge pe Bãsescu”, a spus nepoata, Dana. Iar Romita Pãdure, de la „înãltimea” intelectualã a celor 100 de ani a spus: „Mamã, oare n-ar fi mai bine sã aducem noi regele?”

Aniversatã de Primãrie

Primãria comunei Tutova a trimis ieri la Romita Pãdure o delegatie ce i-a adus un tort frumos, un buchet mare de flori, o sampanie si un plic cu 300 de lei. „În numele domnului primar si al Consiliului Local Tutova si al tuturor sãtenilor vã dorim multã sãnãtate si sã fiti alãturi de noi încã multi ani! Promitem cã, desi acum suntem cam strâmtorati cu bugetul si suma alocatã pentru cadoul pe care îl meritati este simbolicã, la aniversarea a 110 ani suma va fi una mai substantialã”, a spus reprezentantul Primãriei Tutova, spre satisfactia familiei, care la fel vor sã o aibã în mijlocul lor pe „Doamna” satului si iubita lor mamã, bunicã si strãbunicã, încã multi ani de acum înainte. Si noi la fel, dorim „Doamnei” multã sãnãtate si ne simtim onorati cã am fost invitati sã o aniversãm la cei 100 de ani de verticalitate, cum a spus elevul ei, Petru Stefan sau „Vizurelul”, asa cum l-a strigat doamna sa învãtãtoare. La multi ani, stimatã Doamnã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.