spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

„Filiera Apartamentul” – Lanţul intereselor şi insurecţia chiriaşilor

- Advertisement -

Administraţia judeţului, după chipul şi asemănarea funcţionarilor cu apetit pentru avuţia publică

Justiţie definitivă şi irevocabilă cu răspundere limitată

CJ Galaţi, sufocat de „specialiştii” din magistratură, armată sau conducerea unor instituţii deconcentrate

Protecţie socială pentru chiriaşi de lux

Parcursul în instanţă al CJ Galaţi în procesul cu cei 37 de chiriaşi a fost unul al eşecurilor. Prin sentinţa civilă nr.9676/16.12.2008 Judecătoria Galaţi obliga CJ Galaţi să vândă apartamentele chiriaşilor, decizia fiind întărită în apel de Tribunalul Buzău şi la recurs de Curtea de Apel Ploieşti. Punctul slab a fost Hotărârea CJ Galaţi nr.280/2003, prin care apartamentele au fost trecute din domeniul public în domeniu privat „în scopul vânzării lor către actualii chiriaşi”. Contestarea executării unei hotărâri irevocabile nu pare în prezent decât să prelungească agonia imobiliară a CJ Galaţi.

Cine sunt, totuşi, „specialiştii” în cauză, cum au ajuns chiriaşi şi ce au ei de câştigat? Analizând acest caz, din start se remarcă apetenţa funcţionarilor publici pentru însuşirea bunurilor publice. Nu mai puţin de 18 funcţionari din CJ Galaţi se războiesc cu propria instituţie pentru a pune mâna pe apartamente. Astfel, nu este de mirare că CJ Galaţi este „orb” în faţa aspectelor controversate legate de repartizarea locuinţelor. HCJ nr.280/2003 musteşte de conflicte de interese, atât pe partea Raportului de specialitate, cât şi pe modul de aprobare în plen. La capitolul criterii de repartizare a apartamentelor, CJ Galaţi nu este în măsură să indice decât un „Regulament” ce lasă loc arbitrarului, aprobat acum două decenii de Delegaţia Permanentă a CJ Galaţi (Decizia nr.95/1993 cu completările ulterioare). Nu ni s-a spus însă că „Regulamentul” a şi fost supus votului plenului CJ Galaţi, chiar dacă, potrivit legii, fiind vorba de patrimoniul judeţului, era nevoie de aprobarea a cel puţin două treimi din numărul consilierilor. Prin urmare, înainte de a se vorbi de drepturile chiriaşilor în baza Legii nr.85/1992 privind vânzarea locuinţelor construite din fondurile statului, poate că ar trebui (re)verificat dacă „specialiştii” în cauză au căpătat în mod legal statul de chiriaşi.

Chiriaşi pe bandă la CJ Galaţi

Printre funcţionarii care au luat locuinţe se numără directori, consilieri superiori, dar şi simpli consilieri asistenţi. Alături de funcţionari s-au găsit destui „specialişti” şi în magistratură, armată sau instituţiile deconcentrate. Iată care a fost repartizarea apartamentelor, cine beneficiază de ele şi care sunt preţurile de deviz la care, teoretic, potrivit instanţei de judecată, ar trebui vândute apartamentele.

În blocul A16, str.Basarabiei, nr.55, cu apartamente ce au un preţ de deviz cuprins între 2.076 lei şi 2.750 lei, se plătesc chirii cuprinse între 91 şi 135 de lei: Angela Dancea (Ignat), apartament cu o cameră, are un venit declarat de 13.098 lei, la care se adaugă salariul soţului, angajat la IPJ Galaţi, de 15.653 lei; Geanina Dragomir Crăciun şi Victoria Ioniţă, apartamente cu două camere, venituri declarate de 18.312 lei, respectiv de 16.000 lei; Lică Munteanu şi Emil Naie, ambilor le-au fost repartizate apartamentele cu două camere, dar în prezent nu mai figurează ca funcţionari ai CJ Galaţi.

În blocul B4, Piaţa Centrală, preţurile de deviz sunt cuprinse între 157 lei şi 167 lei, iar chiriile sunt cuprinse între 113 lei şi 116 lei. Sunt numai apartamente cu două camere: Cătălina Căpăţână, consilier juridic al CJ Galaţi, declară venituri de 13.100 lei la care se adaugă salariul „confidenţial” al soţului, angajat la AFDJ Galaţi; Iuliana Constantinescu, consilier asistent CJ Galaţi, venit – 10.821 lei; Paul Buţa – i-a fost repartizat un apartament în calitate de actor al Teatrului Muzical; Maria Aghache, consilier superior, venituri declarate de 29.573 lei, la care se adaugă 4.245 lei obţinuţi în calitate de economist la Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară; Mariana Beraru, consilier la Direcţia de Dezvoltare Regională a CJ Galaţi, declară venituri de 15.801 lei la care se adaugă veniturile soţului, angajat la Damen, de 19.800 lei.

În blocul L, str.Mr.Iancu Fotea, nr.3, au fost repartizate apartamente cu o cameră, două sau trei, cu preţuri de deviz cuprinse între 826 lei şi 1.596 lei. Chiriile sunt cuprinse între 82 lei şi 184 lei: Laura Angheluţă, director executiv la Direcţia de Dezvoltare Regională a CJ Galaţi, declară venituri de 27.247 lei. În declaraţia de avere figurează ca deţinând cinci la sută din firma RO Consult, o firmă ce a beneficiat de contracte în valoare de 360.637 lei, încheiate prin procedura achiziţiei directe, cu primăriile din T.Vladimirescu, Munteni, Corni, Lieşti, Scânteieşti. Numai că, potrivit datelor ONRC actualizate, Laura Angheluţă nu mai figurează ca acţionar în cadrul firmei. Unicul acţionar al RO Consult este… Dan Lilion Gogoncea! Coincidenţă, Laura Angheluţă a primit un apartament ce iniţial fusese repartizat Universităţii „Dunărea de Jos”, taman când preşedintele CJ Galaţi era Dan Lilion Gogoncea. Aurelia Domniţeanu, director executiv adjunct al Direcţiei de Dezvoltare Regională, revendică un apartament cu o cameră ce pe timpuri revenea tot Universităţii. Veniturile obţinute sunt de 25.330 lei. Asiza Ionescu, consilier în aparatul CJ Galaţi, obţine venituri de 23.214 lei la care se adaugă veniturile de 49.200 lei, obţinute de soţul ei la Arcelor Mittal; Ion Căşuneanu, ex-comandant al Garnizoanei Galaţi, este chiriaş într-un apartament de trei camere; Constantin Cristea, director executiv al Direcţiei Patrimoniu a CJ Galaţi, locuieşte cu chirie într-un apartament cu trei camere, dar mai deţine un teren intravilan de 880 mp la Tuluceşti, achiziţionat în 2009. Cristea declară venituri de 35.000 lei la care se adaugă veniturile soţiei, de 30.000 lei, angajată la ICEPRONAV.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.